Інші завдання дивись тут...

§ 22. ЗАГАЛЬНА БУДОВА СОНЯЧНОЇ СИСТЕМИ.

СОНЯЧНА СИСТЕМА.

Перевірка знань.

1. Опишіть будову Сонячної системи.

Сонце та сукупність небесних тіл (вісім планет із супутниками, сотні тисяч астероїдів, комети та метеороїди), що обертаються навколо нього, називаються Сонячною системою. 

2. Від чого залежить тривалість року на різних планетах Сонячної системи?

Від довжини орбіти планети: рік тим довший, чим довша орбіта та далі від Сонця розташована планета.

3. Чим зумовлена тривалість доби на планетах Сонячної системи?

Часом обертанням планет навколо своєї осі.

4. Що вам відомо про природні супутники планет?

Супутники — небесні тіла, які обертаються навколо планет. У Меркурія і Венери супутників немає, у Землі один супутник, у Марса два супутники, у Юпітера 67  супутників, у Сатурна 62 супутники, в Урана 27 супутників, у Нептуна 14   супутників.

5. Зробіть у зошиті схематичний малюнок будови Сонячної системи в довільній формі. Підпишіть зображені небесні тіла. Відстані від Сонця до планет (округлені до сотень мільйонів кілометрів) наведено в таблиці.

6. На папері в клітинку зобразіть відстані від Сонця до планет у зменшеному вигляді. Одну клітинку умовно прийміть за 50 млн км. Усі позначення робіть по один бік від умовного зображення Сонця. Щоб зобразити відстані до всіх планет, доведеться склеїти 2-3 аркуші. 

Назва планети

Відстань від Сонця

(млн. км)

Відстань від Сонця

у масштабі 1 клітинка =

50 млн. км (клітинки)

2 клітинки = 1 см
Меркурій 50 1 5 мм
Венера 100 2 1 см
Земля 150 3 1 см 5 мм
Марс 200 4 2 см
Юпітер 300 6 3 см
Сатурн 1400 28 14 см
Уран 2850 57 28 см 5 мм
Нептун 4500 90 45 см

Станьте дослідниками природи. Продовж спостереження за зоряним небом. Перед заходом Сонця знайдіть на небі Венеру — перше небесне тіло, яке на ньому з'являється увечері. Визначте її положення відносно нерухомих тіл, якими можуть бути різні будівлі, насадження, припарковані автомобілі тощо.

Через 1-2 години після першого спостереження знову розшукайте Венеру на небі. Зверніть увагу на яскравість, з якою світиться ця планета, тепер зробіть висновки, чи змінилось її положення на зоряному небі щодо нерухомого земного тіла. Опишіть побачене в зошиті.

Першою появляється на вечірньому небі, коли ще світить Сонце. Після його заходу вирізняється серед зір своєю яскравістю. Світить недовго і через годину-другу зникає. 

Інші завдання дивись тут...