Інші завдання дивись тут...

ОСІННІ ЯВИЩА В ЖИТТІ РОСЛИН (сторінка 35)

Перевір себе

1. Які зміни в живій природі можна спостерігати восени? Рослини змінюють забарвлення, листопад - пора опадання листя.

2. Поясни прислів’я: Осінь на рябому коні їздить. Слово "рябий" означає покритий плямами іншого кольору, відтінку, що виділяється на основному фоні. Саме восени зелене вбрання дерев набуває різних відтінків: від жовтого кольору до багряного. О цій порі жовтіють і в'януть трави.  

 

ЯКИМИ БУВАЮТЬ ДЕРЕВА, КУЩІ, ТРАВ’ЯНИСТІ РОСЛИНИ (сторінка 38)

Перевір себе

1. Які рослини називають багаторічними? Рослини, що живуть багато років. Наведи приклади багаторічних трав’янистих рослин. Конвалія, кульбаба, проліска, суниця, цибуля, часник, тюльпан.

2. Які трав’янисті рослини називають однорічними? Рослини, що живуть всього рік: навесні розвиваються з насіння, влітку і восени цвітуть, утворюють плоди з насінням і відмирають.  Наведи приклади. Горох, просо, соняшник, гречка, помідори, огірки, лобода, левкой.

3. Які трав’янисті рослини називають дворічними. Рослини, що живуть всього два роки: на першому році життя проростають з насіння, але не цвітуть. Наступного року рослини зацвітають, у них утворюються плоди з насінням. Восени ці рослини відмирають. Наведи приклади. Морква, буряк, редька, капуста.

ПОДУМАЙ. Розглянь малюнок. Які з цих рослин багаторічні, дворічні й однорічні? Сосна й калина є багаторічними рослинами, буряк - дворічна рослина, а горох - однорічна.

ППОМІРКУЙ. Коли дворічні рослини - моркву й буряк - люди використовують у перший рік життя, а коли - на другий. У перший рік життя використовують, щоб мати насіння. На другий рік життя з насіння вирощують плоди.

 

ПЛОДИ І НАСІННЯ (сторінка 41)

Перевір себе

1. З якого органа рослин утворюються плоди й насіння? Більшість рослин має квітки. Після цвітіння з квіток розвиваються плоди і насіння. 

2. Які пристосування для розповсюдження мають плоди? Для розповсюдження вітром, наприклад, у плодів клена, липи є крильця. Плоди і насіння череди, будяка, лопуха мають гачечки, якими кріпляться до шерсті тварин, пір’я птахів, одягу людини і розносяться на великі відстані.

3. Плоди і насіння яких рослин розносяться вітром? Високих дерев, наприклад, клена і липи.

Плоди і насіння яких рослин розносяться тваринами? Жолуді (плоди дуба) розносять білки, сойки й інші тварини, соковиті плоди невисоких дерев (черемхи, горобини), а також кущів (бузини, калини,шипшини), деяких трав’янистих рослин (конвалії, воронячого ока) приваблюють птахів.

ПОМІРКУЙ. Яке значення має яскраве забарвлення плодів вишні, черемхи, горобини для поширення у природі? Плоди яскравого кольору вирізняються на зеленому листі, їх краще бачать тварини і поїдають, а насінини не перетравлюються, а виводяться з організму разом з неперетравленими рештками далеко від місця, де росла рослина. 

 

ГРИБИ: ЇСТІВНІ ТА ОТРУЙНІ (сторінка 45)

Перевір себе 

1. З яких частин складається гриб? Шапка, ніжка, грибниця.

2. Як розмножуються гриби? Із частинок грибниці виростають нові гриби.

3. Які ти знаєш їстівні гриби, які – отруйні? Їстівні: сироїжки, рижики, білий гриб, маслюк. Отруйні : бліда поганка, несправжні опеньки, несправжня лисичка, мухомор.

 

ЯК ТВАРИНИ ГОТУЮТЬСЯ ДО ЗИМИ. КОМАХИ ВОСЕНИ (сторінка 48)

Перевір себе

1. Як зміни в природі впливають на життя комах? Зникнення зеленої рослинності, зниження температури повітря.

2. Як комахи готуються до зими? Одні комахи відкладають яйця і гинуть. Інші комахи, щоб пережити зиму, прилаштовуються в затишному місці: зимують в опалому листі, закопуються у ґрунті, ховаються під корою в трухлявих пеньках.

3. Які комахи траплялися тобі в природі восени? Мурашки. Де ти їх бачив? Біля мурашника.

 

ПТАХИ ВОСЕНИ (сторінка 51)

Перевір себе

1. Як з наближенням осені змінюється життя птахів? Зникають комахи, в’януть трав’янисті рослини.Тому наприкінці літа й восени багато птахів відлітають в теплі краї, де для них достатньо їжі.

2. Які птахи першими відлітають з наших країв? Солов’ї, ластівки, стрижі Чому? Бо вони живляться комахами.

3. Назви приклади осілих і перелітних птахів своєї місцевості.

Осілі: сороки, горобці, сизі голуби, ворони.

Перелітні: солов'ї, ластівки, чаплі, лебеді.

ВІДГАДАЙ. Який птах перелітний, а який осілий? Ластівка - перелітний птах, а горобець - осілий. 

 

ЗВІРІ ВОСЕНИ (сторінка 54)

Перевір себе

1. Які звірі роблять на зиму запаси корму? Миші-полівки, білки, кроти, хом'яки.

2. Що таке линяння у тварин? Зміни забарвлення і густоти хутра у тварин називають линянням.

3. Як змінюється під час линяння хутро у звірів? Наведи приклади. У зайця-русака до зими шубка стає сірою, схожою на пеньок чи камінь, припорошений снігом. Руде хутро білки влітку, не помітне поміж стовбурів хвойних дерев, до зими стає густішим і довшим, набуває сірого кольору, щоб було важко її помітити серед гілок, припорошених снігом.

4. Які звірі відкладають запаси жиру? Бурий ведміль, борсук, їжак. Для чого?  Жир для цих тварин – зимовий запас їжі. 

5. Які звірі впадають у зимову сплячку? Ведмеді, їжаки.

 

НЕВИДИМІ ЛАНЦЮГИ В ОСІННЬОМУ ЛІСІ (сторінка 57)

Перевір себе

1. Розглянь малюнок. Розкажи про ланцюг живлення: насіння клена – мурашка – їжак. Ланцюг живлення починається з рослини. Мурашка їсть насіння клена. Їжак з'їдає мурашку. 

2. Склади ланцюг живлення в осінньому лісі.

У лісі ростуть осики. Корою осик живляться зайці. Зайця може вполювати вовк. Осика–заєць–вовк.

Інші завдання дивись тут...