Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 60.

ПОЕТИЧНА ЗБІРКА 2.

• Прочитай слова, якими у вірші «В небі жайворонки в'ються…» О. Олесь описує спів жайворонка, передай голосом захоплення. «В небі жайворонки в'ються, заливаються-сміються, грають, дзвонять цілий день, і щебечуть, і співають, і з весною світ вітають дзвоном радісних пісень».

• За змістом слів «Виглядають полохливо перші проліски з землі» склади розповідь на тему «Світ очима пролісків». 

 

СТОРІНКА 61.

• Яку особливість жайворонка описав Олесь Гончар? Якими словами? Жайворонки дуже високо літають у небі. «Шукаючи птаха, дивимось у блакить, цікаво нам, хто перший побачить: де ж він?»

• Вибери з обох текстів про жайворонків слова за зразком: в'ються, заливаються, сміються... Запам'ятай їх. Тюрлюкає, дзвенить, розливається, видзвонює, грає-виграє. 

Склади розповідь на тему «Як співає жайворонок». 

   

СТОРІНКА 62.

• Знайди у вірші Олександра Олеся «Ліс восени» порівняння. Поміркуй, навіщо поет використовує такий художній прийом і чому добирає саме такі порівняння. «На липах листя золоте тріпоче понад вами, неначе знову ліс цвіте осінніми квітками… Там наче макові квітки на гілці зайнялися, там наче жовті нагідки промінням пройнялися…. Тут в росах квіти лісові, там струмені прозорі, ось кущ біліє на траві, як шум на синім морі… А вколо листя золоте тріпоче понад нами, неначе вдруге ліс цвіте осінніми квітками».

Порівняння – художній засіб, який полягає у поясненні одного предмета через інший, подібний до нього, за допомогою єднальних сполучників: як, мов, немов, наче, буцім, ніби та ін.

• Як автор передав полохливість зайця, обережність лиса? «Ось жовтий лист на зайця впав, і заєць стрепенувся, схопивсь, на задні лапки став і вбік кудись метнувся». «Он ледве чутно ходить лис. То зникне між травою, то вгору дивиться кудись і крутить головою».

 

СТОРІНКА 63.

• Які слова допомогли тобі уявити прихід зими у вірші Тамари Коломієць  «Дзвенять краплі дрібно-дрібно…» та Грицька Бойка «Кришталева зимонька»? Дзвенять замерзлі краплі води (лід), срібна сукня (навкруги блистить під холодним сонцем снігове покривало), кришталева зимонька (річки скував лід, висять бурульки над дахами, іній на деревах), в срібнім кожушку (гілки дерев засипані снігом).

• Як ти вважаєш, чому обидва автори, змальовуючи зиму, використали слово срібний? На чому вони хотіли наголосити? Під рідкісним промінням сонця взимку яскраво виблискує сніг, немов срібне покривало. Зима не просто біла, вона дорогоцінна для дітей. Осінь золота, літо зелене, весна кольорова, а зима – срібна.

 

СТОРІНКА 64.

• Відшукай у вірші Олександра Олеся «Біга зайчик-скакунець» слова, якими описано дії зими. Якою ти її уявляєш? Чим подібні характери зими й весняної води в прочитаних тобою поезіях? «А зима на помелі зайця доганяє… тут снігу — кидь, … в дупло мерщій снігу напихає,… плиг туди, … на сосну злетіла...»

Біла красуня в срібному платті йде по землі, з широких рукавів летять у різні сторони білосніжно-срібні сніжинки. Вони завзяті та спритні. 

• Прочитай вірш виразно, передай характер зими. Бешкетництво, енергійність, завзятість, моторність, шкідливість, настирливість, непосидючість.  

• Як ти уявляєш картину, змальовану словами горобці в сніговій тарілці? Навколо на гілках білий сніг.

• Залежно від наголосу слово купина має різні значення. Купина — кущ; багаторічна рослина зі схиленими квітками й довгим кореневищем, горбик на луці чи болоті, порослий травою або мохом. Яке значення, на твою думку, має це слово в прочитаному тексті? Горбик на луці чи болоті, порослий травою або мохом.

 

СТОРІНКА 65.

• Що здивувало оповідача в тексті Івана Сенченка? З хатки куріпок виглядав заєць.

• Знайди співзвучні за змістом рядки у вірші «Біга зайчик-скакунець» і в оповіданні Івана Сенченка. «Зайчик бачить, що біда, — під дубом сховався».

«І я вже звівсь навшпиньки, як враз запона над входом до пташиної хатки заворушилася і крізь мереживо прозирнула біла хутряна смужка». У вірші заєць ховається під дубом, у розповіді – у пташиній хатці.

Інші завдання дивись тут...