§ 42. ЕВОЛЮЦІЯ ПОВЕДІНКИ ТВАРИН, ЇЇ ПРИСТОСУВАЛЬНЕ ЗНАЧЕННЯ

Тварини завдяки змінам поведінки пристосовуються до умов довкілля. Звичайна лисиця може харчуватися більш ніж 400 видами тварин і кількома десятками видів рослин, відповідно змінюючи пошукову поведінку і способи полювання (взимку полює на мишей способом мишкування – лисиця підстрибує, провалюючись під сніг, хапає злякану мишу; навесні, влітку та восени лисиця може ловити зайців, рідше — птахів вже іншими способи полювання; лисиці поблизу річок під час міграцій лососевих риб харчуються тільки рибою, що загинула після розмноження).

1. Наведіть приклади інстинктивних поведінкових реакцій. У яких тварин вони переважають?

Павук вміє прясти павутину, бджоли - будувати стільники, чапля знає яке гілля треба для гнізда, ведмідь вміє будувати барліг, дорожня оса готова шукати й паралізувати павуків, птах пронурок уміє бігати дном струмка, дощовий черв'як знає затягує листя під землю, оса запам'ятовує розташування предметів для повернення до нірки, дрібний рачок мокриця Реомюра в пустелі будує нірку тільки навесні, мокриця закриває вхід своїм тілом для підтримання вологості, нічний метелик у темряві летить на джерело світла, птахи вміють будувати гнізда, висиджувати пташенят, піклуватися про потомство, мігрують. 

У нижчих тварин майже вся їхня поведінка вичерпується інстинктивними реакціями. 

2. Які форми поведінки базуються в основному на інстинктах, а які — на умовних рефлексах?

В основному на інстинктах будується рухова, харчова, захисна, територіальна, репродуктивна форми поведінки, на умовних рефлексах – дослідницька, комфортна, групова, ігрова, демонстраційна, ритуальна. 

3. Як еволюція агресивної суспільної поведінки відобразилася на будові парнокопитих тварин?

Еволюційний розвиток рогів парнокопитних можна прослідкувати щодо суспільної поведінки: перехід від прямої агресії до демонстративної поведінки.

Перший етап агресивної поведінки - початкова форма рогів (короткі, гострі, спрямовані вперед) ставала реальною смертельною зброєю, згодом самці завдавали удар рогом в черево або в стегно задньої ноги. 

Наступний етап в еволюції парнокопитних – перехід від агресивної поведінки до суто демонстративної поведінки у більшості видів антилоп, оленів та баранів, тому роги перетворювались на суто демонстративні органи: ставали розгалуженими або закрученими, розмір свідчив про переваги а будова запобігала травмуванню та загибелі супротивника. 

4. Чому для тварин демонстративна поведінка вигідніша, ніж пряма агресія?

Демонстративна спрямована на залякування або примирення, уникнення прямої загрози смерті, зберігає види, що мають органи смертельного удару, зберігає особину з гарним генофондом, бо протиставляються достойні особини. 

5. Наведіть приклади пристосувального значення змін у різних формах поведінки тварин.

Агресивна поведінка перейшла від прямої агресії до демонстративної поведінки. Розвинулась комфортна поведінка, ігрова поведінка. У репродуктивній поведінці виділилась шлюбна поведінка. 

6. Уважно прочитайте рубрику цікаво знати цього параграфа. 

У багатьох видів птахів самки і самці в разі нападу хижака відволікають його увагу або від гнізда (якщо пташенята  ще не вилупилися або вони гніздові), або безпосередньо від пташенят (якщо вони виводкові). Так, у сірої куріпки пташенята виводкові, тому вони одразу після вилуплення покидають гніздо і слідують за батьками. При наближенні хижака до виводка самка прикидається пораненою, а самець з тривожними криками літає навколо неї, аж доки небезпека не зникне. При цьому пташенята припадають до землі й намагаються не рухатися.

Пригадайте матеріал цієї теми і спробуйте самостійно відповісти на запитання:

1. До якої форми поведінки відносяться описані дії самки?

Батьківська поведінка. Демонстративна, ритуал умиротворення. 

2. До якої форми поведінки відносяться дії самця?

Батьківська поведінка. Демонстративна, ритуал загрози.

3. До якої форми поведінки відносяться дії пташенят?

Захисна поведінка.

4. Чиї дії можуть бути прикладом демонстративної поведінки?

Самця і самки.