...

Сторінка 44

Завдання 1. Обчисли зручним способом.

25 • 7 • 4 • 20 = (25 • 4) • (7 • 20) = 100 • 140 = 14000

9 • 5 • 6 • 20 = (5 • 20) • (9 • 6) = 100 • 54 = 5400  

5 • 30 • 3 • 2 = (5 • 2) • (30 • 3) = 10 • 90 = 900

264 • 5 + 336 • 5 = (264 + 336) • 5 = 600 • 5 = 3000

2 • 627 + 2 • 73 = 2 • (627 + 73) = 2 • 700 = 1400 

 

Завдання 2. Обчисли й запиши відповіді в порядку збільшення. Розшифруй слово.

Ч    15 • 6 : 45 = 15 • 6 : 15 : 3 = 6 : 3 = 2    

А    12 • 4 : 16 = 12 • 4 : 4 : 4 = 12 : 4 = 3   

К    33 : 3 • 5 =  11 • 5 = 55

А    90 : 15 • 14 = 90 : 3 : 5 • 14 = 30 : 5 • 14 = 6 • 14 = 6 • (10 + 4) = 84

С    54 : 3 • 2 = (30 + 24) : 3 • 2 = (10 + 8) • 2 = 20 + 16 = 36

Т    96 : 16 • 8 = 6 • 8 = 48

ЧАСТКА.

 

Завдання 3. Обчисли.

560 023 - (43 524 + 87 679) = 428820

+43524

  87679

131203

 

–560023

  131203

  428820

 

Завдання 4. Розв'яжи задачу.

У трьох цистернах було 9930 л палива. У першій і третій цистернах разом було 7190 л, а в другій і третій — 6330 л. Скільки літрів палива було в першій цистерні?

Розв'язання.

9930 – 6330 = 3600 (л) – палива було у першій цистерні.

Відповідь: 3600 літрів.

 

 

Сторінка 45

Завдання 1. Обчисли.

 

Завдання 2.  Обчисли вирази.

х 4123

       3

 12369   

 

х 31234

        2

  62468

 

х 4273

       6

 25638    

 

Завдання 3. Розв'яжи задачу.

Сторона квадрата — 16 дм. Знайди довжину прямокутника з таким же периметром і шириною 14 дм.

Розв'язання.

16 • 4 = 64 (дм) – периметр квадрата.

64 : 2 – 14 = 18 (дм) – довжина прямокутника.

Відповідь: 18 дм.

 

Завдання 4. Розв'яжи задачу.

До крамниці привезли 20 коробок із печивом, по 15 кг у кожній, і 15 коробок із вафлями, по 10 кг у кожній. На скільки кілограмів більше привезли печива, ніж вафель? Розв'язання запиши виразом.

Розв'язання.

15 • 20 - 10 • 15 = 150 (кг) – на стільки більше привезли печива, ніж вафель.

Відповідь: на 150 кілограмів.

 

 

Сторінка 46

Завдання 1. Запиши вираз й обчисли його значення.

Добуток чисел 4200 і 1 зменш на частку чисел 810 і 90.

(4200 • 1) – (810 : 90) = 4200 – 9 = 4191

 

Завдання 2. Обчисли.

х 7025

       9

 63225

 

х 45030

        7

 315210

 

х  60908

         6

  365448

 

Завдання 3. Накресли перший відрізок, 1/5 якого складає 1 см 5 мм. Другий

відрізок довший за попередній на 10 мм. Накресли другий відрізок.

Розв'язання.

Оскільки у першому відрізку відстань дорівнює 1см 5мм = 15 мм і вже становить 1/5, тоді щоб знайти більшу частину, треба 15мм поділити на чисельник і помножити на знаменник дробу. 

15 • 5 : 1 = 75 (мм) – довжина першого відрізка.

75 + 10 = 85 (мм) – довжина другого відрізка.

 

Завдання 4. Марійка задумала число. Коли вона розділила його на 7, то отримала 8306. Склади рівняння й розв'яжи його.

Розв'язання.

Нехай х – число, яке задумала Марійка, тоді складемо рівняння

х : 7 = 8306

Щоб знайти невідоме ділене, треба частку помножити на дільник

х = 8306 • 7

х = 58142

Відповідь: Марійка задумала число 58142.

 

Завдання 5. Устав пропущені числа, щоб рівності були істинними.

5 ц 2 кг = 502 кг

5 т 2 кг = 5002 кг

4 км 20 м = 4020 м

15 хв = 900с

240 год = 1440 хв

9 років = 108 міс

5 ц 2 кг = 5ц + 2кг = 5 • 100кг + 2кг = 500кг + 2кг = 502кг

5 т 2 кг = 5т + 2кг = 5 • 1000кг + 2кг = 5000кг + 2кг = 5002кг

4км 20м = 4км + 20м = 4 • 1000м + 20м = 4000м + 20м = 4020м

15хв = 15 • 60с = 900с

240год = 24 • 60хв = 1440хв

9 років = 9 • 12міс = 108 міс

 

 

Сторінка 47

Завдання 1. Скільки діб їжак може обходитися без їжі під час зимової сплячки? Обчисли і познач правильну відповідь.


70 • 90 = 6300

6300 : 100 = 63

63 • 5 = (60 + 3) • 5 = 300 + 15 = 315 

315 + 85 = 400

400 : 8 = 50

50 • 9 = 450

450 : 3 = (300 + 150) : 3 = 100 + 50 = 150

150 • 6 = (100 + 50) • 6 = 600 + 300 = 900

900 : 30 = 30

30 • 7 = 210

210 – 40 = 210 – 10 – 30 = 200 – 30 = 170

170 • 5 = (100 + 70) • 5 = 500 + 350 = 850

850 – 800 = 50

50 : 50 = 1

1 • 200 = 200

200 : 5 = 40

40 + 196 = 196 + 4 + 36 = 236

 

Завдання 2. Обчисли вирази. 90607 • 4     8009 • 9     5700 •  8

х 90607

        4

 362428

 

х 8009

       9

 72081 

 

х 5700

       8         

 45600 

 

Завдання 3. Запиши всі варіанти одноцифрового числа, щоб нерівності були істинними.

222 • а > 888            626 • с < 3260

а = 0, 1, 2, 3

с = 0, 1, 2, 3, 4, 5

888 : 222 = 4

3260 : 626 = 5 (ост. 130), оскільки 626 • 5 + 130 = 3260

 

Завдання 4. Накресли відрізок СО, 1/3 якого складає 3 см. Познач на ньому відрізок СК, який дорівнює 1/9 відрізка СО.

Розв'язання.

Оскільки у відрізку СО довжина 3 см і вже становить 1/3, тоді щоб знайти більшу частину, треба 3 см поділити на чисельник і помножити на знаменник дробу. 

3 • 3 : 1 = 9 (см) – довжина відрізка СО.

9 : 9 • 1 = 1 (см) –  довжина відрізка СК ( 1/9 відрізка СО).

   

...