41. АГРЕСИВНА ПОВЕДІНКА ТВАРИН, ЇЇ ПРОЯВИ І ЗНАЧЕННЯ

1. Яке значення має агресивна поведінка тварин?

Внутрішньовидова агресія протидіє проникненню в групу чужих особин свого виду, обмежує її чисельність, бо слабшого виганяють, дає можливість поповнити інші групи, допомагає встановити упорядковані відносини між тваринами.

2. Які приклади ритуальної поведінки тварин ви можете навести?

Шлюбні бої, горили б'ють себе у груди; риби піднімають плавці, погрожуючи супротивнику шипами; плазуни, птахи, ссавці розкривають рот, бо знаряддя нападу й захисту найчастіше містяться на щелепах, крилатка розставляє отруйні плавці; змінюють зовнішній вигляд (розширюються або звужуються очі, притискаються вуха, вигинаються губи); видають звукові ефекти (шипіння плазунів, рев ссавців); демонструють розміри (у багатьох риб, земноводних, плазунів); використовують різноманітні способи тимчасового візуального збільшення (крилатка збільшує свої розміри удвічі, надуваються повітрям ропухи та риби-їжаки, птахи розпушують пір'я, ссавці здиблюють хутро, ведмеді стають на задні ноги, кобри демонстративно піднімають передню частину тіла і розширюють «каптур», піднімають гребінець над головою риби, плазуни, птахи, птахи займають позицію на більшій висоті); кіт притискає вуха, присідає до землі й виляє, або, як ще кажуть, б'є хвостом. 

3. Наведіть приклади ритуалів умиротворення.

Тварина, що програла, демонструє свій нижчий статус, ховає  кігті, зуби, роги; падає і перевертається черевом догори, собака притискає вуха, присідає до землі, виляє хвостом ; підставляння найбільш вразливої частини тіла суперникові: сильніший вовк або собака відвертає голову або падає на спину і підставляє шию, ворони підставляють око, галка, мартин підставляють незахищену потилицю; відтворення деяких елементів дитячої поведінки: у собак підпорядкована тварина починає скавчати і прагне лизнути домінантну особину в кути рота. 

4. Наведіть приклади перетворення агресивної поведінки на ритуал.

Самці деяких павуків ніколи не використовують свої хеліцери з протоками  отруйних залоз, а завдають безболісних ударів передніми кінцівками. Змії ніколи не використовують отруйні зуби як зброю в зіткненнях між самцями. Зведення агресивності до ритуалу особливо зберігає види, що мають органи смертельного удару (павуки, змії). 

5. Як тварини можуть демонструвати свою перевагу над супротивником?

Які мають більший розмір, сильніші.

6. У відомому фільмі режисера Джеймі Юйса «Боги, напевно, з'їхали з глузду, 2» про життя африканського племені бушменів, є епізод, коли маленький бушмен залишився в савані на самоті. Там його почала переслідувати велика і страшна гієна. Але малюк не розгубився, він відірвав від дерева великий шматок кори і підняв його над головою. Гієна, побачивши це, відступила. Дайте відповідь на запитання:

1. Чому злякалася гієна?

Бо хлопчик став здаватися вищим.

2. Яку форму поведінки використав маленький бушмен?

Демонстраційну.

3. Які тварини користуються подібним прийомом і для чого?

У випадку ритуальної, або демонстративної, поведінки замість прямої агресії демонструється лише її загроза. Нею користуються багато високоорганізованих тварин, щоб не завдавати смертельного удару.

 

ПРАКТИЧНА РОБОТА. ВИЗНАЧЕННЯ НАПРАВЛЕНОСТІ ПОВЕДІНКОВИХ АКТІВ ТВАРИН.

Мета роботи: ознайомитися з основними поведінковими актами тварин, навчитися визначати форми поведінки тварин. Матеріал: відеофільми про поведінку тварин, якими можна скористатися при виконанні практичної роботи. Обладнання, інструменти та реактиви: мультимедійний проектор, комп'ютер або інтерактивна дошка.

Хід роботи:

І. Визначення направленості і форм гніздової поведінки у птахів.

1. Перегляньте відеофільм про догляд птахів за гніздом та пташенятами. Під час перегляду уважно спостерігайте за діями птахів-батьків і пташенят.

2. Накресліть у зошиті таблицю поведінкових актів птахів-батьків і пташенят і занесіть у стовпчик «Дія тварини» ці дії. Наприклад, для самця: «Співає», «Шукає корм», «Годує самку», «Годує пташенят». Для самки: «Насиджує яйця», «Доглядає за гніздом», «Шукає корм», «Годує пташенят». Для пташенят: «Просять їжу, розкриваючи рота» або «Просять їжу, клюючи батьків в основу дзьоба», «Ховаються», «Шукають корм» т. ін.

При потребі перегляньте відеофільм повторно. Якщо немає можливості розрізнити самця і самку, визначте поведінкові дії птахів-батьків загалом.

Один з варіантів практичної роботи обирає вчитель у залежності від наявного  відеоматеріалу . 

Таблиця 1. Поведінкові акти птахів

Дія тварини Направленість дії Форма поведінки
Самка
Приносить корм живлення харчова
Прибирає в гнізді очищення гнізда від екскрементів і паразитів комфортна
Годує пташенят Турбота про потомство батьківська
Самець
Співає Приваблює самку репродуктивна
Шукає корм живлення харчова
Пташенята
ховаються Захист від хижаків захисна
Просять їжу, розкриваючи дзьоба живлення харчова

3. Визначте, яку направленість мають ці дії (живлення, розмноження, захист території, очищення гнізда від екскрементів і паразитів, навчання, захист від хижаків, маскування та ін.). Запишіть результат у таблицю.

4. Визначте, до якої з перерахованих форм поведінки відносяться ці дії: харчова поведінка, батьківська поведінка, комфортна поведінка, захисна поведінка, агресивна поведінка, суспільна поведінка, дослідницька поведінка. Запишіть результати в таблицю.

5. Дайте відповіді на запитання: 

1. Які пташенята у птахів, яких ви спостерігали — гніздові чи виводкові? 

Гніздові.

2. Які форми поведінки переважають під час догляду за гніздом і пташенятами у птахів-батьків?

Батьківські, комфортні.

3. Які форми поведінки переважають у пташенят?

Харчові, дослідницькі. 

II. Визначення направленості та форм поведінки тварин у різноманітних ситуаціях.

1. Перегляньте інші короткі відеофільми про поведінку різних тварин (за вибором учителя). Під час перегляду визначте дії тварин. Занесіть їх у таблицю, встановіть їх направленість та визначте форму поведінки (за зразком, вказаним у попередніх завданнях).

Таблиця 2. Поведінкові акти різних тварин

Тварина Дія тварини Направленість дії Форма поведінки
ластівка Прибирає гніздо очищення гнізда від екскрементів і паразитів комфортна
вівцебики Стають у коло Оборона від ворога захисна
Павич  Розправляє хвіст Приманює самку репродуктивна

2. Дайте відповіді на запитання: 

1. Які форми поведінки притаманні тваринам у шлюбний період? 

Пошукова, агресивна, репродуктивна.

2. Яка форма поведінки характерна для тварин, що зустрілися з незнайомим об'єктом? 

Дослідницька.

3. Як суспільна поведінка проявляється у тварин? Яким тваринам притаманна суспільна поведінка?

Територіальна поведінка для поодиноких тварин, що збираються разом для розмноження, міграцій тощо. Групова поведінка для тварин, що живуть групами, зграями, колоніями тощо.