§ 40. СУСПІЛЬНА ПОВЕДІНКА ТВАРИН, ЇЇ ОСОБЛИВОСТІ Й ЗНАЧЕННЯ. ТЕРИТОРІАЛЬНА І ГРУПОВА ПОВЕДІНКА. РЕПРОДУКТИВНА ПОВЕДІНКА

Територіальна поведінка пов'язана з виділенням та утриманням території для забезпечення проживання та вигодовування нащадків – має пристосувальне значення для виживання потомства та регуляції чисельності особин. 

Прояви територіальної поведінки.

• мічення, визначення меж території з ресурсами для життя (звуковими сигналами у птахів, пахучими мітками у котячих, а також спеціальними позначками). Собаки мітять територію, птахи співають, ведмеді труться об дерева, дряпають і гризуть кору, риють ями. Білки живуть окремо, крім сезону спарювання. Птах сорокопуд веде поодинокий спосіб життя поза періодом гніздування. 

• охорона території від інших особин свого виду для поодиноких тварин та чужих тварин для суспільних (спів у співочих птахів, рев у мавп-ревунів, патрулювання кордонів у левів, демонстрації погроз у крабів, ритуальних поєдинків між оленями, баранами). 

• облаштування території (закладання нір, барліг, притоптування стежок маршрутів, бобри обгороджують греблею, восьминоги збирають черепашки під будинком, птахи альтанки прикрашають синіми дрібничками свої альтанки, поодинока бджола тесляр залишається у гнізді й охороняє та контролює розвиток свого потомства аж до його народження восени). 

 

 

Групова поведінка характерна соціальним особинам, які живуть колоніями,  зграями, групами тощо. Існування групової поведінки можливе лише у тварин з досить розвиненою здатністю до спрямованої агресії, переважно внутрішньовидової (протидіє проникненню в групу чужих особин свого виду, обмежує її чисельність, бо поганих виганяють).  

Колонії бджіл, мурах, термітів, групи павіанів, бобрів, зграї вовків, гієн, шакалів  мають ієрархію (підпорядкування тварин у групі) своїх членів, які забезпечуються інстинктами, різною будовою (сильні та здорові вожаки у зграї вовків) та зовнішнім виглядом (бджола-матка)

Переваги ієрархії: зменшується прояв агресивності, ресурси розподіляються так, що спочатку забезпечуються найбільш життєздатні особини.

При полюванні одні тунці знаходять косяки здобичі (дрібну рибу), інші відганяють від косяка невеликі групи особин (їх легше схопити), інші не дозволяють цим рибам повернутися до косяка. У родині бджіл є самка-цариця і трутні розмножуються, робочі бджоли піклуються про потомство, будують стільники, прибирають вулик, захищають його, збирають пилок і нектар. У сімейній групі бобрів виділяються чергові, які стежать за бобренятами, поза хаткою постачають їжу бобренятам, охороняють,  будують греблі. 

Переваги групового способу життя: легше забезпечити себе кормом, витративши при цьому менше енергії на добування їжі, захиститись від ворогів, завдяки системі сповіщення, виживають найсильніші. 

Оси живуть колоніями і спільно будують стільники з паперу, який самі виробляють з деревини. У тропічних лісах кочують деякі види мурах. Взимку птахи граки і галки збираються в зграї. Головна самка у групах слонів керує переміщенням усієї групи. Одна риба колючка побачить небезпеку, передасть усьому косяку завдяки рухові води по бічній лінії й усі ховаються.

 

 

Репродуктивна поведінка спрямована на відтворення собі подібних (розмноження) та існування виду в часі (виживання потомства), основою якої є статевий інстинкт, а головною ознакою циклічність (коралові риби розмножуються декілька разів на рік; ланцетники, одноденки розмножуються раз у житті;  статеві цикли ссавців). Включає шлюбну та батьківську поведінки.

 

 

Шлюбна поведінка включає підготовку та процес відтворення собі подібних.

• Сезонність (коралові поліпи викидають статеві клітини у воду в певний сезон року та в певну фазу Місяці, щоб відбулось запліднення; для нересту міграції риб, статеві цикли ссавців). 

• Залицяння – це спеціальні сигналами — демонстрації, бо більшість вищих тварин (особливо птахів і ссавців) приступають до розмноження тільки після залицяння,  що спрямоване на вибір самкою того самця, гени якого найкращі та погодження дій при паруванні. Самець риби колючки гніздом заохочує до вибору самку, а сіре черевце самки приваблює для розмноження. Шлюбний танок японських журавлів, фламінго. Співи коників, сарани, амфібій, птахів у шлюбний період. Шлюбні турніри у самців гадюки Нікольського, морських ігуан, альпійських козлів за самку. Самці тропічних лісів альтанники будують ритуальні майданчики, прикрашають їх черепашками, камінцями, ягодами,  квітками, фарбують соком, чекаючи на самку. Шлюбні  демонстрації самців павуків-скакунів, гребенястих тритонів, райських птахів перед самками. Самець у павуків підносить комаху в жертву самці. Розпускання хвоста павичем. У качок чищення пір'я перетворюється на почісування при залицянні. 

• Парування спрямоване на утворення пар для народжуваності (білки живуть окремо, лише на початку сезону розмноження самець переходить на територію самки, але після спарювання одразу повертається на свою індивідуальну ділянку, лебеді та гуси вибирають собі партнера зазвичай на все життя, більшість співочих птахів утворюють пари лише на сезон, дрібні ссавці миші, пацюки часто не утворюють постійних пар)

 

 

Батьківська поведінка (пов'язана з розмноженням і турботою про потомство: захист, переміщення, зігрівання, їжа для дітей). Турбота самця риби колючки про ікру та мальків. У пустелі пара мокриць годує дитинчат у нірці до весни, коли вони зможуть вирити нірку. Самки восьминога, тарантула, алігатора захищають своїх дитинчат. У ссавців батьківська поведінка включає будівництво житла, вигодовування та догляд за потомством, а також його навчання. У північноамериканських голубів інка, сизих голубів, насиджують кладку і доглядають за пташенятами і самець, і самка. У курей за курчатами доглядає квочка. Для безхребетних ця поведінка не є характерною, однак суспільні комахи бджоли, терміти, мурашки доглядають за потомством. Оса роду сфекс паралізує здобич для майбутньої личинки, нерухома здобич не може скинути личинку, а личинка має вдосталь свіжої їжі. Самка восьминога ховає кладку під плескатим каменем. 

1. Які переваги групового способу життя у тварин ви знаєте?

Пошук їжі з меншими затратами, кращий захист через сповіщення, природній відбір виду. 

2. Яке значення для видів тварин має репродуктивна поведінка?

Репродуктивна поведінка об'єднує поведінкові реакції, які забезпечують розмноження тварин і виживання потомства.

3. Наведіть приклади суто територіальних видів тварин.

Білки, ведмеді, бджола тесляр.

4. Які ви знаєте приклади оповіщення про небезпеку у тварин?

Копитна тварина, що помітила хижака, починає тікати від нього, чим привертає увагу інших особин, що слідують за нею. Подібно поступають зграї птахів, косяки риб. Своєчасне виявлення небезпеки і сигналізація про неї забезпечують ефективне уникнення нападу хижака. Кріль, який відчув небезпеку, попереджає про неї своїх родичів, сильно б'ючи лапами по землі, а лише потім біжить, постійно змінюючи напрям, до найближчої нори.

5. На яких особин у групі найчастіше нападають хижаки?

Сильніші й здоровіші особини стають домінантами, а жертвами хижаків стають тварини на нижніх щаблях ієрархії. Наприклад, вовки, які нападають на табун копитних, зазвичай обирають жертвами тих особин, які відстали від табуна або навмисно були відбиті хижаками від нього.

6. Які переваги має група тварин, якій притаманні ієрархічні відносини?

Виживають найсильніші, чітка організація. Ієрархічні відносини в групі підтримуються завдяки визначенню домінантних і підпорядкованих особин та розподілу ролей.