Інші завдання дивись тут...

Завдання 226. Для зважування одного яблука використовують г, ящика яблук – кг, вантажівки яблук – т.

Запам'ятай ці співвідношення!

1 кг = 1 000 г          1 ц = 100 кг

1 т = 1 000 кг          1 т = 10 ц

 

Завдання 227. 

1) у кілограмах.

8 т = 8 • 1 т = 8 • 1000 кг = 8000 кг

6 ц = 6 • 1 ц = 6 • 100 кг = 600 кг

8 ц 5 кг = 8 ц + 5 кг = 8 • 1 ц + 5 кг = 8 • 100 кг + 5 кг = 800 кг + 5 кг = 805 кг

5 т 5 ц = 5 т + 5 ц = 5 • 1 т + 5 • 1 ц = 5 • 1000 кг + 5 • 100 кг = 5000 кг + 500 кг = 5500 кг 

2) у тоннах.

1 спосіб

6 000 кг = (6000 : 1000) т = 6 т

30000 кг = (30000 : 1000) т = 30 т

40000 кг = (40000 : 1000) т = 40 т

2 спосіб

1000 кг = 1 т.

Отже, у 1 т стільки кілограмів, скільки тисяч у числі 6000, тобто 6, тому 6000 кг = 6 т.

Отже, у 1 т стільки кілограмів, скільки тисяч у числі 30000, тобто 30, тому 30000 кг =

= 30 т.

Отже, у 1 т стільки кілограмів, скільки тисяч у числі 40000, тобто 40, тому 40000 кг =

= 40 т.

3) у грамах.

5 кг = 5 • 1 кг = 5 • 1000 г = 5000 г

20 кг = 20 • 1 кг = 20 • 1000 г = 20 000 г

14 кг = 14 • 1 кг = 14 • 1000 г = 14 000 г

6 кг 005 г = 6 кг + 5 г = 6 • 1 кг + 5 г = 6 • 1000 г + 5 г = 6000 г + 5 г = 6005 г

 

Завдання 228. Маса 1 л води — 1 кг. Яка маса 100 л води? 1000 л води?

1) 1 • 100 = 100 (кг) – маса 100 л води.

2) 1 • 1000 = 1000 (кг) – маса 1000 л води.

Відповідь: маса 100 л води 100 кг, маса 1000 л води 1000 кг.

 

Завдання 229. Із кожного центнера винограду отримують 25 кг родзинок. Скільки кілограмів родзинок отримають із 1 т (10 ц) винограду?

1 ц винограду – 25 кг родзинок

10 ц винограду – ? кг родзинок.

Розв'язання.

Знаємо, що 1 т = 10 ц = 1000 кг, 1 ц = 100 кг

1 спосіб

25 • 10 = 250 (кг) – отримають родзинок з 10 ц (1 т) винограду.

Відповідь: з 1 т (10 ц) винограду отримають 250 кг родзинок.

2 спосіб

1) 100 : 25 = 4 (кг) - винограду треба для 1 ц родзинок

2) 1000 : 4 = 250 (кг) - родзинок отримають з 1 т винограду.

Відпоідь: 250 кг родзинок отримають з 1 т винограду.

 

Завдання 230. 

1 т = 10 ц

1 ц = 100 кг

1 кг = 1000 г

 

Завдання 231. Хлібозавод щодоби працює у 3 зміни, і за кожну зміну на ньому випікають 5 т пшеничного хліба, а житнього — у 2 рази більше. Скільки всього тонн хліба випікають за добу? За 10 діб?

Розв'язання.

1 спосіб

1) 5 • 2 = 10 (т) – випікають житнього хліба за 1 зміну. 

2) 10 + 5 = 15 (т) – всього випікають хліба за 1 зміну. 

3) 15 • 3 = 45 (т) – випікають хліба за 1 добу.

4) 45 • 10 = 450 (т) – випікають хліба за 10 діб.

2 спосіб

1) 5 • 2 = 10 (т) – випікають житнього хліба за 1 зміну. 

2) 10 • 3 = 30 (т) – випікають житнього хліба за 1 добу. 

3) 5 • 3 = 15 (т) – випікають пшеничного хліба за 1 добу.

4) 30 + 15 = 45 (т) – випікають хліба за 1 добу.

5) 45 • 10 = 450 (т) – випікають хліба за 10 діб.

Відповідь: за добу випікають 45 т хліба, за 10 діб випікають 450 т хліба.

 

Завдання 232. За день у магазині продали 345 кг хліба, а залишилося — на 278 кг менше, ніж продали. Скільки хліба було в магазині на початок дня?

Розв'язання.

1) 345 – 278 = 67 (кг) – залишилося хліба в магазині.

2) 345 + 67 = 412 (кг) – було хліба в магазині на початок дня.

Відповідь: на початок дня в магазині було 412 кг хліба.

 

Завдання 233. 

Одиниці довжини Одиниці маси

Метр

сантиметр

міліметр

дециметр

кілометр

Кілограм

грам

тонна

 

Завдання 234. 

50000 : 100 • 1000 = 500 • 1000 = 500000

678000 : 1000 • 10 = 678 • 10 = 6780 

340 • 100 : 1000 = 34000 : 1000 = 34

890 • 10 • 100 = 8900 • 100 = 890000

47 • 9 – 9 = (40 + 7) • 9 – 9 = 40 • 9 + 7 • 9 – 9 = 360 + 63 – 9 = 360 + 54 = 360 + 40 + 14 =

= 414 

47 • (9 – 9) = 47 • 0 = 0

 

Завдання 235. Як ти думаєш, скільки цибулин (морквин, буряків) в 1 кг? Перевір зважуванням. У класі зробіть спільний висновок.

 

Завдання 236. У зоопарку щодня бегемоту дають 25 кг овочів і фруктів, а слонові — в 3 рази більше. Скільки овочів і фруктів потрібно слонові та двом бегемотам на тиждень? Відповідь запиши у центнерах.

Розв'язання.

1 спосіб.

1) 25 • 3 = 75 (кг) – дають овочів і фруктів слонові щодня.

2) 25 • 2 = 50 (кг) – дають овочів і фруктів двом бегемотам щодня.

3) 75 + 50 = 125 (кг) – дають овочів і фруктів тваринам щодня.

4) 125 • 7 = (100 + 20 + 5) • 7 = 700 + 140 + 35 = 875 (кг) = 8 ц 75 кг – дають овочів і фруктів тваринам за тиждень.

2 спосіб.

1) 25 • 2 = 50 (кг) – дають овочів і фруктів двом бегемотам щодня.

2) 50 • 7 = 350 (кг) – дають овочів і фруктів двом бегемотам за тиждень.

3) 25 • 3 = (20 + 5) • 3 = 60 + 15 = 75 (кг) – дають овочів і фруктів слонові щодня.

4) 75 • 7 = (70 + 5) • 7 = 490 + 35 = 490 + 10 + 25 = 525 (кг) – дають овочів і фруктів слонові за тиждень.

5) 350 + 525 = 875 (кг) = 8 ц 75 кг – дають овочів і фруктів тваринам за тиждень.

Відповідь: тваринам потрібно на тиждень 8 ц 75 кг овочів і фруктів.

100 кг = 1 ц.

Отже, у 1 ц стільки кілограмів, скільки сотень у числі 875, тобто 8, тому 875 кг =

= 8 т 75 кг. 

 

Завдання 237. 

Урок триває 45 хв.

 

Завдання 238. 

За допомогою годинника вимірюють час у секундах (сек.), хвилинах (хв.), годинах (год). 

1 хв = 60 с           1 год = 60 хв

У календарі для вимірювання часу використовують добу тиждень, місяць і рік.

1 доба = 24 год

1 тиждень = 7 діб (днів)   

1 рік = 365 діб або 366 діб

1 рік = 12 місяців

Історичні події вимірюють у роках і століттях.

1 століття = 100 років

 

Завдання 239. 

1) у годинах.

5 діб = 5 • 1 доба = 5 • 24 год = (20 год + 4 год) • 5 = 100 год + 20 год = 120 год

2 доби = 2 • 1 доба = 2 • 24 год = 48 год

4 доби 3 год = 4 доби + 3 год = 4 • 1 доба + 3 год = 4 • 24 год + 3 год = 96 год + 3 год =

= 99 год

2) у добах.

72 год = (72 : 24) діб = 3 доби   

3 тижні = 3 • 1 тиждень = 3 • 7 діб = 21 доба

24 год = 1 доба

3) у роках

48 міс. = (48 : 12) років = 4 роки

1 століття = 100 років

24 міс. = (24 : 12) років = 2 роки 

 

Завдання 240. На змаганнях спортсмен пробіг дистанцію 800 м за 1 хв 54 с. За скільки секунд він подолав цю дистанцію?

Розв'язання.

1 хв 54 с = 1 хв + 54 с = 60 с + 54 с = 60 с + 40 с + 14 с = 114 с

 

Завдання 241. Середня тривалість життя дуба 400 років. Скільки це століть?

Розв'язання.

400 років = 4 • 100 років = 4 • 1 століття = 4 століття

 

Прочитай пояснення, як визначити, в якому столітті відбулася певна подія.

У якому столітті у Києві завершилося будівництво собору Святої Софії, якщо відомо, що ця подія відбулася в 1037 році?

Пояснення. Щоб дізнатися, у якому столітті відбулася ця подія, треба 1037 :100 –  10 (ост. 37). Отже, в 1037 році минуло 10 повних століть і 37 років одинадцятого століття.

Відповідь: собор був побудований в 11 столітті.

 

Завдання 242. Визнач, у якому столітті відбулися зазначені події.

1) Вершина творчості Лесі Українки, драма «Лісова пісня», вийшла друком у 1912 році.

1912 : 100 = 19 (ост. 12)

Отже, у 1912 році минуло повних 19 століть і 12 років 20 століття.

Відповідь: у 20 столітті.

2) За легендою місто Житомир було засновано близько 884 року.

884 : 100 = 8 (ост. 84)

Отже, у 884 році минуло повних 8 століть і 84 роки 9 століття.

Відповідь: у 9 столітті.

3) Місто Богуслав було засновано в 1032 році київським князем Ярославом Мудрим.

1032 : 100 = 10 (ост. 32)

Отже, у 1032 році минуло повних 10 століть і 32 роки 11 століття.

Відповідь: у 11 столітті.

4) 20 січня 1661 року було засновано Львівський університет.

1661 : 100 = 16 (ост. 61)

Отже, у 1661 році минуло повних 16 століть і 61 рік 17 століття.

Відповідь: у 17 столітті.

 

Завдання 243. У якому столітті ми живемо? У якому році почалося наше століття?

Розв'язання.

2015 : 100 = 20 (ост. 15).

У 2015 році минуло 20 повних століть і 15 років 21 століття.

Живемо у 21 столітті.

Століття почалось у 2000 році.

 

Завдання 244. Київ було засновано понад 1 500 років тому. Скільки століть існує Київ?

Розв'язання.

1 спосіб

2017 – 1500 = 517 (р) – років існує Київ.

517 : 100 = 5 (ост. 17) – понад 5 століть існує Київ.

У 517 році минуло 5 повних століть і 17 років 6 століття.

2 спосіб

1500 : 100 = 15 (ст.) – понад 15 століть засновано Київ.

21 – 15 = 6 (ст.) – понад 6 століть існує Київ.

Відповідь: Київ існує понад 6 століть.

 

Завдання 245. Визнач, у якому столітті відбулися зазначені події.

1) Одеський національний університет імені І. І. Мечникова було засновано в 1865 році.

1865 : 100 = 18 (ост. 65) 

У 1865 році минуло 18 повних століть і 65 років 19 століття.

Відповідь: у 19 столітті.

2) XX Зимові Олімпійські ігри відбулися в 2006 році в Італії.

2006 : 100 = 20 (ост. 6)

У 2006 році минуло 20 повних століть і 6 років 21 століття.

Відповідь: у 21 столітті.

3) У 1867 році у Києві було засновано театр опери і балету.

1867 : 100 = 18 (ост. 67)

У 1867 році минуло 18 повних століть і 67 років 19 століття.

Відповідь: у 19 столітті.

4) У 1738 році до Києво–Могилянської академії вступив Григорій Сковорода, український філософ, поет і педагог.

1738 : 100 = 17 (ост. 38)

У 1738 році минуло 17 повних століть і 38 років 18 століття.

Відповідь: у 18 столітті.

 

Завдання 246. Існує простий спосіб запам'ятовування кількості днів у місяці — «правило кісточок». Дізнайся про нього у старших, запам'ятай. Обговоріть цей спосіб у класі.

 

Завдання 247.

Що дорожче? 30 грн ˃ 30 коп.

Чому?  1 грн = 100 коп, тому 30 грн = 30100 коп = 30 000 коп,

а 30 000 коп. ˃ 30 коп.

 

Завдання 248. 

Одиниці вартості: копійка (коп.), гривні (грн)

 

Завдання 249. 

Вартість позначена одноцифровим числом на монетах 1,2,5.

Вартість позначена двоцифровим числом на монетах 10, 25, 50. 

 

Завдання 250. Скільки купюр вартістю по 100 грн отримаєш, якщо розміняти ними купюру вартістю 500 грн? 

Скільки купюр вартістю по 1 грн отримаєш, якщо розміняти ними купюру вартістю 200 грн?

Розв'язання.

500 грн : 100 грн = 5 купюр.

200 грн :  1 грн = 200 купюр.

Інші завдання дивись тут...