Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 36.

ВИДАТНІ УКРАЇНСЬКІ ПИСЬМЕННИКИ

Тарас Шевченко. Про себе

Завдання 1. У якому віці Тарас Григорович Шевченко написав свій спомин? Швидко переглянь текст у підручнику на с. 81, знайди й запиши словосполучення, яке дає відповідь на це. Бачив на своїм віку. 

Завдання 2. Попрацюйте разом! Зверніть увагу, як цікаво Шевченко побудував розповідь-сповідь про себе. Її умовно можна розділити на три частини У першій частині герой-оповідач сам автор – літня людина. У другій частині письменник розповідає про себе в третій особі, ніби збоку спостерігаючи за хлопчиком — головним персонажем. І насамкінець – герой-оповідач — це малий «кубічний білявий хлопчик. Уважно прочитайте текст. Знайдіть початок і закінчення кожної частини. Виділіть кожну з них першим й останнім словами.

1. «Село! … світі». 

2. «А за садом … приблудою».

3. «Я довго … заснув».

 

СТОРІНКА 37.

Завдання 4. Яким постає у твоїй уяві малий Тарас за змістом прочитаного? Що говорять про нього його роздуми: коли він прокинувся, коли мандрував, коли повернувся додому? Допитливий, мрійник, добрий.

Тарас Шевченко. «Вітер, віє-повіває...», «Вітер з гаєм розмовляє...», «Реве та стогне Дніпр широкий...»

Завдання 1. Ще раз уважно перечитай поезії. Зверни увагу на зміст перших рядків кожного з віршів: «Вітер, віє-повіває, по полю гуляє...»; «Вітер з гаєм розмовляє, шепче з осокою...», «Реве та стогне Дніпр широкий, сердитий вітер завива...».

• Який образ є спільним у цих рядках? Вітер.

• Як по-різному зображено образ вітру, в поезіях? Який настрій він підсилює в кожному вірші? Що передає? Вітер повіває, гуляє (журливий), розмовляє, шепче (задумливий), завива (сердитий).

• Який настрій, які відчуття виникли тебе після прочитання цих поезій? Тривожний, зажурений настрій. 

Завдання 2. Поміркуйте разом! Під час навчання ви довідалися про те, яке дитинство було в Тараса Шевченка, яким був його подальший життєвий і творчий шлях, як склалася його доля. Як ви вважаєте, чи позначилося це на змісті й настрої його творів? Шевченко, навіть будучи вільною людиною, усім серцем вболівав за долю свого поневоленого народу.

Іван Якович Франко: розповідь про письменника

Перевір, чи уважно ти прочитав біографічні дані про І. Я. Франка,

1. Зазнач, ким був батько письменника. Ковалем.

2. Що в тексті сказано про матір І. Я. Франка? Запиши. «Від матері хлопчик перейняв любов до народної пісні».

 

СТОРІНКА 38.

Завдання 3. Яка інформація в тексті дає підстави говорити, що І. Я. Франко був високоосвіченою людиною? «Був … ученим, перекладачем, громадським діячем»

Завдання 4. 3 тексту ти дізнався(-лася), що письменник написав для дітей казки й оповідання. Які з названих дитячих творів є казками? «Коли ще звірі говорили», «Лис Микита».    

А які — оповіданнями? «Малий Мирон», «Грицева шкільна наука».

Іван Франко «Лисичка-кума». 

Завдання 1. Якими рисами вдачі «славиться» Лисиця в усіх казках? Хитрість, улесливість, брехливість, підступність. 

Завдання 2. Чи можемо ми сказати, що Вовк потрапив «на гачок» таких її якостей? Як саме? Вовк попав «на гачок» брехливості та хитрості лисиці.

Завдання 3. Із свого читацького досвіду ти знаєш, що у змісті багатьох народних казок Вовка зображено як хижого, жадібного звіра. А яким постає Вовк у казці І. Я. Франка? Які риси вдачі йому притаманні? Запиши. Працелюбність, довірливість, нерозторопність.

Завдання 4. Пригадай і запиши назви відомих тобі казок, у яких Лисиця вводила в оману тварин і людей. «Колобок», «Лисиця і вовк».

 

СТОРІНКА 39.

Завдання 5. А в яких казках Лисиці не вдалося перехитрити героїв, і вона була покарана за підступність? Запиши їх назви. «Лис Микита», «Фарбований лис». 

Робота з дитячою книжкою.

Уважно розглянь обкладинки книжок. Зазнач, у якій з них може бути вміщена казка І. Франка «Лисичка-кума». Обґрунтуй, чому її не може бути в інших книжках.

   Казка «Лисичка-кума» вміщена у збірці «Коли ще звірі говорили». 

   По-перше, її не може бути у книжці з назвою «Фарбований лис». Там розміщена інша казка Івана Франка. По-друге, книжка «Мішок хитрощів» містить казки зарубіжних письменників. Автор казки «Лисичка-кума» написана українським письменником Іваном Франком.

   Ось тому залишається збірка Івана Франка «Коли ще звірі говорили» з цією казкою. 

Леся Українка: розповідь про письменницю.

Завдання 1. Яка інформація про життя і творчість Лесі Українки для тебе виявилась для тебе новою? «У чотири роки Леся навчилася читати».

 

СТОРІНКА 40.

Микола Олійник «Леся» (уривок з повісті)

Леся Українка «Конвалія».

Завдання 1. Пригадай, скільки років було Лесі Українці, коли вона надрукувала цей вірш. Запиши. 13.

Завдання 2. Як ти думаєш, які почуття та думки заполонили душу юної поетеси, коли вона писала свою поезію? Як це вплинуло на зміст і настрій вірша? Вислови свої міркування щодо цього. Не можна зривати квіти, адже вони не зможуть більше милувати усіх своєю красою. Настрій вірша: зажурений, осудливий.

Леся Українка «Біда навчить».

Завдання 1. Поясни, як ти розумієш суть таких висловів: «полетів світ за очі» — полетів дуже далеко«з глузду зсунутися» — втратити розум.

 

СТОРІНКА 41.

Завдання 2. Після якого випадку горобчик уперше зрозумів, що розумним бути краще? Укажи номер сторінки, де описано такий випадок. 104.

Завдання 3. Як характеризує горобчика його багаторазове звернення до різних птахів із проханням навчити його розуму? Які риси вдачі він тут виявляє? Запиши. Завзятість, наполегливість, старання, замисленість, ввічливість. 

• Усно обґрунтуй свої відповіді з посиланням на текст. «Горобець … завзятий був дуже, …  замислився, … подумав та й почав просити, … навчіть мене розуму, …, якось утримався…, просив би … »

Завдання 4. Хто з птахів виявився наймудрішим і найбільш далекоглядним «учителем»? Запиши. Крук.

Завдання 5. Поміркуй! Чому горобець спочатку не взяв до уваги слова Крука? Коли він зрозумів, що вони означають?

    Поки горобчик не знав біди, жив безтурботно, розум йому не дуже ставав у пригоді. Узимку біда заставила жити без сварок та працювати, так він навчився гніздо будувати та їжу діставати, дорогоцінного часу на сварки не витрачати.  

Завдання 6. Зазнач, які з поданих прислів'їв висловлюють основну думку казки. 

      Інших слухай, а свій розум май.

       Мудрим ніхто не вродився, а навчився. 

[√]  Кому біда докучить, той себе розуму научить.

       Труднощі мучать, зате розуму учать.

Завдання 7. Запиши складений тобою план твору. 

Пронумеруй ілюстрації у послідовності розвитку подій у творі.

4. Горобець і сорока

3. Горобець і сова

2. Горобець і зозуля

1. Горобець і квочка

5. Горобець і крук.

 

СТОРІНКА 42.

Завдання 8. Підсумуй! Ти вже знаєш, що казки поділяються на такі види:

[√]  про тварин;

      чарівні, або героїко-фантастичні; 

      соціально-побутові.

• Зазнач, до якого виду належить казка «Біда навчить» Казка про тварин. 

• Які основні ознаки є спільними для всіх казок? Запиши. Казковий зачин, казкова кінцівка, магічні числа, слова-повтори, добро перемагає зло. 

• «Назви і запиши кілька аргументів, які доводять, що «Біда навчить» — це казка. 

Казковий зачин: «Був собі горобець …».

Слова-повтори: «та так б'ються, та так скубуться», «бились, бились», «подумав, подумав», «розумна-розумна», «ждав-ждав», «пір’ячко до пір’ячка», «соломку до соломки».

Магічні числа: три конопляні зернята, до сімох птахів просився на науку (квочка, зозуля, бузько, ґава, сова, сорока, крук). 

Казкові слова: сорока-білобока.

Добро перемогло зло (горобець порозумнішав).

• Як називаються казки, написані письменниками? Літературні казки.

 

Павло Тичина «Де не глянь — колоски».

Будь уважним до авторського вибору слова. Уважно прочитай поезію. Які простори землі оспівав поет у вірші? Які краєвиди відкрилися перед твоїми очима? Які слова, словосполучення допомогли тобі це побачити, уявити? Розкажи або намалюй. Нива («простори які», «колоски та всі в злоті-сріблі», «ген з краю ліски»).

Інші завдання дивись тут...