Інші завдання дивись тут...

Внутрішня будова Землі

Наша планета складається з трьох основних шарів — ядра, мантії і земної кори.

Шари відрізняються за температурою, масою, хімічним складом, щільністю речовини та протяжністю.

 

Температура з глибиною під­вищується на 2,5 – 3 °С на кожні 100 м.

Задача. Температура на поверхні становила 12°С. Відомо, що з глибиною на кожні 100 м температура під­вищується на 3 °С. Яка температура буде на глибині 3 км (3 000 м).

Короткий запис

100 м — 3° С

3000 м — ?

0 м — 12 ° С

Всього — ?

Розв’язання

1) 3000 : 100 = 30 (р.) – у стільки разів більша глибина.

2) 3 • 30 = 90 (°С) – підвищення температури на глибині 3 км.

3) 12 + 90 = 102 (°С) – температура на глибині 3 км з врахуванням температури на поверхні.

Відповідь: на глибині 3 км температура буде 102°С.

 

Земна кора — верхній і найтонший шар товщина від 5 км до 100 км, під ма­териками набагато товща і становить 30-80 км (максимально відома товщина в Гімалаях – 90 км), під океанами значно тонша — 5-10 км (мінімально відома товщина біля острова Пасхи – 5 км), тем­пература комфортна для життя живих організмів.

 

Мантія (з грець­кої означає «плащ, покривало») простягається між земною корою та ядром на гли­бині від 5–80 км до 2900 км, температура від 1000°С до 4000°С, верхня частина мантії пластична, а ближче до центру планети речовини перебувають у твердому стані через високий тиск, розплавлена порода проривається назовні крізь літосферу під час виверження вулканів).

 

Ядро — найщільніша і найгарячіша частина планети, складається із твердого внутрішнього ядра та рідкого зовнішнього ядра.

Зовнішнє ядро перебуває у рідкому стані за температури 4000 °С  має товщину 2200 км, воно розташоване навколо внутрішнього ядра в постійному русі, метали в його складі перебувають у рідкому, або розплавленому, стані.

Внутрішнє ядро — центральна тверда частина товщиною 1300 км з температурою приблизно 6000°С, за такої температури при надзвичайно високому тиску речовини перебувають у твердому стані, склад достеменно невідомий, проте завдяки вивченню його властивостей можна сказа­ти, що це важка металева куля розміром меншим за Місяць, складаєть­ся з різних металів і сполук металічних елементів, зокрема сполук заліза та нікелю.

 

Геологія (з грецької озна­чає «земна наука») – це комплекс наук про речовинний склад і будову земної кори, її рухи, історію розвитку, закономірності утворення і поширення корисних копалин

Геологи – науковці, які займаються вивченням будови та розвитку Землі як планети. Щорічно у першу неділю квітня, коли геологи починають готуватися до літніх експедицій, відзначають День геолога.

Інші завдання дивись тут...