Сторінка 7.

Завдання 1. Обчисли ланцюжок.

4m_b_u2015rzr_071

 

Завдання 2. Обчисли. Зроби перевірку.

4m_b_u2015rzr_072

 

Завдання 3. Розв'яжи задачу.

У спортивних змаганнях із плавання взяли участь 23 дівчинки, а хлопчиків — на 29 більше. П'ята частина всіх дітей вийшла у призери. Яка кількість дітей вийшла у призери?

Розв'язання.

23 + 29 = 52 (д.) – хлопчиків взяло участь у змаганнях.

23 + 52 = 75 (д.) – всього дітей взяло участь у змаганнях.

75 : 5 = 15 (д.) – кількість дітей вийшла у призери.

Відповідь: 15 дітей.

 

Завдання 4. Устав у порожні клітинки необхідні цифри.

4m_b_u2015rzr_074

+175

  693

  868

 

-648

 549

  99

 

х 229

     3

  687

 

х 353 

     2 

  706

 

 

Сторнка 8.

Завдання 1. Порівняй іменовані числа (>, <, =).

¼ м = 100 м : 4 = 25 см

½ дм = 10 см : 2 = 5 см

½ м = 100 см : 2 = 50 см

1/10 м = 10 дм : 10 = 1 дм

1/6 год = 60 хв : 6 = 10 хв

1/3 год = 60 хв : 3 = 20 хв

 

Завдання 2. Обчисли. Зроби перевірку.

 

Завдання 3. За коротким записом склади й розв'яжи задачу.

 

Завдання 4. Запиши правильні відповіді.

(600 – 360) : 6 = 4           40

0 • (27 • 3 – 11) = 80        0

(384 – 300) : 7 = 13          12

3 • (510 – 480) = 90          90

 

Завдання 5. Використовуючи цифри 0, 1,3, 5, запиши найбільше й найменше п'ятизначні числа.

55310,    10035

 

 

Сторінка 9.

Завдання 1. Розв'яжи задачі. Запиши відповіді.

В першому мотку — 240 м дроту, це в 3 рази більше, ніж у другому. Скільки метрів дроту в другому мотку?  80

Розв'язання.

240 : 3 = 80 (м) – метрів дроту в другому мотку.

Відповідь: 80 метрів.

Дідусеві 72 роки, він у 8 разів старший за онука. На скільки років дідусь старший за онука?  63

Розв'язання.

72 : 8 = 9 (р.) – років онукові.

72 – 9 = 63 (р.) - на стільки років дідусь старший за онука.

Відповідь: на 63 роки.

До їдальні привезли 420 кг борошна. Використали сьому частину борошна. Скільки кілограмів борошна залишилось? 360

Розв'язання.

1 спосіб.

1 – 1/7 = 6/7 (ч.) – частина борошна залишилась.

420 : 7 • 6 = 360 (кг) – кілограмів борошна залишилось.

2 спосіб.

420 : 7 • 1 = 60 (кг) – кілограмів борошна використали.

420 – 60 = 360 (кг) – кілограмів борошна залишилось.

Відповідь: 360 кілограмів.

 

Завдання 2. Познач порядок дій. Обчисли. 

(360 – 180 : 6) : 10 =33 

240 + 40 • 7 – 15 • 10 =370

(360 – 180 : 6) : 10 = (360 – 30) : 10 = 330 : 10 = 33

240 + 40 • 7 – 15 • 10 = 240 + 280 – 15 • 10 = 240 + 280 - 150 = 520 - 150 = 370

 

Завдання 3.  Устав пропущені числа, щоб отримати істинні рівності.

6  грн 2 к. = 602 к.      

7  год = 420 хв

1  км = 1000 м

2 доби 10 год = 58 год

4 дм 9 см = 49 см

4 дм 9 см = 490 мм

3 доби = 72 год

4 ц 20 кг = 420 кг

6 грн 2к. = 6 • 100к. + 2к. = 600к. + 2к. = 602к.

7 год = 7 • 60 хв = 420хв

1 км = 1000м

2 доби 10год = 2 • 24год + 10год = 48год + 10год = 58год

4дм 9см = 4 • 10см + 9см = 40см + 9см = 49см

4дм 9см = 4дм + 9см = 4 • 100мм + 9 • 10мм = 400мм + 90мм = 490мм

3 доби = 3 • 24год = 72год

4ц 20кг = 4 • 100кг + 20кг = 400кг + 20кг = 420кг

 

Завдання 5. Розв'яжи задачу.

Шкільна футбольна команда виграла в 3 рази більше матчів, ніж програла. Чотири гри закінчились унічию. Усього було проведено 28 ігор. Скільки ігор виграла команда?

Розв'язання.

28 – 4 = 24 (іг.) – усього ігор вигравала або програвала.

1 + 3 = 4 (частин) – становлять усі ігри.

24 : 4 = 6 (іг.) – припадає ігор на одну частину.

6 • 3 = 18 (іг.) – ігор виграла команда.

Відповідь: 18 ігор.