Інші завдання дивись тут...

ОЗНАКИ ЗИМИ (сторінка 62)

Перевір себе

1. Після якої пори року настає зима? Після осені.

2. Назви основні ознаки зими. Сніговий покрив, мороз, іній, дні коротші, а ночі - довші.

3. Назви ознаки зими, про які не йшлося у тексті. Крига на водоймах, хуртовина.

ПРИГАДАЙ. Як ще називають метелицю? Хуртовина, хурделиця.

 

ЯК УТВОРЮЄТЬСЯ ЛІД НА СТАВКУ (сторінка 64)

Перевір себе

1. Поясни, як утворюється лід. Коли температура повітря опускається нижче 0 °С, вода, що знаходиться на поверхні ґрунту, замерзає і перетворюється на лід.

2. Які властивості має лід? Безбарвний, прозорий, крихкий, легший за воду, У великих скупченнях він набуває синюватого відтінку.

3. Чи існує життя у водоймах узимку? Існує, бо водойми взимку вкриваються шаром льоду і не промерзають до дна.

ПОМІРКУЙ. Чому важливо пам’ятати про властивість води при замерзанні розширюватися? Наведи приклади. Зимою у сильні морози результатом дії води, що розширюється, є аварії на водопроводах. 

 

ПОГОДА ВЗИМКУ (сторінка 66)

Перевір себе

1. Поясни, чому зимові місяці отримали такі назви. 

У народі грудень ще називали «мостовик», «стужайло», «вітровик», «зимник», «лютовій», «хмурень». Назва «грудень» походить від мерзлих грудок. Після осінніх дощів розбиті возами ґрунтові дороги замерзали.

Січень теж мав чимало народних назв: «сніжень», «сніговик», «льодовик», «щипун», «тріскун». Це місяць, коли у вітряну погоду січе снігом. У народі казали: Січень снігом січе, а мороз вогнем пече. А ще назву місяця пов’язували із «січею» – гілками, суччям, які взимку давали худобі.

Лютий – найкоротший місяць року. Бувають і хуртовини (заметілі) – сильні вітри, бурі із снігом. Назва місяця говорить сама за себе. Адже він люту вдачу має. Пронизливі сніговії, колючі морози, вітри і хуртовини.

2. Що таке ожеледиця? На земній поверхні після відлиги при зниженні температури утворюється тонкий шар льоду, який називають ожеледицею. Для якого місяця вона характерна? Лютого.

3. Чи доводилося тобі спостерігати зимові явища природи? Так, доводилось. Які саме? Хуртовину, ожеледь.

 

РОСЛИНИ ВЗИМКУ (сторінка 69)

Перевір себе

1. Що відбувається з трав’янистими рослинами взимку? Однорічні трав'янисті рослини перезимовують у вигляді плодів і насіння. У багаторічних трав'янистих рослин наземна частина взимку відмирає, але в ґрунті перезимовують кореневища, бульби, цибулини. Деякі рослини залишаються зеленими під снігом усю зиму. 

2. Які трав’янисті рослини залишаються зеленими під снігом усю зиму? Суниця, верес, журавлина. Чому вони не гинуть у мороз? Їх захищає сніговий покрив: температура повітря під снігом, навіть якщо його товщина всього 10 сантиметрів, буде на 15–20° вищою, ніж зовні.

3. Наведи приклади, що свідчать про ріст рослин узимку. Під шаром снігу та опалого листя у підсніжників, пролісок, рясту з’являються пуп’янки, які з настанням тепла розпускаються. За зиму бруньки підростають на деревах і кущах. 

 

ТВАРИНИ ВЗИМКУ. ЯК ЗИМУЮТЬ ПТАХИ (сторінка 74) 

Перевір себе

1. Яких птахів взимку можна зустріти в наших лісах? Дятла, синицю, повзика, снігура. Чим вони живляться?Дятел гострим дзьобом дістає личинки комах з-під кори дерев. Синиці, повзики збираються у зграйки і перелітають з місця на місце в пошуках насіння різних рослин. Снігур ласує плодами горобини.

2. Які птахи прилітають до нас з півночі? З далекої півночі прилітають до нас зимувати сіренькі чечітки.  Чому? Щоб вивести пташенят.

3. Як узимку живуть осілі птахи? Деякі осілі птахи – сороки, галки, сірі ворони, які можуть поїдати найрізноманітнішу їжу, прилітають ближче до людських осель, де знаходять поживу на смітниках, у дворах. Ночують ці птахи в захищених від вітру місцях, під дахами будинків, у кущах, на деревах.

 

ЗВІРІ ВЗИМКУ (сторінка 77)

Перевір себе

1. Як переживають зиму звірі? Ведмеді, іжаки й борсуки залягають у зимову сплячку. Білки приготували запаси харчів ще влітку і восени. Узимку білка також їсть насіння ялинових шишок. Активний спосіб життя в пошуках їжі ведуть лисиці, вовки, козулі.  Багатьох звірів від лютої холоднечі рятує пухнаста шерсть, а від ворогів - забарвлення шерсті.  

2. Чи доводилося тобі спостерігати за звірами у зимовому лісі, парку? Розкажи про свої спостереження. Мені оводилося спостерігати за білкою. Щоб відвернути увагу від свого дупла, вона вміло перестрибує з гілки на гілку, не залишаючи слідів на землі. Інколи спускається з дерева на землю в пошуках насіння з шишки.

За малюнком поясни ланцюг живлення: 

Заєць шукає копицю сіна для корму, а лисиця полює на зайця.

Сіно – заєць – лисиця.

Склади ланцюг живлення у зимовому лісі. Гілка верби - косуля - вовк.

Поміркуйте, сліди яких звірів не можна зустріти в зимовому лісі. Ведмедя, бо взимку він спить у барлозі. Іжака, бо взимку він спить під купами хмизу або листям в норі. Борсука, який теж впадає у зимову сплячку у своїй норі.

Інші завдання дивись тут...