Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 22.

ПЕРЕВІР СВОЇ ДОСЯГНЕННЯ

Знаю...

• Який вірш про історію наших предків-слов'ян ти прочитав(-ла)? Хто його автор? «Наші предки – слов'яни» Олександра Олеся.

• Ким був Нестор Літописець? Що він написав? Нестор Літописець був монахом Печерського монастиря, написав «Найдавніша Літопись».

• Кого визволяв з неволі козак Голота? Побратима Максима.

Розумію, можу пояснити...

• Чому місто Львів має таку назву? На честь сина князя Данила Галицького – Лева.

• Який образ передають рядки: «Прапор наш, як літо, в сонці майорить — по долині жита, по горі блакить»? Жовто-блакитний колір прапора.

Умію.  

• Чи є серед прочитаних творів твори з науковою інформацією? Назви їх. «Як давно в Україні з'явився жовто-блакитний прапор?», текст про походження міста Чернігів, «Книги за княжих часів».

Висловлюю своє ставлення, почуття... 

Доповни речення.

• Мене здивувало те, що переписування однієї книги в давнину тривало цілі місяці.

• Я не знав раніше, що «Найдавніша Літопись» Нестора Літописця – це перша історія України.

 

СТОРІНКА 23.

ЯК НЕ ЛЮБИТЬ ТОЙ КРАЙ...

Василь Сухомлинський «Восени пахне яблуками».

Прочитайте подані нижче близькі за значенням і звучанням частини речення. До кожного знайдіть у тексті й допишіть ті, які складають одне речення.

1. А в саду пахнуть яблука, нагріті сонцем.

2. Уже й місяць виплив на небо, а яблука пахнуть гарячим сонцем.

 

СТОРІНКА 24.

Олександр Олесь «Степ».

Будь уважним до авторського вибору слова! 

Завдання 1. Прочитавши поезію, ти помітив, що автор по-різному порівнює степ у різні пори року. Які слова, словосполучення в кожній строфі дали тобі змогу якнайкраще уявити степ? Запиши.

Наче килим (весною): зеленіє, пишніш стає, обсиплеться росою, пахощі поллє. Наче море (влітку): море трав, південний вітер, сизим морем. Мов пустелю (восени): пожовклий, рудіють трави, не почуєте співу пташок, ні квіток. Мов перину (взимку): біла, рівна і м'яка, зима холодна, морози.  

 

2 Домалюй смайлики. За їх допомогою визнач настрій, який передав автор змістом кожної строфи.

Весна – життєрадіснийЛіто – замріянийОсінь – сумнийЗима – спокійний.

Марко Вовчок «Літній ранок».

У короткому описі письменниця змалювала словами чудову картину літнього ранку. Запиши слова, які допомогли тобі краще уявити кольорову палітру ранку. Виблискують самоцвітами, вкриваються позолотою й блиском, життєдайне сонце.

 

СТОРІНКА 25.

А які — відчути його неповторні запахи? Запиши. Чудові пахощі трав і квіток. 

 

 

СТОРІНКА 26.

Григір Тютюнник «Ласочка».

Завдання 1. Знайди в тексті інформацію. Протягом якого часу тривають події, описані в оповіданні? Потрібне підкресли. Весна, осінь, зима, літо

• Переглянь текст. Які слова в тексті, зображення на ілюстрації підтверджують твою відповідь? Запиши.

Літо: «вепри з виводками вепренят вертаються…, зігрітий сонцем…». 

Осінь: «Так вони рибалили вдвох…»

Зима: «Потім настала довга-предовга зима…».

Весна: «А весною, коли крига скресла …, стоїть … лисиця, а поруч неї – лисеня …».

Завдання 2. Виділи першим й останнім словами абзац, до змісту якого художник зробив малюнок у підручнику на с. 69. «А вчетверте озирнувся – стоїть … , а поруч неї – лисеня»

Завдання 3. Склади й запиши план оповідання. 

 

 

СТОРІНКА 27.

Завдання 1. Поясни, як ти зрозумів(-ла) назву твору. У чому виявляється співучість глини? В руках майстра оживає глина та дзвенить у фігурному посуді.

Завдання 2. Перевір, як ти розумієш значення слів у тексті! Прочитай речення. Якими іншими словами можна замінити виділені слова, щоб вони відповідали змісту тексту?

Соковитий (насичений, густий, яскравий) розпис надає виробам святковості.

Ще й тепер побутує (використовується, існує, панує) в Опішні фігурний розпис.

Кожний твір (витвір, виріб) захоплює глядачів своїми формами, фарбами, досконалістю виконання.

Завдання 3. Обговоріть, які з поставлених один одному запитань за змістом тексту виявилися найцікавішими, найзмістовнішими. Як відобразилась у гончарному посуді розкішна полтавська природа? Чим славиться Опішня на Полтавщині?

Василь Сухомлинський «Не забувай про джерело».

Завдання 1. Як характеризує сім'ю Неприкаяних їхнє ігнорування ухвали односельців виносити мул зі ставка? Напиши коротко, яка твоя думка щодо-цього. Байдужість до природи стала лихим приводом, котрому слідували інші. 

Автор розповів сумну історію зникнення ставка.

Завдання 2. Поділися своїми творчими ідеями! Якби історія зі ставком мала щасливий кінець, який би зачин був у цьому оповіданні? «Я хочу розказати вам історію нашого села…». Як би ти змінив зміст епізоду щодо сім'ї Неприкаяних? (Усі осудливо дивились на нову родину, тому незабаром вона змінилась).

 

СТОРІНКА 28.

Анатолій Качан «Летючий корабель».

Завдання 1. Уважно перечитай поезію. Як по-іншому можна назвати цей вірш? Запиши. «Юні охоронці природи». 

А які назви придумали твої однокласники? Яку з них ти вважаєш найвдалішою? Чому? Поясни і запиши. «Нехай щастить тобі, Земля!», «Юні охоронці рідної Землі».

Завдання 2. Які інші порівняння є у вірші? Що з чим порівнюється? Запиши. Мов корабель, пливе Земля. Лист тремтить на гілці, мов стяг на щоглі корабля.

Завдання 3. Чи відчуваєш ти себе «юним охоронцем» Землі? Розкажи, які добрі справи робиш, щоб наше довкілля було чистим, «сповитим не димами, а синім диханням лісів». Не залишати багаття в лісі, не спалювати восени листя.

 

Завдання 5. Напиши у формі листа своє звернення до людей із проханням берегти природу. 

Шановні співвітчизники!

Земля – неповторна планета нашого життя. Не руйнуйте нашу спільну домівку – природу. Чисте довкілля віддячить нам міцним здоров'ям. Прислухайтесь до моїх порад!

                                                             Небайдужий землянин. 

Інші завдання дивись тут...