ВАРІАНТ 9

Завдання 1.  Числу 80 000 у натуральному ряду передує число

А 79 000

Б 7 999

В 79 999

 

Завдання 2.  Перетвори вираз так, щоб додавати було зручно. 

159 + 770 + 41 + 30

А (159 + 770) + (41 + 30)

Б (159 + 41) + (770 + 30)

В (159 + 30) + (41 + 770)

 

Завдання 3.  Яку частину становить 1 кг від 1 ц?

1 ц = 100 кг, тому

А 1/10

Б 1/100

В 1/1000

 

Завдання 4.  Ширина прямокутника дорівнює 4 см, довжина - 9 см. Який периметр прямокутника?

Розв'язання.

1) (4 + 9) • 2 = 26 (см) – периметр прямокутника.

 

А 36 см 

Б 26 см 

В 13 см

 

Завдання 5.  Яке число с розв'язком рівняння х : 5 = 2034?

А 1 017 

Б 10 170

В 10 150

х : 5 = 2034

х = 2034 • 5 

х = 10 170

х 2034

       5

 10170

 

Завдання 6. 18546 + (3721 – 1026 : 38) = 22 240

_1026 |  38

   76       27

   266

   266

      0  

_3721

     27

  3694

+18546

    3694

   22240

Завдання 7. Ширина прямокутника дорівнює 3 см, а його площа — 48 см2. Обчисли периметр прямокутника.

Розв'язання.

1)  48 : 3 = 16 (см) — довжина прямокутника.

2)  (16 + 3) • 2 = 38 (см) - периметр прямокутника

Відповідь: периметр прямокутника дорівнює 38 см.

 

Завдання 8. Ціна хустки становить 1/6 від 480 грн, а ціна шарфа 3/8 ціни хустки. На скільки гривень хустка дорожча, ніж шарф?

Розв'язання.

1)  480 : 6 • 1 = 80 (грн) — ціна хустки.

2)  80 : 8 • 3 = З0 (грн) — ціна шарфа.

3)  80 – 30 = 50 (грн) — на стільки більше коштує хустка, ніж шарф.   

Відповідь: хустка дорожча від шарфа на 50 грн.

 

ВАРІАНТ 10.

Завдання 1.  Числу 101 300 у натуральному ряду передує число

А 101 299

Б 10 129

В 10 200

 

Завдання 2.  Перетвори вираз так, щоб додавати було зручно. 288 + 540 + 12 + 60 

А (288 + 60) + (540 + 12)

Б (288 + 12) + (540 + 60)

В (288 + 540) + (60 + 12)

 

Завдання 3.  Яку частину становить 1 ц від 1 т?

Оскільки 1 т = 10 ц, маємо

А 1/10

Б 1/100

В 1/1000

 

Завдання 4.  Довжина прямокутника дорівнює 8 дм, ширина — 6 дм. Яка площа прямокутника? 

Розв'язання.

8 • 6 = 48 (дм2) – площа прямокутника.

А 28 дм  

Б 48 дм

В 48 дм2

 

Завдання 5.  Яке число є розв'язком рівняння х : 6 = 8204?

А 49 224

Б 4 944

В 48 224

х : 6 = 8204

х = 8204 • 6

х = 49 224

х 8204

        6

  49224

Завдання 6. 30 000 – (2486 + 33 088 : 47) = 26 810

_33088  |  47  

  329       704

     18

       0

     188

     188

        0

+ 2486

     704

    3190

_30000

    3190

  26810

Завдання 7. Довжина прямокутника дорівнює 15 дм, а його площа – 60 дм2. Обчисли периметр прямокутника.

Розв'язання.

1)  60 : 15 = 4 (дм) – ширина прямокутника.

2)  (15 + 4) • 2 = 38 (дм) – периметр прямокутника.

Відповідь: периметр прямокутника дорівнює 38 дм.

 

Завдання 8. У ящику було 540 кг піску. Для покращення ґрунту на городі витратили 2/6 цього піску, а для підсипання садових доріжок — 1/9 . На скільки кілограмів піску менше витратили для підсипання доріжок, ніж для покрашення ґрунту?

1)  Скільки кілограмів піску витратили для покращення  ґрунту?

540 : 6 • 2= 180 (кг)

2)  Скільки кілограмів піску витратили для підсипання садових доріжок?

540 : 9 • 1 = 60 (кг)

3)  На скільки менше піску витратили для доріжок, ніж для покращення ґрунту?

180 – 60 = 120 (кг). 

Відповідь: для підсипання доріжок витратили на 120 кг піску менше, ніж для покращення ґрунту.

 

ВАРІАНТ 11.

Завдання 1.  Якому числу відповідає сума таких розрядних доданків: 800 000 + 1 000 + 10 + 6?

А 8 116 

Б  801 016

В 80 116

 

Завдання 2.  Укажи істинну нерівність (серед дробів з однаковими знаменниками менший той, у якого менший  чисельник). 

А  3/5 < 2/5

Б 2/5 < 4/5

В 3/5 < 1/5

 

Завдання 3.  У скільки разів 1 кг менший від 1 т?

Оскільки 1 т = 1000 кг, маємо 

А у 10 разів

Б у 100 разів

В у 1000 разів

 

Завдання 4.  Кавун важить 3 кг. Яка маса 1/6 частини кавуна?

Розв'язання.

3 000 : 6 • 1 = 500 (г) – важить частина кавуна.

А 18 кг

Б 2 кг

В 500 г

 

Завдання 5.  4 108 – 260 = 3848

_4108

   260

  3848  

 

А 3848

Б 3948

В 1508

 

Завдання 6. (3459 – 307) : 8 • 30 = 11820

_3459

    307

  3152

_3152 |

  24        394

    75

    72

      32

      32

        0

х 394

       30

  11820

Завдання 7. У книжці 280 сторінок. Юрко прочитав 5/7 частин книжки. Скільки сторінок прочитав Юрко? 

Розв'язання.

280 : 7 • 5 = 200 (ст.) – сторінок прочитав Юрко.

Відповідь: 200 сторінок.

 

Завдання 8. На пасіці зібрали 5 бідонів липового меду і 9 таких самих бідонів гречаного. Гречаного меду зібрали на 160 л більше, ніж липового. Скільки літрів липового і гречаного меду окремо зібрали на пасіці?

Розв'язання.

1 спосіб.

1) 9 – 5 = 4 (б.) — на стільки більше зібрали бідонів гречаного меду, ніж липового.

2) 160 : 4 = 40 (л) — літрів меду в одному бідоні.

3) 40 • 5 = 200 (л) — зібрали літрів липового меду.

4) 200 + 160 = 360 (л) — зібрали літрів гречаного меду.

2 спосіб.

1) 9 – 5 = 4 (б.) — на стільки більше зібрали бідонів гречаного меду, ніж липового.

2) 160 : 4 = 40 (л) — літрів меду в одному бідоні.

3) 40 • 5 = 200 (л) — зібрали літрів липового меду.

4) 40 • 9 = 360 (л) — зібрали літрів гречаного меду.

Відповідь: на пасіці зібрали 200 літрів липового і 360 літрів гречаного меду.

 

ВАРІАНТ 12

Завдання 1. Якому числу відповідає сума таких розрядних доданків: 50000 + 4000 + 1? 

А 504 001

Б 540 001

В 54 001

 

Завдання 2.  Укажи істинну нерівність (серед дробів з однаковими знаменниками менший той, у якого менший  чисельник).

А 2/5 < 3/5

Б 3/5 < 3/5

В 4/5 < 3/5

 

Завдання 3. У скільки разів 1 ц менший від 1 т?

Оскільки 1 т = 10 ц, маємо

А у 10 разів 

Б у 100 разів

В 1000 разів

 

Завдання 4.  Маса торта 1 кг 200 г. Яка маса 1/10 частини торта?

Розв'язання.

1200 : 10 • 1 = 120 (г) – маса частини торта.

А 12 г

Б 120 г

В 12 кг

 

Завдання 5.  5 014 – 308 = 4706

_5014

   308

  4706

 

А4 716

Б 4 706

В 5 706

 

Завдання 6. (3204 : 6 + 78) • 40 = 24480

+534

    78

  612

_3204 |

  30        534

    20

    18

      24

      24

        0

 

х612

     40

24480

 

Завдання 7.  У мотку було 240 м дроту. Електромонтери витратили 5/8 частин цього дроту. Скільки дроту витратили електромонтери?

Розв'язання.

240 : 8 • 5 = 150 (м) – метрів дроту витратили.

Відповідь: електромонтери витратили 150 м дроту.

 

Завдання 8.  У перший кіоск завезли 12 ящиків полуниць, а в другий — 15 таких ящиків. У другий кіоск завезли на 24 кг полуниць більше. Скільки кілограмів полуниць завезли окремо в кожний кіоск?

Розв'язання.

1 спосіб.

1)  На скільки більше ящиків полуниці завезли в другий кіоск?

15 – 12 = 3 (ящ.)

2)  Скільки кілограмів полуниці в одному ящику?

24 : 3 = 8 (кг)

3)  Скільки кілограмів полуниці завезли в перший кіоск?

8 • 12 = 96 (кг)

4)  Скільки кілограмів полуниці завезли в другий кіоск?

96 + 24= 120 (кг)

2 спосіб.

1)  На скільки більше ящиків полуниці завезли в другий кіоск?

15 – 12 = 3 (ящ.)

2)  Скільки кілограмів полуниці в одному ящику?

24 : 3 = 8 (кг)

3)  Скільки кілограмів полуниці завезли в перший кіоск?

8 • 12 = 96 (кг)

4)  Скільки кілограмів полуниці завезли в другий кіоск?

8 15 = 120 (кг)

Відповідь: у перший кіоск завезли 96 кг, а в другий — 120 кг полуниці.

 

 

ВАРІАНТ 13.

Завдання 1. За числом 84 909 у натуральному ряду слідує число

А 849 010

Б 84 910

В 85 000

 

Завдання 2. Довжина прямокутника дорівнює 7 дм, ширина — 5 дм. Чому дорівнює його площа? Укажи вираз, який є розв'язком задачі.

А 7 + 5 

Б (7 + 5) • 2

В 7 • 5

 

Завдання 3. 2400 кг : 30 кг = 80

А 800

Б 80

В 80 кг

 

Завдання 4. Яка нерівність буде істинною, якщо а = 2700?

А 3700 — а < 900                   (3700 – 2700 = 1000, 1000 > 900) 

Б а – 1800 < 1200                (2700 – 1800 = 900, 900 < 1200)

В а + 1700 > 5400                  (2700 + 1700 = 4500, 4500 < 5400)

Завдання 5. Визнач, у якій частці гри обчисленні буде 2 цифри.

А  27922 : 46

(неповне ділене 27900, 279 : 46 дасть 1 цифру плюс дві цифри, що залишились, буде 3 цифри)

Б 3462 : 6

(неповне ділене 3400, 34 : 6 дасть 1 цифру плюс дві цифри, що залишились, буде 3 цифри)

В 2668 : 58 

(неповне ділене 2660, 266 : 58 дасть 1 цифру плюс одна цифра, що залишились, буде 2 цифри)

 

Завдання 6. 829 • 703 - 78150 : 30 = 580 182

х    829 

      703

    2487

5803    

582787

_78150 | 30     

  60         2605

  181

  180

      15

        0

       150

       150

          0

_582787

     2605 

  580182

Завдання 7. Накресли відрізок AB, довжина якого становить 3/8 від 24 см.

24 : 8 • 3 = 12 (см) – довжина відрізка. 

Оскільки 1 см займає дві клітинки, треба накреслити відрізок на 24 клітинки.

 

Завдання 8. Катер, рухаючись зі швидкістю 30 км/год, пройшов відстань між двома пристанями за 4 години. На шлях у зворотному напрямку він затратив на 1 год більше. З якою швидкістю рухався катер у зворотному напрямку?

Розв'язання.

1) 30 • 4 = 120 (км) — відстань між пристанями.

2) 4 + 1 = 5  (год) — рухався катер у зворотному напрямі.

3) 120 : 5 = 24 (км/год) — швидкість катера у зворотному напрямку.

Відповідь: у зворотному напрямку катер рухався зі швидкістю 24 км/год.

 

ВАРІАНТ 14

Завдання 1.  За числом 19 099 у натуральному ряду слідує число

А 19 910               

Б 19 100

В 190 910

 

Завдання 2.  Площа прямокутника 63 м2, а його довжина — 9 м. Чому дорівнює його ширина? Укажи вираз, який є розв'язком задачі.

А 63 + 9 

Б (63 - 9) : 2 

В 63 : 9

 

Завдання З. 48000 м : 80 = 600 м

А 6000

Б 600 м

В 600

 

Завдання 4.  Яка нерівність буде істинною, якщо b = 1800?

А 3800 – b < 2900            (3800 – 1800 = 2000, 2000 < 2900) 

Б b – 1300 > 1200              

В b + 1500 < 2800              

 

Завдання 5.  Визнач, у якій частці при обчисленні буде 4 цифри.

А 24583 : 61  

(неповне ділене 24500, 245 : 61 дасть 1 цифру плюс дві цифри, що залишились, буде 3 цифри)

Б 272640 : 71

(неповне ділене 272000, 272 : 71 дасть 1 цифру плюс три цифри, що залишились, буде 4 цифри)

В 63 : 9

 

Завдання 6. 356 • 207 – 21800 : 40 = 73147

х   356

     207  

   2492

 712   

 73692

_21800 | 40     

  200         545

    180

    160

      200

      200

          0

_73692

     545

  73147

Завдання 7. Накресли відрізок КМ, довжина якого становить 4/9 від 18 см.

18 : 9 • 4 = 8 (см) – довжина відрізка. 

Оскільки 1 см займає дві клітинки, треба накреслити відрізок на 16 клітинок.

 

Завдання 8. За 6 хв вертоліт пролетів 72 км. Яку відстань він пролетить за 30 хв, якщо його швидкість збільшиться на 2 км/хв?

Розв'язання.

1)  3 якою швидкістю пролетів вертоліт 72 км?

72 : 6 = 12 (км/хв)

2)  Якою буде швидкість вертольота, якщо вона збільшиться на 2 км/хв?

12 + 2=14 (км/хв)

3)  Яку відстань пролетить вертоліт за 30 хв?

14 – 30 = 420 (км)

Відповідь: вертоліт за 30 хв пролетить 420 км.

 

ВАРІАНТ 15

Завдання 1. Що означає цифра 5 у записі числа 315804? 

А число тисяч  

Б число одиниць 

В число одиниць тисяч

 

Завдання 2. 4 доби 18 год = 4 доби + 18 год = 4 • 24 год + 18 год = 96 год + 18 год = 114 год 

А 418 год

Б 96 год

В 114 год

 

Завдання 3. Розв'язком якого з рівнянь є число 8?

А (80 : 10) • х = 40

Б х + 12 = 8 • 12

В х • 7 = 98 – 42

(80 : 10) • х = 40

8 • х = 40

х = 40 : 8

х = 5

х + 12 = 8 • 12

х + 12 = 96

х = 96 – 12

х = 84

х • 7 = 98 – 42

х • 7 = 56

х = 56 : 7

х = 8

Завдання 4. Знайди тривалість телепередачі, якщо її 1/5 частина становить 25 хвилин.

Якщо 25 хвилин вже становить 1/5 частини, тоді маємо

25 : 1 • 5 = 125 (хв) = 120 хв + 5 хв = 2 год 5 хв – тривалість телепередачі.

А 5 хв

Б 1 год 25 хв

В 2 год 5 хв

 

Завдання 5. 

+ 8637

     509

   9146

 

А 13727

Б 8146

В 9146

 

Завдання 6. 

3956 : 43 • 18 – 708 = 948

_3956 | 43     

  387      92

      86

      86

        0

х    92 

      18

    736

    92   

   1656

_1656

    708

    948

Завдання 7. Довжина прямокутника 15 м, а ширина у 3 рази менша. Яка площа прямокутника?

Розв'язання.

1) 15 : 3 = 5 (м) — ширина прямокутника.

2) 15 • 5 = 75 (м2) — площа прямокутника.

Відповідь: площа прямокутника 75 м2.

 

Завдання 8. З міста одночасно у протилежних напрямках вирушили два поїзди. Яка відстань буде між поїздами через 3 год, якщо швидкість першого поїзда 80 км/год, а другого — 60 км/год?

Розв'язання.  

1)  80 • 3 = 240 (км) — проїхав перший поїзд.

2)  60 • 3 = 180 (км) — проїхав другий поїзд.

3)  240 + 180 = 420 (км) — відстань між поїздами через 3 год.   

Відповідь: через 3 години відстань між поїздами буде 420 км.

 

ВАРІАНТ 16.

Завдання 1.  Що означає цифра 1 у записі числа 192500?

А число тисяч

Б число сотень тисяч

В число сотень

 

Завдання 2.  7 років 6 місяців = 7 років + 6 міс = 7 • 12 міс + 6 міс = 84 міс + 6 міс = 90 міс

А 90 міс.

Б 76 міс.

В 426 міс.

 

Завдання 3. Розв'язком якого з рівнянь є число 6?

А 48 – 32 = 10 + х

Б (50 : 10) • х = 25

В 32 : х = 36 : 9

48 – 32 = 10 + х

16 = 10 + х

х = 16 – 10

х = 6

(50 : 10) • х = 25

 5 • х = 25 

х = 25 : 5

х = 5

32 : х = 36 : 9

32 : х = 4 

х = 32 : 4

х = 8

 Завдання 4. Знайди масу контейнера, якщо маса його 1/4 частини становить 24 кг. 

Якщо 24 кг вже становить 1/4 частини, тоді маємо

24 : 1 • 4 = 96 (кг) – маса контейнера.

А 96 кг 

Б 6 кг 

В 84 кг

 

Завдання 5. 

+ 9140

     683

   9823 

 

А 15970

Б 9823

В 9723

 

Завдання 7. Ширина прямокутника 7 дм, а довжина на 9 дм більша. Яка площа прямокутника?

Розв'язання.

1) 7 + 9 = 16 (дм) – довжина прямокутника.

2)  16 • 7 = 112 (дм2) — площа прямокутника.

Відповідь: площа прямокутника 112 дм2.

 

Завдання 8. З двох міст одночасно назустріч один одному виїхали два мотоциклісти. Зустрілися вони через 2 години. Перший мотоцикліст рухався зі швидкістю 55 км/год, а другий — 60 км/год. Яка відстань між містами?

Розв'язання.

1)  Яку відстань проїхав до зустрічі перший мотоцикліст?

55 • 2 = 110 (км)

2)  Яку відстань проїхав до зустрічі другий мотоцикліст?

60 • 2 = 120 (км)

3)  Яка відстань між містами?

110 + 120 = 230 (км)

Відповідь: відстань між містами 230 км.