Інші завдання дивись тут...

Сторінка 79. 

• Назви персонажів казки «Синичка» Оксани Іваненко. Хто з них хвилювався за синичку? Персонажі казки: синичка, солов'ї, журавлі, граки, лісова яблунька, зима. За синичку хвилювалися солов'ї, журавлі, лісова яблунька.  

• Чи знала синичка, які труднощі чекають на неї взимку? Доведи свою відповідь словами з тексту. Синичка ще не знала про зимові труднощі. Це доводять думки пташки: «мабуть, не така вже й страшна зима, як усі кажуть». 

• Прочитай опис зимового лісу. «Увесь ліс у снігу: і долі сніг, і на гілках сніг — скрізь сніг». 

• Доведи, що авторка наділила зиму людськими рисами. 

  Авторка наділила зиму людськими рисами. По-перше, зима слухала пісеньку синички. По-друге, вона розсердилась за те, що синичка нахвалялася, тому  заскреготіла, зарипіла від люті.  

 

Сторінка 81.

• Які звуки природи тобі вдалося «почути» та які картини виникли в твоїй уяві, читаючи казку? Журавлі курликали; синичка цвірінчала зіні-зіні-зіні-зі; зарипіли дерева від люті зими; струмки дзюрчали; водичка почала капати: кап-кап, дзюр-дзюр; сердито дують вітри; ґелґотали гуси; соловей співав; ліс шумів.

• Знайди і прочитай лагідні слова, якими називали синичку. Чепурушко, птичка-невеличка, мила пташка, маленька, крихітко. 

• Виконай одне із завдань (на вибір):

1. Розкажи, як синичці вдалося пережити зиму.

«Вона застрибала по гілках, заглядаючи в усі щілинки, чи не заховалися де-небудь якийсь черв'ячок чи гусінь, бо вона й хвилинки не могла посидіти без роботи». «Бачить, у щілинці кори лежить ніби заніміла гусінь. От добре, хороший сніданок! Тільки до неї — аж тут три горобці налетіли, хочуть із-під самого синиччиного дзьобика гусінь вирвати. Та метка синичка хіба поступиться! Одного дзьобнула, другого штовхнула — знялася бійка. Полетіли горобці ні з чим».  «Сіла синичка на сосну. Наїжилася, голівку в крильце увібрала, сидить — пуховий м’ячик, та й годі». «Спи, синичко, обережна будь: дивись — потихеньку підкрадається до тебе куниця, уже й лапу свою хитру простягла — от-от схопить. Та побачила стара сосна таке лихо, заворушила лапатим гіллям. Стрепенулася синичка — мерщій від лихого ворога». «Отак і боролася синичка щодня, щомиті за своє життя».

2. Знайди в казці опис весни. 

«День став трошки довший. Замість високих кучугур з'явилися великі прозорі калюжі. Дерева прокидалися від холодного зимового сну... По снігу забігали весняні комашки, і навіть торішні метелики прокинулися. І сонечко сяяло, і струмки дзюрчали, і навіть вітри од рук відбивалися — не хотіли вже сердито дути, а почали грати з деревами та струмками і самі стали теплі й лагідні…. Струмки вмивали землю, вона вкривалася зеленою травицею, зацвітали перші квіти, набухали бруньки на деревах, летіли додому пташки».

Розкажи, коли прилітає соловей.

«А коли у молодої берізки вже так розпустилися листки, що на них могли вміститися крапельки роси і з них можна було напитися, прилетів і соловей».

3. Уяви, що синичка всім дарує свою весняну пісню. Про що вона заспівала б? Склади розповідь «Весняна пісенька синички».

• Які почуття викликала в тебе казка? Захоплення від гармонії в природі.

• Визнач основну думку твору. Основна думка: рідні ліси в сто разів кращі від найрозкішніших південних садів.

Опишіть те, що ви бачите на ілюстраціях до казки «Синичка» Оксани Іваненко. Доведіть, яку пору зображено на малюнках.  

 

Сторінка 82. 

• Прочитай вірш Анатолія Качана «Крихта хліба». Поміркуй над тим, що від твоєї небайдужості інколи може залежати чиєсь життя. Склади розповідь «Допомога птахам узимку».

• Прочитай акровірш (вірш, у якому перші літери рядків утворюють слово або речення) Леоніда Глібова і дай відповідь на запитання, поставлене в його назві. Ластівка.

• Розкрий зміст художнього означення лиха (зима) словами з казки Оксани Іваненко «Синичка». Зміст епітета лиха зима: люта (заскреготіла, зарипіла від люті).

План до казки Оксани Іваненко «Синичка».

 

Сторінка 83.

Повтори і пригадай

• Пригадай прочитані літературні казки. Назви їхніх авторів.

Автор

Казка

Лариса Письменна

«Як зажурився веселий казкар»

Іван Франко

«Лисичка і Журавель»

Леся Українка

«Казка про Оха-чудодія»

Василь Сухомлинський

«Дід Осінник», «Снігуроньчина пісня»

Оксана Іваненко

«Синичка»

• Визнач, із яких казок наведені рядки.

Казка

Автор

Слова

«Як зажурився веселий казкар»

Лариса Письменна

«Казкар любив дітей, бо це ж для них, а не для кого іншого, він писав свої веселі казки!»

«Снігуроньчина пісня»

Василь Сухомлинський

«Відтанула бурулька. І почула дівчина радісну пташину пісеньку»

«Синичка»

Оксана Іваненко

«Ах, як сумно, коли всі відлітають, коли йде сніг і виє хуртовина!»

«Казка про Оха-чудодія»

Леся Українка

«Всіх приймає пан ласкавий, тільки треба мовить: "Ох!"»

«Лисичка і Журавель»

Іван Франко

«Приходь, Журавлику! Приходь, любчику!»

• Знайди неправильні «доріжки» від назви казки до її автора. «Дід Осінник» - Лариса Письменна. «Як зажурився веселий казкар» - Василь Сухомлинський.

• Які з прочитаних казок українських письменників нагадали тобі народні? «Про Оха-чудодія» Лесі Українки, «Лисичка та журавель» Івана Франка.

• Назви літературну казку, яка тобі найбільше сподобалася. Перекажи її зміст. План до казки «Снігуроньчина пісня» Василя Сухомлинського. 

Інші завдання дивись тут...