§ 39. ФОРМИ ПОВЕДІНКИ ТВАРИН. ІНДИВІДУАЛЬНА ПОВЕДІНКА. ТИПИ ПОВЕДІНКОВИХ РЕАКЦІЙ. ВИДОВА СХИЛЬНІСТЬ ДО ДЕЯКИХ ФОРМ ПОВЕДІНКИ

Поведінка – це пристосувальні дії  або система дій організму, спрямовані на навколишнє середовище та є відповіддю на його подразники. Поведінка тварин визначається їхніми біологічними потребами. 

Інстинкти є засобом пристосування до більш-менш постійних умов середовища,  тоді як умовні рефлекси — це механізм пристосування до змін у довкіллі.

Типи поведінки: 

• вроджена поведінка базується на орієнтації, спрямованих рухових реакціях (таксисах), неспрямованих рухових реакціях (кінезах), безумовних рефлексах; 

• набута поведінка базується на умовних рефлексах в процесі навчання. 

Біологічне значення поведінки:

• вроджена поведінка сприяє виживанню особин виду одразу після народження (її прояви є однаковими в усіх представників певного виду тварин, тому називають видоспецифічною);

• набута поведінка забезпечує пристосування кожної особини до змінних умов середовища впродовж індивідуального розвитку (прояви   не передаються з покоління в покоління, а притаманні окремому організмові, тому називають індивідуальною).

 

 

Форми поведінки - групи поведінкових реакцій тварин за спрямуванням, які проявляються у відповідь на певну конкретну потребу організму або зовнішній подразник.  

Поведінку тварин поділяють на індивідуальну (сукупність поведінкових реакцій окремих особин на виживання і пристосування до умов середовища) і суспільну  (взаємовідносини  особин одного виду між собою). У межах індивідуальної поведінки розрізняють форми поведінки: рухову, терморегуляційну, харчову, пошукову, комфортну, захисну, дослідницьку. У межах суспільної поведінки розрізняють: територіальну, групову,  репродуктивну, батьківську, терморегуляційні міграції, агресивну. Усі форми поведінки тісно пов'язані між собою.

 

 

Рухова поведінка забезпечує переміщення тварин за допомогою війок, джгутиків, хвилеподібних рухів тіла, складок покривів, кінцівок тощо. 

 

 

Терморегуляційна поведінка спрямована на утворення, збереження або віддачу тепла у тварин (сплячка, міграції, заціпеніння, зігрівання на сонці тощо, ящірка ховається від спеки у затінку, метелики підвищують температуру власного тіла, сідаючи на відкриті місця і розправляючи крила).

 

 

Пошукова поведінка спрямована на пошук задоволення своїх потреб або будівництво сховищ. У  примітивних тварин (черви, личинки комах) рух у  напрямку збільшення концентрації їстівних речовин, використовують також органи нюху і смаку; американський шуліка-слимакоїд живиться тільки наземними молюсками, їх він  ловить вранці або увечері й спритно витягає з мушлі своїм гачкоподібним дзьобом; пошук партнера, пошук місць гніздування. Нічні метелики у темряві орієнтуються по джерелах світла. Щоб зайти у вологу нірку пустелі, партнер стукає вусиками й упізнається  за запахом. Пошук партнера для розмноження. Відшукування або побудова місць захисту: нір, гнізд, дупла тощо. Самець риби  колючки вибирає ділянку на мілководді та будує гніздо. Орієнтування птахів за магнітним полюсом Землі при міграціях. Територіальні переміщення міграції в пошуках їжі (осілі птахи горобці, ворони, синиці узимку не відлітають, кочові омелюхи та снігурі відлітають недалеко на південь, перелітні птахи ластівки, лелеки відлітають на величезні відстані). 

 

 

Харчова поведінка проявляється при голоді тварини або її потомства, для забезпечення їжею та водою з використанням органів живлення і травлення: щупальців, глотки, щелеп, дзьоба, язика, хобота тощо.       

Котячі (леопарди, гепарди) чатують на здобич і швидко бігають. Псові (вовки) збираються у зграї для переслідування жертви. Гієнові (гієни) збираються у зграї для відлякування інших від жертви. Риба колючка полює зграями. Голодні рибки в акваріумі пливуть до місця подачі корму. Птах пронурок забігає під воду, щоб збирати безхребетних під водою. Пес зариває кісточку для схову. 

Різні типи поведінкові реакції харчової поведінки: 

• полювання (спосіб добування рухомої здобичі). Повільні хижаки влаштовують засідки (богомоли, ссавці з родини Котячі), пастки (павуки), приманки (риба вудильник); швидкі переслідують здобич (кальмари, вовки)

• пасіння (спосіб добування їжі великими хребетними травоїдними тварини, такими як вівці, кози, корови); 

• створення запасів кормів (комахи створюють запаси кормів для личинок, так жуки скарабеї відкладають яйця в спеціально заготовлені гнойові кульки; поодинока бджола тесляр відкладає одне яйце на запас пилку; пристосування до несприятливих умов для гризунів хом'яків, ховрахів, бурундуків; пес зариває кістку).

 

 

Захисна поведінка проявляється для захисту як особини, так і потомства, уникнення небезпеки.

У захисній поведінці розрізняють агресивну поведінку (напад, попередження), форму оборони (спротив, втеча, обороняються зграї птахів, вівцебики тундри Канади при появі полярних вовків стають у кільце, виставляючи свої потужні роги назовні) та пасивну форму (переховування, прикидання, завмирання, граки, бачачи силует хижака, не злітають у повітря, інші тварини утікають, ховаються, маскуються). 

 

 

Агресивна поведінка спрямована на відлякування або заподіяння шкоди іншій особині (загрозливі демонстрації, напад і нанесення травм), притаманна тваринам під час активного захисту від хижаків, розподілу території та харчових ресурсів. Внутрішньовидова агресія протидіє проникненню в групу чужих особин свого виду, обмежує її чисельність, бо слабшого виганяють, дає можливість поповнити інші групи, допомагає встановити упорядковані відносини між тваринами. 

Форми агресії: пряма агресія (у період розмноження напад одних самців на інших; бджола при захисті кусає жалом, коли не може витягнути жало з еластичної шкіри, гине сама; для оборони гнізда червоне черевце самця – конкурента риби колючки робить його агресивним), ритуальна поведінка та  демонстративна поведінка.

 

 

Ритуальна поведінка спрямована на демонстрацію переваг (ритуальні шлюбні турніри оленів, баранів; роги американської сніжної кози – реальна зброя, тому самці в турнірах намагаються завдати супротивнику удар рогом в черево або в стегно задньої ноги, крім того до справжньої бійки справа доходить вкрай рідко, самці переважно обмежуються взаємними погрозами)

 

 

Демонстративна поведінка спрямована на залякування або примирення, уникнення прямої загрози смерті, зберігає види, що мають органи смертельного удару. Для існування виду вигідніше, коли замість внутрішньовидової агресії демонструється лише її загроза. Агресивні сутички в групах гризунів частіше призводять до загибелі одного із супротивників, ніж у групах вовків, котрі мають розвинену ритуальну (демонстративну) поведінку.

• Ритуали загрози. Горили б'ють себе у груди; риби піднімають плавці, погрожуючи супротивнику шипами; плазуни, птахи, ссавці розкривають рот, бо знаряддя нападу й захисту найчастіше містяться на щелепах, крилатка розставляє отруйні плавці; змінюють зовнішній вигляд (розширюються або звужуються очі, притискаються вуха, вигинаються губи); видають звукові ефекти (шипіння плазунів, рев ссавців); демонструють розміри (у багатьох риб, земноводних, плазунів); використовують різноманітні способи тимчасового візуального збільшення (крилатка збільшує свої розміри удвічі, надуваються повітрям ропухи та риби-їжаки, птахи розпушують пір'я, ссавці здиблюють хутро, ведмеді стають на задні ноги, кобри демонстративно піднімають передню частину тіла і розширюють «каптур», гримуча змія торохкотить  брязкальцем на кінці хвоста, піднімають гребінець над головою риби, плазуни, птахи, птахи займають позицію на більшій висоті); кіт притискає вуха, присідає до землі й виляє, або, як ще кажуть, б'є хвостом, великі роги плямистого оленя роги служать для демонстрації переваги перед суперником. 

 

 

Антагоністична поведінка проявляється у примиренні тих, що займають нижче положення. 

• Ритуали умиротворення. Тварина, що програла, демонструє свій нижчий статус, ховає  кігті, зуби, роги; падає і перевертається черевом догори, собака притискає вуха, присідає до землі, виляє хвостом ; підставляння найбільш вразливої частини тіла суперникові: сильніший вовк або собака відвертає голову або падає на спину і підставляє шию, ворони підставляють око, галка, мартин підставляють незахищену потилицю; відтворення деяких елементів дитячої поведінки: у собак підпорядкована тварина починає скавчати і прагне лизнути домінантну особину в кути рота. 

 

 

Комфортна поведінка об'єднує поведінкові реакції, які спрямовані на догляд за тілом та місцем мешкання – пристосування до негативного впливу паразитів, допомагає тваринам запобігати хворобам, властива як окремим особинам, так і групам (бджоли запечатують ті комірки стільників, в які проникають паразитичні кліщі, чим запобігають загибелі всієї сім'ї в зимовий період; робочі  мурашки постійно знищують паразитів, які можуть зашкодити їхнім личинкам і лялечкам, та переносять своє потомство в більш комфортні умови в межах мурашника; муха чистить лапки та вусики; горобчик чистить дзьобом пір'я, чистять тіло за допомогою кінцівок чи жорсткого язика, купаються в піску кури та горобці, струшуються кури, купаються у воді, вичісуються, вилизуються собаки, «вмивається» кішка, валяються у багні свині, самки чистять тіло дитинчат, робочі особини термітів доглядають за личинками, дорослий птах чистить гніздо. Порушення комфортної поведінки свідчить про хворобу або голод.

 

 

Дослідницька поведінка — це активність, спрямована на вивчення навколишнього середовища для полегшення виживання, яка безпосередньо не пов'язана з пошуком їжі або статевого партнера. При такій поведінці розрізняють реакцію орієнтування нерухому (нерухома тварина оглядає нову територію чи незнайомий об'єкт) і активне дослідження (переміщення мишей, щурів по досліджуваній території).

 

 

Ігрова поведінка – формування навичок полювання, спілкування, збагачення інформацією (дитинчата ссавців дуже люблять граючись, поборотися з батьками, братами і сестрами; тварини вчаться контролювати свої рухи, стрибки, дотримуватися дистанції, набувають навички для полювання та захисту від ворогів, суспільні тварини навчаються й правилам поведінки в зграї, яких вони повинні дотримуватися, вовченята та лисенята шалено крутяться, намагаючись схопити одне одного за хвіст).

1. Які типи поведінкових реакцій спрямовані на забезпечення тварин їжею?

Різні типи поведінкові реакції харчової поведінки: 

• полювання (спосіб добування рухомої здобичі). Повільні хижаки влаштовують засідки (богомоли, ссавці з родини Котячі), пастки (павуки), приманки (риба вудильник); швидкі переслідують здобич (кальмари, вовки); 

• пасіння (спосіб добування їжі великими хребетними травоїдними тварини, такими як вівці, кози, корови); 

• створення запасів кормів. Комахи створюють запаси кормів для личинок (жуки скарабеї відкладають яйця в спеціально заготовлені гнойові кульки); пристосування до несприятливих умов для гризунів хом'яків, ховрахів, бурундуків.

2. Назвіть приклади комфортної поведінки тварин.

«Умивається» кішка, валяються у багні свині, вилизуються собаки, муха чистить лапки та вусики, самки чистять тіло дитинчат, дорослі тварини з однієї зграї — допомагають одна одній, робочі особини бджіл, мурах, термітів доглядають за личинками. Порушення комфортної поведінки свідчить про хворобу або голод.

3. Назвіть основні способи полювання хижих тварин. Наведіть приклади.

Напад (крокодили), засідки (богомоли), пастки (павуки), приманки (риба-вудильник), переслідування (гепард).

4. Чим захисна поведінка відрізняється від агресивної?

Агресивна поведінка спрямована на відлякування або заподіяння шкоди іншій особині. 

5. Що таке дослідницька поведінка?

Активність, спрямована на вивчення навколишнього середовища, яка безпосередньо не пов'язана з пошуком їжі або статевого партнера.

6. Завдяки чому певні навички навчання передаються наступним поколінням тварин?

Окремі види тварин мають особливості поведінки й певні здібності до навчання, схильність до яких запрограмована на рівні генів (у молекулах ДНК) і зберігається у представників даного виду навіть при суттєвих змінах умов існування.

7. Заповніть таблицю в зошиті, поставивши позначку «+» або «так» навпроти індивідуальних форм поведінки, притаманних, на вашу думку, вказаним видам тварин.

Вид Індивідуальна форма поведінки
Харчова Пошукова Комфортна Захисна Агресивна
Гідра звичайна +     +  
Річковий рак + +   + +
Хрущ + +   +  
Бджола медоносна + +   +  
Бджола- тесляр + + + + +
Окунь звичайний + +   +  
Голуб звичайний + + + +  
Вовк звичайний + + + + +

Зверніть увагу на те, які індивідуальні форми поведінки притаманні всім вказаним тваринам, а які — не всім. Як ви вважаєте, з чим це пов'язано?

Харчова притаманна усім, пошукова – з рухливим способом життя, комфортна – високоорганізованим наземним, захисна – усім, агресивна – активним хижакам. Пов'язано зі забезпеченням  біологічних процесів. 

 

 

  • Вова
    Супер!!!! СПАСИБО за этот чудесный сайт!!!!!
    26 березня 2018 20:06
  • Каміла
    А що забезпечує поведінка тварин? Я не зрозуміла. ------------ Дивіться біологічне значення поведінки.
    29 квітня 2021 20:54