Інші завдання дивись тут...

«Чарівний помічник»

Сторінка 24.

• Назви головних героїв білоруської казки «Синя свита навиворіт пошита». Якими ти їх уявляєш? Головні персонажі: цар-чарівник, Синя Свита Навиворіт Пошита. Цар-чарівник малого зросту, круглий на вигляд, має маленькі хитрі очі. Синя  Свита Навиворіт Пошита – високий парубок-козак, одягнений в старовинний довгий одяг з грубого полотна.    

• Які повтори є в казці? Перекажи близько до тексту частини твору, у яких ідеться про те, як і де ховався Синя Свита. Добери заголовок до кожної з них. Повтори: парубок тричі ховався від царя; тричі забігав у тридесяте царство;   біг, перетворюючись тричі (соболь, горностай, заєць); перший раз обернувся на три квітки. 

• Як ти гадаєш, чи зміг би Синя Свита впоратися із завданням царя самотужки? Назви його «чарівного помічника». Синя Свита не міг впоратися із завданням царя самотужки, бо всі перетворення, що здійснював парубок, показувала книжка. Чарівним помічником стала пташка Нагай, котра перетворила парубка на пір'їну. 

• Добери слова, якими можна охарактеризувати Синю Свиту: сміливий, кмітливий, веселий, щирий, самовдоволений, ввічливий, мудрий, розсудливий. Обґрунтуй свій вибір прикладами з тексту.

Характеристика Цитата
Сміливий «Знайшовся такий охочий»
Кмітливий «Беруся сховатись так, що ти мене не знайдеш»
Наполегливий «Дозволь сховатися ще раз»
Розсудливий «Як бігти, то бігти — забіг у тридев'яте царство»
Ввічливий «Сховай, добра пташко»
Щирий «Та от, узявся я від царя-чарівника сховатись, а ніяк не вдається»
Мудрий «Спершу при генералах відпиши мені половину царства, тоді покажуся. Бо ти одуриш — я тебе знаю»
Вдячний «Вік тобі дякуватиму»

• Чи можна назвати казку про Синю Свиту чарівною? Доведи свою відповідь. Я вважаю, що білоруська казка «Синя свита навиворіт пошита» можна назвати чарівною. По-перше, людина може перетворюватися на тварин, предмети. По-друге, персонажі наділені здатністю здійснювати магічні перетворення. 

• Обери один з малюнків до казки. Знайди в тексті слова, якими можна його підписати.

1) Синя Свита стоїть славним козаком.

2) Синя Свита біжить чорним соболем.

3) Синя Свита лізе білим горностаєм.

4) Синя свита біжить сірим зайцем.

5) Синя Свита перекинувся трьома квітками. 

• План до білоруської казки «Синя свита навиворіт пошита».

• Прочитай назву японської казки «Чарівний каптур». Спробуй здогадатися, яку роль відіграла ця річ у житті головного героя твору. Каптур — головний убір, капюшон. Чарівний капюшон на голові може бути шапкою-невидимкою. 

 

Чарівна річ.

Сторінка 27.

• Як чоловік потрапив до палацу Дракона? За що він одержав нагороду від морського володаря? Дівчина-медуза повезла чоловіка в гості до Морського Дракона, котрий запросив його в гості. Чоловік одержав нагороду від морського володаря за те, що він врятував його дочку-рибу.

• Що, на твою думку, було найдорожчим скарбом для Морського Дракона: його донька чи чарівний каптур? Найдорожчим скарбом була дочка, бо за її спасіння Дракон не пожалів дати чарівний каптур.

• Які чарівні перетворення відбуваються в казці? Вродлива дівчина перетворилась на медузу, риби співали й танцювали, після рису гадюка зразу видовжилась, чоловік в каптурі розуміє пташину мову.

 

Сторінка 28.

• Які вчинки головного героя свідчать про те, що він — добра людина? За що доля нагородила чоловіка? Чоловік виконав прохання риби, врятував тварину. А вона виявилась дочкою Морського Дракона.

• Яку дивовижну властивість мав каптур Морського Дракона? Яку роль у долі головного героя відіграла ця чарівна річ? Хто одягав каптур, розумів пташину мову. Чоловік зрозумів розмову горобців – знайшов золотий камінь; почув розмову воронів – вилікував доньку вельможі. 

• Розглянь малюнок на с. 25. Перекажи уривок казки, якому він відповідає. Морський Дракон обізвався до чоловіка, що хоче віддячити йому за те, що врятував од смерті його доньку. Чоловік попросив, як його навчила дівчина-медуза, чарівний каптур. Звичайно, каптур був найдорожчим скарбом морського володаря. Та порятунок єдиної дочки вартував більшого, тому Морський Дракон   задовольнив прохання чоловіка. 

• Поділіть казку на частини: пригода на узбережжі; гостина в Морського Дракона; підслухані розмови птахів. Придумайте до кожної частини цікаве завдання і запропонуйте однокласникам виконати його.

1) Які добрі справи ти зробив сьогодні?  Скільки добрих справ ти зробив сьогодні?

2) Хто назве більше риб. Хто назве більше морських мешканців.

3) Проказати звуконаслідування ворона (кар-кар-кар). Проказати звуконаслідування горобця (чив-чив-чив)  Описати горобця. Описати ворона.

 

Повтори і пригадай

• Які з казок народів світу переконують у тому, що з усіма треба жити в мирі й дружбі? «Сильний лев і маленьке мишеня», «Як серед птахів виникла дружба».

• Якому казковому персонажу довелося віддати півцарства за надмірну самовпевненість? А який герой дістав гідну винагороду за свою доброту? З яких вони казок? У казці «Синя Свита Навиворіт Пошита» за надмірну самовпевненість (мав чарівну книжку) цар віддав Синій Свиті півцарства. У казці «Чарівний каптур» чоловік одержав чарівний каптур від Морського Дракона за врятування його  доньки-риби.

• Розглянь малюнки. Пригадай назви відповідних казок і визнач, до якого виду вони належать. Чарівна казка «Чарівний каптур». Казка про тварин «Сильний лев і маленьке мишеня».

 

Сторінка 29.

• Розглянь схему побудови чарівних казок. Спираючись на неї, доведи, що казка «Синя Свита Навиворіт Пошита»  (або «Чарівний каптур»є чарівною.

• Завдяки яким чеснотам головні герої чарівних казок гідно проходять випробування? Сміливість, наполегливість, вдячність, привітність. Доброта, милосердя, прислухання до слушної думки, допитливість.

• Склади загадки, відгадками до яких будуть персонажі вміщених у підручнику казок.

• Уяви, що прочитані тобою казки зібралися на бал у Палаці Див. У якому вбранні була б кожна з них? «Їжак та заєць» (їжак з їжачихою), «Лисиця і рак» (лисиця зі раком на хвості), «Про оха-чудотвора» (Ох), «Сильний лев і маленьке мишеня» (лев з мишкою на плечі), «Як серед птахів виникла дружба» (Ворон та Фазан), «Синя свита навиворіт пошита» (парубок у синій свиті), «Чарівний каптур» (каптур). 

• Пригадай і назви вивчені різновиди усної народної творчості. Наведи приклади творів кожного з них.

Прислів'я і приказки.  Загадки.  Лічилки. Забавлянки.  Народні пісні. 

Інші завдання дивись тут...