Інші завдання дивись тут...

ЛІТЕРАТУРНІ КАЗКИ. ІВАН ФРАНКО — КАЗКАР

Вправи 38 – 60.  

Вправа 38. Випишіть із підручника визначення поняття літературна казка. Літературна казка — це авторський художній твір у прозовій чи віршованій формі, заснований на фольклорних джерелах, але може бути й цілком оригінальний.

Вправа 39. Згадайте й запишіть якнайбільше імен героїв із літературних казок народів світу. Зазначте назву й автора кожної казки.

Автор
Назва літературної казки народів світу Імена героїв
Ганс Крістіан Андерсен
«Снігова королева» Кай, Герда, Снігова Королева
Ганс Крістіан Андерсен
«Дикі лебеді» Еліза
Ганс Крістіан Андерсен
«Дюймовочка» Дюймовочка
Шарль Перро
«Червона шапочка» Червона Шапочка
Шарль Перро
«Хлопчик-мізинчик» Хлопчик-Мізинчик
Шарль Перро
«Синя борода» Синя Борода
Шарль Перро
«Попелюшка» Попелюшка
Брати Грімм
«Король Дроздобород» Дроздобород
Брати Грімм
«Попелюшка» Попелюшка
Льюїс Керолл
«Аліса в країні див» Аліса, Білий Кролик, Чеширський кіт, Капелюшник, Березневий Заєць, Королева сердець, Соня, Чирвовий Валет, Птах Додо

 

ЛИЦЕМІРСТВО, ЗАЗНАЙСТВО Й ХВАЛЬКУВАТІСТЬ У КАЗЦІ ІВАНА ФРАНКА «ФАРБОВАНИЙ ЛИС»

Вправа 41. Поділіть казку на частини за змістом і доберіть до них заголовки. Запишіть їх.

Вправа 42. Напишіть невеликого листа (4-5 речень) Лисові Микиті з порадами, як стати кращим.

 

ГОЛОВНІ Й ДРУГОРЯДНІ ПЕРСОНАЖІ В КАЗЦІ ІВАНА ФРАНКА «ФАРБОВАНИЙ ЛИС»

Вправа 44. Поміркуйте, що мають спільне, а що відмінне головні герої казок І. Франка «Фарбований Лис» і Ш. Перро «Кіт у чоботях».

І. Франка «Фарбований Лис»

Лис Микита

Ш. Перро «Кіт у чоботях»

Кіт у чоботях

Спільне

Уміє розмовляти

Розмовляє з тваринами

Спритний та моторний.

Страшенно гордий. 

Любив полювати. 

Сховався у бочці.

Обманював інших звірів.

Звірі роздерли обманщика.

 

 

Уміє розмовляти.

Розмовляє з людьми.

Спритний та моторний. 

Добродушний. 

Мав чоботи.

Кіт відправився на полювання.

Кіт заманив у мішок зайця.

Кіт поніс гостинець до короля.

Кіт перехитрив людожера.

Кіт знищив людожера.

Розмовляє, полює, хитрий

Вправа 45. Випишіть із казки В. Королева-Старого «Хуха-Моховинка» незрозумілі слова. Хухи (добрі лісові духи), зісподу (знизу), зокола(зовні), глиці(лист деяких дерев у вигляді голок, хвоя), верес (вічнозелений, низенький кущик із дуже дрібним листям і лілово-рожевими квітками), повстяники (валянки), хо-Суковик (один із духів), вивірка(білка), повинність (тут: обов’язок).

 

ОБРАЗИ ФАНТАСТИЧНИХ ІСТОТ У КАЗЦІ ВАСИЛЯ КОРОЛЕВА-СТАРОГО «ХУХА-МОХОВИНКА»

Вправа 47. Запишіть усіх героїв казки у дві колонки.

Головні герої Другорядні герої

Хуха Моховинка

 

 

 

 

 

 

 

 

Хухи 

Хо-Суковик

лісник

кізка Лиска

кізка Оришка

Дівчинка

Хлопчик

Батьки дітей

Дід

Вправа 48. Поділіть казку на частини за змістом і доберіть до кожної з них заголовок. Запишіть їх.

 

 

СВІТЛИЙ І ЖИТТЄСТВЕРДНИЙ ПОГЛЯД НА СВІТ У КАЗЦІ ВАСИЛЯ КОРОЛЕВА-СТАРОГО «ХУХА-МОХОВИНКА»

Вправа 50. Випишіть із підручника визначення понять портрет, міміка, жести. Портрет — це змалювання зовнішнього вигляду літературного героя (включає опис як обличчя, волосся, статури, одягу, так і міміки, жестів і навіть голосу, манери говорити). Міміка — це рухи м'язів обличчя, які виражають внутрішній стан людини. Жести — це рухи тіла чи рук, які супроводжують людську мову або замінюють її.

Вправа 51. Випишіть із казки слова із зменшено-пестливими суфіксами й виділіть їх. Мізинчиком, манісінька, невеличкими, вовночку, мордочка, голенька, щільненько, клубочком, м'якенької, низенький, малесенькі, ноженятами, козенятками, гарнесенька, малесенький, м'якесенькі, кулешик, пальчиків, тонесеньким, тонісінький, швиденько. 

Вправа 52. Знайдіть у казці портрет дівчинки й випишіть його. «Вона була гарнесенька, білява, з блакитними очицями. І одразу сподобалася Моховинці. Дівчинка ввійшла з дійницею та шматочком хліба, що був дуже смачний… Дівчинка пестила кіз, цілувала їх у рожеві мордочки, подоїла молочко, щільненько затулила дверцята й пішла собі».

Вправа 53. Намалюйте побачену вами Хуху-Моховинку з однойменної казки В. Королева-Старого (за бажанням). «Була манісінька, як кошенятко», «мала довгу вовночку, що, мов шовком, укривала все її тільце», «сама тільки мордочка була голенька й нагадувала садову жовто-фіолетову квіточку — братки», «в неї голенькі зісподу рожеві лапки», «мала мінливу вовночку, яка враз сама собою робилася того кольору, що й ті речі, біля яких бувають хухи», «найчастіше була зеленою, бо рідко відбігала від своєї зеленої хатки, але ж коли вона бігала по соснових старих глицях, що лежали на землі, то ставала такою ж рудувато-червоною, як вони», «біля потоку вона була блакитною, як вода, на піску — жовтою, як пісок, між кущами шипшини — рожевою, на вересі — фіолетовою, на снігу ставала білою».

Вправа 54. Випишіть із казки В. Симоненка «Цар Плаксій та Лоскотон» незрозумілі слова. Митарства – тяжкі переживання, труднощі. Заслон – те, що служить прикриттям, захищає від чого-небудь; загін війська, який виставляється для прикриття якої-небудь операції. Льох – спеціально обладнана яма із східцями для зберігання продуктів (переважно овочів і фруктів); таке приміщення, що використовується для переховування або ув'язнення кого-небудь. Посіпака – прислужник, готовий допомагати в будь-яких діях, переважно ганебних. Віроломний – той, який порушує обіцянку, присягу; підступний, зрадницький. Аркан – довгий мотузок, за допомогою якого ловлять коней та інших тварин. Батраки – бідний селянин-наймит.

 

ПЕСИМІЗМ І ОПТИМІЗМ У КАЗЦІ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА «ЦАР ПЛАКСІЙ ТА ЛОСКОТОН»

Вправа 56. Випишіть приказки й прислів'я, які близькі за змістом до казки «Цар Плаксій та Лоскотон». Тобі сміх, а мені плач. Сміх — найкращі ліки. Краще сміятися, ніж плакати.

 

ФАНТАСТИЧНЕ І РЕАЛЬНЕ В КАЗЦІ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА «ЦАР ПЛАКСІЙ ТА ЛОСКОТОН»

Вправа 58. Випишіть із підручника визначення понять віршована мова, прозова мова, рима, ритм. Віршована мова — це мова організована ритмічно, віршована, вживається у поезії. Прозова мова — це мова не організована ритмічно, не віршована, вона подібна до тієї, якою ми спілкуємося в повсякденні. Рима — це співзвучні закінчення рядків у віршованому творі. Ритм — це рівномірне чергування наголошених і ненаголошених складів, розміреність і злагодженість у звучанні.

Вправа 59. Складіть і запишіть маленький вірш із такими римами: прилетіли,   вони, сповістили, весни.

Вправа 60. Запишіть перші чотири рядки Державного Гімну України й підкресліть у кінці кожного з них риму.

 Ще не вмерла України і слава, і воля,

 Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля.

 Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці.

 Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.

Інші завдання дивись тут...