Інші завдання дивись тут...

Сторінка 172.

• Прочитай уривок з повісті Астрід Ліндгрен «Малий і Карлсон, що живе на даху». Як ти гадаєш, що буде далі? Якщо Пеле дотепний та веселий, його розсмішить вигадка Карлсона, а занадто серйозний Пеле роздратовано піде геть.

• Якими ти уявляєш Малого і Карлсона? 

Малий – чемний та вихований. Не одразу погоджується з витівками Карлсона. Задумується над наслідками своїх учинків. Проте нерішучий хлопчик не вміє впевнено заперечити другові. Йому часто перепадає від родини за різні витівки. 

Карлсон – звичайнісінький пустун. Він веселий, непосидючий та завзятий. Не ходив до школи, не мав турботливих наставників. Може хитрувати, завжди виходить сухим із води. Не думає про наслідки своїх витівок. Вірний друг для Малого.

• Розглянь малюнок. Які ще ілюстрації ти можеш запропонувати до прочитаного уривка?

Посередині кімнати на підлозі іграшкова вежа, прикрашена тюфтельками.

Хлопчик збирає розкидані з іграшкової вежі кубики.

За столом вечеряє родина Малого. 

• Як ти оцінюєш вигадку Карлсона? Які почуття вона в тебе викликала?

Вигадка дуже весела та дотепна. По-перше, Малий не порушить обіцяних слів. По-друге, він задовольнить свою цікавість, побачивши Пеле. По-третє, не треба буде більше самотньо сидіти в кімнаті. По-четверте, Малюку стане весело. Вигадка викликала сміх та зацікавлення, що ж буде далі.

План до уривку з повісті Астрід Ліндгрен «Малий і Карлсон, що живе на даху». 

 

Сторінка 173.

Повтори і пригадай

• Назви прочитані гумористичні твори. Укажи їхніх авторів і коротко перекажи зміст.

Гумористичний твір

Автор

Тема твору

«Отакий у мене ніс»

Грицько Бойко

Поетична розповідь про багатство мови на прикладі різних сталих  висловів зі словом ніс

«Витівники»

Микола Носов

Розповідь про те, як дітей налякала ними же придумана гра.

«Малий і Карлсон, що живе на даху»

Астрід Ліндгрен

Розповідь про смішну витівку з одіялом.

• Поміркуй і розкажи, навіщо читачам потрібні гумористичні художні твори. Гумористичні твори веселять, застерігають, повчають.

• Пригадай смішні випадки зі свого життя і розкажи про них. Спробуй написати гумористичний твір (оповідання чи вірш) про одну із цих пригод.

 

Підсумкові запитання і завдання

• Казки яких народів світу вміщено в підручнику? У підручнику розміщено казки болгарського, бірманського, вірменського, білоруського, японського народів.

• Що споріднює і що різнить українські й зарубіжні народні казки? Українські й зарубіжні народні казки споріднюють казкові повтори, вигадка, добро, що перемагає зло. Герої відрізняються іменами, обстановкою, де живуть.  

• За описом «Легка й прозора, як світле марево, купалася вона в сонячному промінні, зодягалася в квітки польовії» визнач персонажа й укажи, з якого він твору. Лада прекрасна з легенди (казки) Івана Липи «Лада Прекрасна».

• Прочитай ім'я та прізвище письменника й назву його твору (Вс..в..л..д Н..ст..йк.. «Пр..ст.. ..л..сь др..г»). Який випадок із життя дітей описав автор? Всеволод Нестайко «Просто Олесь друг». Автор описав випадок з новою  шкільною формою хлопців. 

• У якому вірші й чому кінь віддав хлопчикові на щастя всі чотири підкови? Хто автор цього твору? У білому вірші Дмитра Павличка «Підкова» кінь віддав небайдужому хлопчикові усі чотири підкови, щоб він мав найбільше щастя за приділену увагу. 

• На другому форзаці подано відомості про авторів, твори яких уміщено в підручнику. Уважно ознайомся з цією інформацією. Намагайся запам'ятати, у якому столітті та в якій країні творив той чи той митець. Зверни увагу на рік і місце народження письменників.

• Можливо, у поданому на форзаці переліку авторів ти знайдеш своїх земляків. Якщо так, то підготуй цікаве повідомлення про їхнє життя й творчість.

Інші завдання дивись тут...