Інші завдання дивись тут...

ЯВИЩА ПРИРОДИ. ПОРИ РОКУ (сторінка 4)

Перевір себе

1. Поясни, що таке явища природи. Наведи приклади. Усі зміни, що відбуваються у природі, називають явищами природи. Замерзання води, випадання дощу, снігу, зміна дня і ночі, листопад – усе це явища природи.

 

2. За якими явищами природи тобі доводилося спостерігати? Ураган, заметіль, дощ, веселка і так далі.

 

3. Поясни назви деяких місяців (за вибором). Які явища природи для них характерні? Жовтень – жовтіє листя, листопад – опадає листя, квітень – цвітуть дерева.

 

НАША ПЛАНЕТА – ЗЕМЛЯ. ЧОМУ НА ЗЕМЛІ БУВАЮТЬ ДЕНЬ І НІЧ (сторінка 7)

Перевір себе

1. Яку форму має планета Земля?  Земля має форму кулі. Її так і називають «земна куля». Що є цьому підтвердженням? Глобус - модель Землі.

 

2. Поясни, використовуючи глобус, чому на Землі бувають день і ніч. День і ніч бувають тому, що Земля обертається навколо своєї осі. Під час обертання до Сонця повертається то одна, то інша сторона планети. Обернена до Сонця частина земної кулі освітлюється його промінням. Тут день. На протилежній стороні у цей час – ніч, бо вона не освітлюється Сонцем. 

 

3. Що таке доба і скільки вона триває? Один повний оберт Землі навколо своєї осі називають добою. Тривалість доби становить 24 години.

 

 

ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ІСНУЮТЬ ПОРИ РОКУ (сторінка 10)

Перевір себе

1. Які рухи здійснює наша Земля? Земля обертається навколо Сонця, та навколо своєї осі.

 

2. Скільки днів триває рік? Рік триває 365 днів або 366 днів (високосний рік повторюється кожні чотири роки).

 

3. Поясни, чому бувають пори року. Зміна пори року відбувається тому, що Земля обертається навколо Сонця. Вісь Землі постійно нахилена, тому Земля отримує від Сонця у різні пори року неоднакову кількість тепла і світла. Коли сонячні промені падають прямо, сонце спекотніше. Якщо ж промені Сонця падають на земну поверхню під кутом, то вони гріють земну поверхню слабше. Ось чому змінюються пори року на Землі. Назви їх. Весна, літо, осінь, зима.

 

ЩО ТАКЕ ГНОМОН (сторінка 11)

Перевір себе

1. Що таке гномон? Це вертикально встановлена жердина. За допомогою гномона у давнину визначали висоту Сонця над горизонтом.

 

2. Які спостереження можна проводити за допомогою гномона? Визначати висоту Сонця над горизонтом, а по ній орієнтуватися котра година.

 

3. Як змінюється висота Сонця над горизонтом упродовж дня? У ясний сонячний день жердина відкидає тінь, довжина якої від сходу Сонця до полудня (12 год) зменшується, а від полудня до заходу Сонця – збільшується.

Інші завдання дивись тут...