Інші завдання дивись тут...

© Барна Р., 2017  

Серія "Вчимось разом" до підручника "Літературне читання 2 клас Савченко О."

СТОРІНКА 44.

КАЗКА ВЧИТЬ, ЯК НА СВІТІ ЖИТЬ

Казки народів Європи

Почала вона лаяти старого. Тоді дід зрозумів, що лисичка була не мертва. Побідкався-побідкався, та нічого не вдієш.

• Чи відома тобі російська народна казка «Лисичка»? Чому лисичка прикинулася мертвою? Чим завершилась казка? Лисичка прикинулась мертвою, щоб потрапити на віз, де була риба.

• Знайди у тексті зачин, основну частину і кінцівку. Зачин. «»Жили собі дід та баба… Забігла вона вперед, лягла на дорозі і лежить, як мертва». Основна частина. «Під'їхав дід, підійшов до лисички,…  а вона й не ворухнеться… Викинула всю рибку, а сама втекла». Кінцівка. «Приїхав додому дід…. Та нічого не вдієш».

 

• Поміркуйте, чому лисичка — героїня багатьох казок? На мою думку, по-перше, лисичка водиться в лісах у багатьох країнах. По-друге, вона підкрадається до людських осель, щоб поїсти курчат, завдаючи шкоду. По-третє, через свою поведінку лисичка в казках символізує людську хитрість, улесливість та підступність.  

• План до російської народної казки «Лисичка».

 

СТОРІНКА 45.

З'їсти то він не з'їв коня, але спробував легкого хліба. І по цей день вовк легкого хліба шукає.

• Перевір себе за білоруською народною казкою «Легкий хліб». Чи можеш ти прочитати ці слова правильно і швидко? Стомився, розв'язав, сподобався, облизнувся, дочекайся, кущем, закрасує, стривай, марудна, чоловіче, вигін, підкови.

• Прочитай розмову косаря і вовка. Як сприйняв вовк розповідь косаря? Вовк сприйняв розповідь косаря дослівно і пішов по коня. Він пізно зрозумів, що  усе дається в житті нелегко, як не буває легкого хліба.

— Хотів би я щодня хліб їсти, але де мені його брати? Порадь, чоловіче!

— Спершу треба землю зорати...

— Тоді й хліб буде?

— Ні, братику, стривай. Потім треба землю заборонувати*...

— І можна хліб їсти?

— Що ти? Зажди ще. Раніше треба жито посіяти...

— Тоді буде хліб.

— Ні ще. Дочекайся, доки жито зійде, холодну зиму перезимує, навесні виросте, потім закрасує*, потім почне наливати зернятка, потім достигати...

— Ой, ця робота дуже вже марудна* й тяжка. Порадь мені, як легше їжу добувати.

— Ну, що ж, раз не хочеш тяжкий хліб їсти, поїж легкий. Йди на вигін*, там кінь пасеться.

• Знайди у казці зачин, основну частину і кінцівку. Зачин. «Косив у лузі косар….і взявся їсти». Основна частина. «Виходить з лісу голодний вовк…Перекинувся вовк та тікати...». Кінцівка. «З'їсти то він не з'їв коня,…І по цей день вовк легкого хліба шукає».

 

• Прочитай, як вовк покуштував «легкого хліба». Порівняйте значення таких висловів: легкий хліб, легка пір'їна, легке завдання.

«— Коню, коню! Я тебе з'їм.

— Що ж, — каже кінь, — їж. Тільки спершу зніми з моїх ніг підкови, щоб не поламати собі зуби об них.

— Ай справді, — погодився вовк.

Нагнувся він підкови знімати, а кінь як ударить його копитом у зуби... Перекинувся вовк та тікати...»

Легкий хліб – вираз з переносним значенням.

• До виділених слів доберіть близькі за значенням. Спершу – спочатку, зразу. Стривай – зачекай, зажди. Зажди – зачекай, стривай. Погодився – згодився, поладнав. 

 

• План до білоруської народної казки «Легкий хліб».

 

СТОРІНКА 46.

• Який народ склав казку «Виноградар та змія»? Болгарський народ.

• Прочитай, як виноградар потоваришував із змією. «Один чоловік мав гарний виноградник. Біля виноградника лежала купа каміння, де жила велика змія. Якось виноградар побачив змію і надумав зробити їй добро. Узяв кухоль свіжого молока, приніс, поставив біля каміння і став оддалік — хотів побачити, що буде. Змія вилізла, випила молоко і впустила в кухоль один золотий. Виноградар узяв кухоль із золотим і пішов собі». 

 

СТОРІНКА 47.

• Який злочин вчинив син у болгарській народній казці «Виноградар і змія»? Яка риса характеру виявилася в цьому вчинку? Як його покарала змія? «Коли змія молоко випила, хлопець замахнувся і щосили вдарив її, але убити не зміг, відбив тільки шматок хвоста». Проявилась підступність хлопця. «Змія розгнівалась і вкусила хлопця».

• Чому змія не схотіла більше дружити з виноградарем? Він був відповідальним та винним за те, що розказав синові про змію, але не настановив на добрі вчинки. 

• Попрацюйте разом. Знайдіть речення, яке передає головну думку казки. Що у казці засуджується? «Коли щось робиш, думай і про наслідки». У казці засуджується жадібність, підступність, зло, погані вчинки, безвідповідальність за свої вчинки.

• Доберіть заголовки до кожної частини і складіть план казки. Розкажіть за ним казку. Хто з вас швидше визначить, скільки разів у першому абзаці трапляється слово змія?

План.

1. Дружба виноградаря та змії. 

2. Підступний вчинок сина виноградаря.

3. Кінець дружбі.

У першому абзаці слово змія зустрічається чотири рази.

• Поміркуй! Чи дружать між собою ці тварини? Про що може бути чеська народна казка «Собаки, коти та миші»? Собаки, коти та миші не дружать між собою. Казка може переконувати про неможливість такої дружби.

Інші завдання дивись тут...