Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 11.

Скринька пісень-ігор

• Що має робити дівчинка-подоляночка під час гри? Розкажи про це за малюнком, використовуючи виділені слова. Впасти, до землі припасти, встати, обмити личко, взятися в боки, підскочити, підійти до дівча скраю.

• Знайди в слові подоляночка ім'я дівчинки. Ляночка.

 

СТОРІНКА 13.

• Чим здивувала тебе назва пісні «Ходить гарбуз по городу»? Чому? Гарбуз наділений рисами живої істоти. 

• Про які городні рослини йдеться у творі? Чому їх названо гарбузовими родичами? Диня, огірочки, морква, буряки, бараболя, квасоля, біб – усі вони городні рослини.

• Розглянь малюнок до пісні. Які особливості кожного з її персонажів передав художник? Гарбуз великий, досвідчений, господар. Господиня диня у хустці.

Огірочки-дочки у вінку, огірочки-сини в шапках. Морковиця-сестриця молода, рум'яна, красиво одягнена. Свояки буряки товсті, статечні. Квасоля рухлива, цікава. Бараболя маленька, повільна, змучена. Біб старий, немічний.

 

СТОРІНКА 14.

Скринька загадок

• Загадка-це опис подій, предметів, явищ, які треба впізнати, відгадати.

• Знайди відгадки на малюнку. Доведи, що вони правильні. Без рук, без ніг, а пнеться на батіг (квасоля). Сидить дівчина в коморі, а коса її надворі  (морква). На городі, на кущику — кулька з соком для борщику (помідор). Сидить баба серед літа, в сто сорочок одіта (капуста). Стоїть півень на грядках у червоних чобітках (буряк). Сидить Марушка в семи кожушках, хто її роздягає, той сльози проливає (цибуля). Сімсот соколят на одній подушці сплять (соняшник). Що то за голова, що лиш зуби й борода? (часник). Росте під хворостом миша з хвостом (огірок).

• З яких городніх рослин, зображених на малюнку, готують український борщ? Чого ще не вистачає, щоб борщ був смачним? Загадай про цю рослину загадку. Одну кинув — ціле відро зібрав. Печуть мене, смажать і варять, їдять мене і дуже хвалять. Некрасива, шишкувата, як прийде на стіл вона, скажуть весело хлоп’ята: — ну й розсипчаста, смачна! Навесні кладемо в ямку, восени збираємо, і супи, борщі, солянку цілу зиму маємо…

 

СТОРІНКА 15.

• Знайди в тексті Івана Сенченка «За лісом, за пралісом золота діжа сходить» загадку й відгадку до неї. За лісом, за пралісом золота діжа сходить (сонце). «Вийде вранці людина з хати, і їй здається, що отам за лісом стоїть золота діжа і з неї, мов балабуха, викочується ясне сонечко».

• Перечитай бабусине пояснення. Що до чого подібне? «Покладуть у тісто дріжджі, воно й почина підійматися, а тоді вилазить з діжі балабухою. Балабуха велика, кругла, ясна, як сонечко».

Які загадки про місяць, зірки ти знаєш?  По синьому морю срібний човник пливе (Місяць). Через тин лисий віл дивиться (Місяць). Що вночі горить, а вдень гасне? (Місяць). Рогатий, а не бик, Пливе, а не качка (Місяць). Не електрика, не газ – Світить всюди в нічний час (Місяць). 

Йшла дівчина з торгу, несла гороху торбу,

усюди, де ступала, горох порозсипала. 

Ні лопатою згребти, ні мітлою замести. 

А почало світати – нема чого збирати (Зорі). 

Вечором цвітуть, ранком в’януть, вдень сплять, вночі пробуджуються (Зорі). Нічне небо прикрашають, мерехтять вони, палають (Зорі)

Інші завдання дивись тут...