Інші завдання дивись тут...

КОШОВИЙ ІВАН СІРКО

     Харківщина завжди пишалася своїм героїчним минулим.

     Саме про це було складено багато легенд, у яких уславлювалися героїзм, мужність, винахідливість, кмітливість оборонців рідної землі. Одним з них був кошовий Іван Сірко. Народ з безмежною шаною ставився до свого оборонця, тому й наділяв його надприродною силою.

   Вороги цілком серйозно вважали козака Івана Сірка шайтаном і навіть своїх дітей, коли ті плакали і їх не могли заспокоїти, лякали Сірком, кажучи «Сірко йде». Сірко був чоловіком гожим (вродливий), бойової вдачі.

     Пролетіло чимало років, як жив Сірко, і хоч його не стало, а слава його не пройшла, не пропала. Він був для ворогів страшний і немилостивий, а для християн — навпаки, був дуже добрий.

    Одного разу запорожці пішли із Сірком у похід, а татари прочули  про те та й зразу набігли на Запорозьку Січ і почали там хазяйнувати. Як хотіли, так і хазяйнували: усіх православних християн (люди, які сповідують християнство) забрали та й повели в полон. Женуть їх, а вони, бідні, не хочуть йти, га плачуть, та ридають так, що аж земля стогне. А татари на плач не зважають та нагайками їх підганяють. Прочув про ту біду кошовий Сірко. Зараз і кинувся в козаками в погоню за татарами — християн визволяти. Та летить, як птиця! Добіг близько до татар, та баче, що їх багато дуже, а козаків дуже мало, і давай хитриться: спинив свого коня та й гукнув до козаків: 

— А стійте, братця, підождіть, не ворушіться!

   Ті спинились, стоять, не ворушаться. Він тоді скочив з коня, дав його другому козакові, а сам — кувирдь! — та й зробився хортом (мисливський собака) і побіг до татар. Татари бачать — хорт, та красивий такий, дуже сподобався він їм. Узяли вони його, нагодували, приручили до себе. А як стали ті татари оддихати, то той хорт поробив їм таке, що вони всі поснули. Тоді він назад, до козаків, та знов — кувирдь! — і знову зробивсь чоловіком.

   Кинувсь тоді з козаками на татар, усіх їх вирубав, а християн звільнив з полону.

    Християни дуже подякували Сіркові та й пішли собі додому щасливо... (322 слова)                       (За народними легендами).

 

Завдання 1. Ким був Іван Сірко?  

А селянином  

Б ковалем 

В кошовим

 

Завдання 2.  Що казали про Івана Сірка, лякаючи дітей? 

А «Сірко біжить»

Б «Сірко йде» 

В «Сірко скаче»

 

Завдання 3. Куди здійснили набіг татари? 

А на Харків 

Б на Львів 

В на Запорозьку Січ

 

Завдання 4.  На кого перетворився козак Сірко? 

А на хорта 

Б на зайця 

В на вепра

 

Завдання 5. Навіщо український народ склав легенду про козака Івана Сірка?

А для уславлення оборонців рідної землі 

Б для залякування ворогів 

В для створення фільму

 

Завдання 6. З'єднай частини та утвори прислів'я.

Той не козак, ні тучі, ні грому.
Ми з такого роду, що боїться собак.
Козак не боїться  що любим свободу.

 

Завдання 7.  Яким був Іван Сірко? Знайди це в тексті й запиши.

Сірко був гожим, бойової вдачі, страшний і немилостивий до ворогів, дуже добрий для християн, летів на коні, як птиця. 

 

Завдання 8. Що тобі відомо про козаків? Запиши.

Інші завдання дивись тут...