Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 55.

ПОЕТИЧНА ЗБІРКА 1

• Який пейзаж (картину природи) змальовує Тарас Шевченко у вірші «Зоре моя вечірняя…»? За чим журиться поет? На передньому фоні темний вечір, не видно зір, на задньому фоні десь далеко в білій хмарці річка тече, обабіч верби та осики, над нею перекинула коромисло різнокольорова веселка. Поет журиться за своєю Батьківщиною.

 

СТОРІНКА 56.

• Як ти гадаєш, чому автор використовує таку форму слів: сонечко, веселочка, тихесенько? Він за допомогою пестливих слів із любов'ю та ніжністю згадує рідний край.

• Порівняй вірші «Зоре моя вечірняя…» та «Сонце заходить, гори чорніють». Чи подібні в них пейзажі? Поясни свою відповідь. У двох віршах зображена вечірня пора, «виходить зоря».

 

СТОРІНКА 57.

• 3 якими почуттями Шевченко описує природу рідного краю у вірші «Тече вода з-під явора»? Доведи свою відповідь за текстом. Шевченко описує природу рідного краю з почуттям любові, ніжності та гордості за свій край. Використовує пестливі слова: калинонька, качаточка, качечка, дітками. Калина, явір – дерева-символи українського народу, а з  верболозу в давнину українці плели колиски для немовлят. Ряска – рослина-рекордсмен України, яка має найменшу за розмірами квітку, з верболозу тепер плетуть великодні кошики.

ВЕРБОЛІЗ - високий кущ або невелике дерево з довгими блискучими гілками і вузьким листям, що росте звичайно у вологих місцях. 

• Які картини, звуки виникли у твоїй уяві під час читання вірша? На передньому плані качача родина серед невеликої річки, на березі червона калина та зелений явір, на задньому плані гора з гаєм. Шум течії води, порух за вітром гілок явора та верболозу, хлюпотіння качок у воді.

 

 

СТОРІНКА 57.

• Спробуй дізнатися, з яких творів Тараса Шевченка наведені уривки «Тихесенько вітер виє…» і «Он гай зелений похиливсь…». Запиши їхні назви у зошит. Поема «Сон» («У всякого своя доля…») (1844 р.) Вірш «Якби ви знали, паничі, …» (1850 р.)

 

 

СТОРІНКА 58.

• Які зі слів «…біжать струмки. Дзвенять сміхом, весело дзюркотять. Весна розтоплює сніги, знімає крижані кайдани» вірша Лесі Українки "З гір на долину..." допомогли тобі побачити, а які почути прихід весни? Опиши, як ти уявляєш початок цієї пори року.  Побачити: біжать струмки, розтоплює сніги, знімає крижані кайдани. Почути: дзвенять сміхом, весело дзюркотять.

• У прочитаному уривку з твору «З гір на долину…» Лесі Українки знайди слова, якими поетеса змальовує весняну воду. Яку ознаку весни втілюють ці слова? «… біжу, стрибаю, рину! Місточки збиваю, всі гребельки зриваю». Тане сніг, тече стрімко вода.

• Як ти гадаєш, чому авторка порівнює весняну воду з волею? Усе пробуджується від зимового сну, оживає, молодіє.

 

СТОРІНКА 59.

• Знайди в прочитаному уривку з твору «Барвіночок мій хрещатий…» Лесі Українки слова, якими поетеса описує барвінок. Зелений, дрібний, хороший, рясний.

• Як ти гадаєш, чому авторка використовує саме слово викохала, а не виростила? Вона вкладала свою душу, щоб виростити собі для щастя барвінок.

• Повтори і пригадай. Правильно розташуй рядки вірша.

Неправильно Правильно

в темний садочок на Україну. 

пташечка тихне, поле німіє, 

а я дивлюся... і серцем лину 

Сонце заходить, гори чорніють, 

радіють люди, що одпочинуть,

Сонце заходить, гори чорніють, 

пташечка тихне, поле німіє, 

радіють люди, що одпочинуть,

а я дивлюся... і серцем лину 

в темний садочок на Україну. 

• Пригадай, із чиїх віршів наведені слова: зоре моя вечірняя, веселочка воду позичає (Тарас Шевченко)барвіночку мій хрещатий, зелений, дрібний (Леся Українка)пишається над водою червона калина (Тарас Шевченко).

• Прочитай з пам'яті уривок вірша Лесі Українки, у якому вода зриває гребельки.

«Місточки збиваю, 

всі гребельки зриваю, 

всі гатки, всі запруди, 

що загатили люди, — 

бо весняна вода, 

як воля молода!..»

Інші завдання дивись тут...