Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 145.

• Чи правильним виявилося твоє припущення про зміст казки Василя Чухліба «Холодок»? Зміст казки: розповідь про те, як зайці провчили нахабного, самолюбного,  жадібного зайця-приблуду.

• Знайди в тексті слова, якими автор характеризує капловухого Зайця. Добери свої слова-ознаки. «Такий же задавака та нахаба», «силкується, ніяк не покотить», «поплентався … у свій холодок ні з чим», «лежить насурмонившись, лапу на лапу закинув», «розсердився», «лежить у холодку, не поворухнеться», «підскочить та як загаласує на весь ліс». Заєць жадібний, недружелюбний.

• У чому виявлялася нахабність Зайця? Усе краще вважав своїм.

• Намалюй Зайця таким, яким уявляєш його на початку та в кінці казки. На початку твору самолюб, жадібний, нахаба лежить під кущем у холодку. У кінці твору під тим же кущем лежать усі зайці.

• Чи можна сказати, що Заєць зрозумів свою провину? Обґрунтуй відповідь рядками з тексту. «Це наш холодок! Наш!»

• Пригадай прочитані казки українських письменників. Що в цих творах є казковим? А що могло бути насправді? Казкове: розмови між звірами, вовчиця запхала хвіст у ополонку, люди з тваринами витягають ріпку. Реальне: внучка не хоче допомогти, заєць заховався під кущем.

• Наведи по кілька прикладів народних і літературних казок. Назви їхніх авторів. Шарль Перро «Попелюшка», «Кіт у чоботях», «Червона Шапочка». Іван Франко «Лис Микита», Леся Українка «Біда навчить».

• Прочитай вірш-загадку Дмитра Білоуса «Зашифрований хитрюга». Відгадай, про яку казку йдеться і хто її автор. Іван Франко «Лис Микита».

 

СТОРІНКА 146.

• Розглянь малюнки. До яких вони казок? Чому на першому малюнку немає мишки, а на другому — внучки? Перший малюнок до казки Юрія Ярмиша «Та сама мишка», другий малюнок до казки Юрія Ярмиша  «Казка про ріпку та внучку».

 

СТОРІНКА 147.

• Робота в групі. Розгляньте малюнки (с. 147-148). Пригадайте, як жила Попелюшка; чому її так назвали; як дівчина потрапила на бал у королівському палаці; хто їй допомагав; чому черевичок Попелюшки залишився в палаці. 

MP3        PDF

 

СТОРІНКА 151.

• Прочитай казку Шарля Перро «Попелюшка, або соболевий черевичок». Відшукай і прочитай речення, у яких є слова: чарівну втікачку; прекрасна незнайомка; побачив, яка вона гарна; сестри впізнали в Попелюшці ту красуню. «Він думав тільки про те, як розшукати чарівну втікачку». «Коли сестри приїхали з балу, Попелюшка спитала, чи була там сьогодні прекрасна незнайомка».

«Але принців посланець пильно глянув на Попелюшку, побачив, яка вона гарна, і сказав:

— Так, хай і вона спробує — адже мені наказано міряти черевичок усім дівчатам». 

«Сестри впізнали в Попелюшці ту красуню, що приїздила в королівський палац».

• Продовж низку слів, якими можна описати красу Попелюшки: чарівна...гарна, красуня, прекрасна.

• Яку вдачу мала Попелюшка? Обґрунтуй свою відповідь за текстом. Чому дівчині нарешті пощастило? Попелюшка добра, ніжна, красива, працьовита, бідолашна, мала гарний смак, мудра, незлостива, танцювала напрочуд граційно, уміла пробачати. Гарна та добра дівчина не могла не сподобатися принцові, а допомогла їй потрапити на бал хрещена, котра була чарівницею  

• Обери і виконай завдання. Відшукай у казці рядки, у яких ідеться про принца. Розкажи про нього. «Принц, якому доповіли, що приїхала якась незнайома принцеса, вийшов її зустріти. Він подав їй руку і повів до зали, де зібралися гості…Принц посадовив Попелюшку на почесне місце, а потім запросив до танцю. Після танців подали різні смачні наїдки та питва, але принц і не доторкнувся до них — він дивився тільки на красуню-гостю і думав тільки про неї. Апельсинами та лимонами…пригостив її принц…Завтра знову… принц запросив її… Принц ладен оддати все на світі, аби тільки дізнатися, хто вона така. На другий день …  принц не відходив од неї ні на хвилину і раз у раз говорив їй ніжні слова. Попелюшка схопилася з місця й побігла, … принц кинувся за нею, але марно.   На сходах Попелюшка загубила один із своїх соболевих черевичків, і принц шанобливо підібрав його, … підбіг до брами і спитав у вартових, чи не бачили вони, куди поїхала юна принцеса… Не почувши нічого втішного, принц сумно повернувся до палацу. Він думав тільки про те, як розшукати чарівну втікачку…

    Принц і справді покохав красуню. За кілька днів він звелів привселюдно, під звуки фанфар, оголосити, що одружиться з тією дівчиною, на яку прийдеться соболевий черевичок.  Принцові посланці поїхали по всій країні і міряли черевичок…  Раптом з’явилася чарівниця, доторкнулася своєю паличною до Попелющиного вбрання, і воно перетворилося на прегарну сукню, ще розкішнішу, ніж та, в якій дівчина була на балі. Потім Попелюшку повезли до палацу, і принц побачив, що вона ще краща, ніж раніше. За кілька день відгуляли весілля».

 

СТОРІНКА 153.

• Прочитай казку Ганса Крістіана Андерсена «Принцеса на горошині»MP3  Про що мріяв принц? Чим він був засмучений? «Жив собі один принц, і заманулося йому одружитися з принцесою, тільки з найсправжнісінькою принцесою». «Він об'їздив увесь світ, щоб знайти собі наречену, але так і не знайшов. Принцес було багато, та він ніяк не міг відшукати справжньої. Усім їм чогось та бракувало. І ось принц повернувся додому засмучений — дуже ж бо йому хотілося знайти справжню принцесу».

• За яких обставин принцеса з'явилася в королівському палаці? Який вона мала вигляд? Прочитай. «Якось увечері занепогодило: гриміло, спалахувала блискавка і дощ лив як з відра. Раптом хтось постукав у міську браму, і старий король пішов відчиняти. За ворітьми стояла принцеса». «Ой лишенько, на кого ж вона була схожа! Струмені дощової води стікали по її волоссю та сукні на черевички й витікали з-під низеньких підборів».

• Як принцесі вдалося переконати всіх, що вона справжня? «Тут усі зрозуміли, що перед ними справжня принцеса, адже вона лежала на дванадцяти матрацах і дванадцяти перинах, а все одно відчула горошину. Такою чутливою могла бути тільки справжня принцеса».

• Кого в наш час називають принцесою на горошині? Вислів «принцеса на горошині» тепер вживають до розніженої людини, яка болісно сприймає навіть найменші труднощі.

Перекажи казку Ганса Крістіана Андерсена «Принцеса на горошині» близько до тексту. 

• Пригадай усі твори зі скриньки казок зарубіжних письменників. Який з них тобі найбільше сподобався? Над чим цей твір змусив тебе замислитися? «Попелюшка». Треба бути добрим, працьовитим, уміти прощати, не ображати інших.

• Повтори і пригадай. Упізнай за описом персонажів казок українських письменників:

— хитрий, улесливий, учив вовчицю ловити рибу (Іван Франко «Лис Микита»);

— задавака й нахаба, який полюбляв лежати в холодку (Василь Чухліб «Заячий холодок»).

• Упізнай казки за початком. Назви їхніх авторів. Жив собі один принц, і заманулося йому...(Ганс Крістіан Андерсен «Принцеса на горошині»)

Один багатий удівець одружився вдруге з удовою, такою чванливою та гордовитою, якої відколи світ ніхто й не бачив...(Шарль Перро «Попелюшка, або соболевий черевичок»)

Інші завдання дивись тут...