Інші завдання дивись тут...

Земна кора складається з мінералів і гірських порід. Усі мінерали і гірські породи, які людина використо­вує у господарській діяльності, називають корисними копа­линами.

 

МІНЕРАЛИ — це однорідні тіла, які складаються з однієї речовини.

У земній корі налічують близько 3000 мінералів: коштовне каміння (алмаз, рубін, сапфір, смарагд тощо), кварц, польовий шпат, слюда, кам'яна сіль, алмаз та ін.).

Мінерали в земній корі трапляються в трьох агрегатних станах:

• переважають у твердому (кам'яна сіль, кварц, золото);

• рідкому (вода);

• газоподібному (вуглекислий газ).

 

Мінерали та їх використання 

Тальк використовують для виготовлен­ня косметичних засобів, дезодо­рантів та косме­тичної пудри. Найм’якіший мінерал.

Кальцит додають під час виготовлення цементу, вапна.

Зі срібла виготовляють прикраси, моне­ти, а також для виготовлення акумуляторів.

Кварц використовують для виготовлен­ня скла, прикрас та комп'ютерних елементів.

Алмаз використовують для виготовлення абразивних та різальних інструментів, при бурінні, в ювелірній справі.

Діамант використовують для створення прикрас, у промисловості для виробництва різних інструментів – різців, свердлів та навіть лазерів.

Польовий шпат використовують у скляній, паперовій та інших галузях промисловості, як облицювальний матеріал та виробне каміння.

Слюда потрібна для електронних приладів, електричної ізоляції, кріплення внутрішньої арматури в електронних приладах.

 

ГІРСЬКІ ПОРОДИ — це сполучення кількох мінералів або скупчення одного у великій кількості в земній корі.

У чистому вигляді мінерали трапляються рідко, здебіль­шого вони поєднуються і утворюють гірські породи.

У земній корі налічують близько понад 1500 гір­ських порід.

І гори, і рівнини утворено однаковими гірськими поро­дами, але на рівнинах вони «сховані» під шаром ґрунту. В горах зазвичай ґрунту мало, тому гірські породи виходять на поверхню, де їх добре видно. Інколи гірські породи виходять на земну поверхню в процесі відслонення на схилах гір, крутих берегах річок.

Найпошире­ніша гірська порода на Землі

Граніт (з італійської граніто – «зернистий») — строкатий камінь сірого, темно-червоного або рожевого кольору, який складається з  різних частинок, схожих на зернинки, мінералів кварц, слюда і польовий шпат.

 

Гірські породи та їх використання

Граніт використовують у будівництві, при шліфуванні стають красиви­ми і гладкими.

Обсидіан використову­вали для виго­товлення дуже гострих ножів.

Габро використовують як облицюваль­ний і штучний камінь, щебінь.

Пемзу використовують у будівельній індустрії, як абразив, напов­нювач тощо.

Базальт використовують як сировину для вироб­ництва щебеню, наповнювача для бетону. Ця дуже щільна гірська порода поширена у Рівненській, Закарпатській і Донецькій областях.

Мармур широко використовуються в будівництві.

Гнейс широко використовуються в будівництві, для виробництва щебеню, тротуарних плит, як облицювальний матеріал.

Вапняк – це головний компонент при виробництві вапна і цементу, як допоміжний матеріал у виробництві соди, карбіду кальцію, мінеральних добрив, скла, цукру, паперу.

 

Різноманітність мінералів і гірських порід зумовлена різними умовами їхнього утворення: тиску, температу­ри, вологості тощо.

Групи порід за походженням: магматичні, осадові, метаморфічні.

Магматичні породи — породи, утворені з маг­ми, яка у земну кору або на її поверхню потрапляє з мантії через глибокі тріщини та розломи — базальт, польовий шпат, лабрадорит, пемза тощо.

Будова магматичних порід залежить від швидкості охо­лодження магми, оскільки на глибині в земній корі вона остигає по­вільніше, ніж на поверхні, там утворюються щільні по­роди.

Осадові породи утворюються на поверхні земної кори, виникають у результаті осідання речовин на дні во­дойм або нагромадження на суходолі — галька, бурштин, вапняк, пісок, глина, крейда, гіпс, кам’яна сіль тощо.

Утворюються під дією темпера­тури повітря, води й інших процесів, що відбуваються на поверхні Землі та у водоймах, наприклад, скам'янілі рештки давніх і сучасних організмів утворили такі гірські породи, як торф, кам'яне і буре вугілля.

Метаморфічні породи (з грецької метаморфіс означає «перетворення») з'являються тоді, коли зміню­ються умови їхнього залягання порівняно з тими, за яких вони утворилися, — з  граніту може утворитися гнейс, з глини – глинистий сланець, з вапняку – мармур, із пісковику – кварцит.

На великій глибині на осадові та магматичні гірські по­роди впливають високий тиск і температура, розчини і гази, які змінюють їхні властивості та будову, причому такому перетворенню можуть піддаватися абсолютно всі види гірських по­рід. За значної температури та тиску пісковики перетворюються на кварцит.

Інші завдання дивись тут...