Інші завдання дивись тут...

ЯК ТВАРИНИ ЗАХИЩАЮТЬ СВОЇХ ДИТИНЧАТ

    Коли молоді чи поранені тварини не можуть утекти від своїх ворогів, їхні родичі часто збираються в групи, аби захистити маленьких і хворих.

    Якщо, наприклад, на маленького дельфіна нападе акула, дорослі дельфіни створюють небезпечну для акули «бойову машину». Дельфіни оточують «загарбника» і таранять його з усіх боків, аж поки він помре. У разі небезпеки слони і буйволи оточують своїх дитинчат, створюючи навколо них живу стіну. Ця тактика досить ефективна під час захисту від природних ворогів: жоден вовк не наважився б наблизитися до групи готових до бою биків. І тільки люди використовують цю ситуацію у своїх інтересах (навіть могутні тварини в такий момент не нападають і не втікають; за допомогою рушниці їх можна знищувати одну за одною). Так само поводяться і птахи. Так, чайки і галки ніколи не залишають своїх товаришів. Вони літають зграєю навколо хижаків, пронизливо кричачи і здійснюючи відчайдушні повітряні маневри, аж поки «загарбникам» уривається терпець і вони втікають. Галки нападають навіть на людей, якщо вважають, що комусь із їхніх родичів загрожує небезпека. Якщо хтось поблизу від зграї стане розмахувати чорною косинкою, то можна бути впевненим, що птахи його атакують. Вони вважатимуть косинку, яка розвівається, за поранену галку і зроблять усе, аби «прогнати» ворога.

(199 слів)      (Н. Ленц)

 

Завдання 1. До якого стилю можна віднести даний текст?

А художній.

Б діловий.

В науково-популярний.

 

Завдання 2. Визнач, до якого збірника можна було б віднести цей твір.

А Статті про тварин.

Б Пригодницькі оповідання.

В Казкові історії.

 

Завдання 3. Визнач головну думку твору.

А Життя слонів і буйволів безпечне;

Б маленьких і хворих тварин необхідно захищати;

В «бойова машина» є небезпечною для акул.

 

Завдання 4. Як літають чайки і галки?

А зграєю;

Б роєм;

В табуном.

 

Завдання 5. Як більшість тварин захищають дитинчат від природних ворогів?

А Залишають біля них найсильнішого;

Б оточують їх;

В ховають у схованки.

 

Завдання 6. Яким словом можна замінити слово загарбник?

А Хижак;

Б нападник;

В запасник.

 

Завдання 7. Коли галки можуть напасти навіть на людей?

Галки нападають навіть на людей, якщо вважають, що комусь із їхніх родичів загрожує небезпека.

 

Завдання 8. Напиши, про що нове для себе ти дізнався з даного тексту.

  Цей текст про тварин дуже цікавий. Я дізнався, що дельфіни, слони, буйволи, птахи та інші тварини оточують маленьких та хворих живою стіною. Так вони намагаються їх захистити. Цікаво було дізнатися, що не можна розмахувати чорною хустинкою біля галок. Вони сприймають тканину за хвору пташку, тоді можуть зробити усе, аби «прогнати» ворога. Погано, що деякі люди стріляють у тварин, котрі збираються докупи для захисту своїх близьких родичів. Так робити не треба.

Інші завдання дивись тут...