Інші завдання дивись тут...

Завдання 351

Накресліть відрізок, позначте його кінці буквами А і В. Ви­міряйте довжину відрізка АВ, користуючись лінійкою.

 

Завдання 352

Накресліть відрізок ЕF завдовжки 3 см і відрізок KM завдов­жки 4 см. Знайдіть суму EF + KM і накресліть відрізок такої довжини двома способами: 1) користуючись лише лінійкою; 2) користуючись циркулем, а лінійкою лише для креслення.

 

Завдання 353

Накресліть відрізок АВ завдовжки 2 см 5 мм і відрізок KМ, удвічі довший за АB. Знайдіть суму й різницю довжин цих відрізків і накресліть відрізки з такими довжинами.

 

Завдання 354

Точка P лежить на відрізку KМ (рис. 30, а)). KP = 8 см 2 мм, PМ = 1 см 5 мм. Знайдіть довжину відрізка KМ.

 

Завдання 355

Точка N лежить на відрізку МР (рис. 30, б)). МР = 12 см 7 мм, NР = 8 см 6 мм. Знайдіть довжину відрізка МN.

 

Завдання 356

Виміряйте відрізки AВ, СD, EF, KM і NP (рис. 31). Порівняйте їхні довжини. Чи є серед цих від­різків рівні?

 

Завдання 357

Накресліть відрізок АВ = 58 мм. Позначте на ньому таку точку С, щоб відрізок АС дорівнював 36 мм. Знайдіть довжину відрізка СВ.

 

Завдання 358

Накресліть відрізок KР завдов­жки 7 см 6 мм. Позначте на ньому точку М так, щоб KМ =  3 см 9 мм. Яка довжина відрізка МР?

 

Завдання 359

Накресліть відрізок АВ = 73 мм. Позначте на ньому точку K так, щоб АK = 32 мм. Знайдіть довжину відрізка KВ.

 

Завдання 360

Точка М належить відрізку АВ, АВ = 26 см, АМ = МВ. Знай­діть довжини відрізків АМ і МВ.

 

Завдання 361

Накресліть відрізок CD = 7 см і позначте на ньому такі точ­ки M і K, для яких CM = 2 см, KD = 3 см. Знайдіть довжину відрізка MK.

 

Завдання 362

Накресліть відрізок KM = 7 см і позначте на ньому такі точ­ки A і B, для яких KA = 5 см, BM = 6 см. Знайдіть довжину відрізка АВ.

 

Завдання 363

На відрізку KМ, довжина якого дорівнює 42 см, позначено точки А і В так, що KА = 29 см, ВМ = 32 см. Знайдіть довжи­ну відрізка АВ.

 

Завдання 364

Відомо, що АС = 34 см, ВС = 12 см, СD = 16 см (рис. 32, а)). Знайдіть довжини відрізків АВ і BD.

 

Завдання 365

Відомо, що KP = 29 см, KN = 23 см, MN = 12 см (рис. 32, б)). Знайдіть довжини відрізків KM і NP.

 

Завдання 366

Накресліть відрізок KМ = 12 см. Позначте на ньому таку точ­ку Р, щоб відрізок KР був на 4 см коротший від відрізка РМ. У скільки разів довжина відрізка РМ більша за довжину від­різка KР?

 

Завдання 367

Накресліть відрізок RS = 9 см. Позначте на ньому таку точ­ку N, щоб відрізок NS був на 6 см довший за відрізок RN. У скільки разів довжина відрізка RN менша від довжини відрізка NS?

 

Завдання 368

Точка М належить відрізку АВ завдовжки 48 см. Відрізок МВ у 5 разів довший за відрізок АМ. Знайдіть довжину від­-, різка МВ.

 

Завдання 369

Точка С належить відрізку АВ, який дорівнює 63 см, а відрі­зок СВ у 8 разів коротший від відрізка АС. Знайдіть довжи­ну відрізка АС.

 

Завдання 370

Накресліть відрізок RT завдовжки 7 см 3 мм. Точка F нале­жить відрізку RT, довжина відрізка RF на 1 см 3 мм менша від довжини відрізка FT. Знайдіть довжину відрізка FT.

 

Завдання 371

Точки С і D належать відрізку АВ (рис. 33). Відомо, що АВ = 55 см. Відрізок СD утричі довший за відрізок АС, а від­різок DB на 8 см коротший від відрізка СD. Знайдіть довжи­ни відрізків АС, СD і DB.

 

Завдання 372

Накресліть відрізок АВ = 6 см. Позначте на ньому таку точ­ку С, щоб АС = 2 • СВ. У скільки разів довжина АВ більша за СВ?

 

Завдання 373

Виміряйте довжину і ширину свого підручника і свого зоши­та в сантиметрах і міліметрах.

 

Завдання 374

Позначте у зошиті дві довільні точки М і K. Визначте за допомогою лінійки відстань між цими точками. У яких межах може бути ця відстань?

 

Завдання 375

Накресліть відрізок АВ завдовжки 3 см і продовжте його на 4 см. Якою буде довжина утвореного відрізка АС?

 

Завдання 376

Накресліть відрізок KМ завдовжки 9 см і поділіть його точ­ками А, В на три рівні частини.

 

Завдання 377

Накресліть пряму і розмістіть на ній три точки M, N і P так, щоб MN = 7 см, NP = 3 см. Якою буде відстань між точками М і Р? Розгляньте дві можливості.

 

Завдання 378

Уявіть собі, що ви маєте лінійку лише з трьома сантиметро­вими поділками (рис. 34). Чи зможете ви без іншої лінійки відновити всі сантиметрові поділки?

 

Завдання 379

Точки K, L і M лежать на одній прямій. Знайдіть довжину відрізка KL, якщо KМ = 17 см, LM = 12 см. Розгляньте усі можливості.

 

Завдання 380*. Відстань між двома велосипедистками, які рухаються в од­ному напрямку, у деякий момент часу дорівнювала 6 км. Яка відстань буде між велосипедистками, якщо одна з них проїде 5 км, а інша — 4 км? Чому можливі дві відповіді?

 

Завдання 381 

Відстань між двома велоси­педистами, які рухаються у протилежних напрямках, у деякий момент часу дорів­нювала 8 км. Якою буде від­стань між велосипедистами, якщо один із них проїде 10 км, а інший — 12 км? Чому

можливі дві відповіді?

 

Завдання 382

Рисунки 35 і 36 ілюструють приклади так званих зорових ілюзій, коли людина припу­скається істотних помилок під час сприйняття зображень. В обох випадках, відображених на рис. 35, нам здається, що відрізок АВ довший за відрізок CD. Проте безпосереднє ви­мірювання покаже вам, що вони рівні. Так само нам здаєть­ся, що в обох випадках, відображених на рис. 36, відрізок АС довший за відрізок АВ. Проте й тут вони рівні. Переконай­тесь у цьому. Як би ви пояснили причину виникнення таких ілюзій?

Інші завдання дивись тут...