§ 48. ПРИРОДООХОРОННІ ТЕРИТОРІЇ. ЧЕРВОНА КНИГА УКРАЇНИ

В Україні є наступні території та об'єкти, що підлягають охороні: природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники, пам'ятки природи, заповідні урочища, ботанічні сади, дендрологічні парки, парки-пам'ятники садово-паркового мистецтва, зоологічні парки.

 

Біосферні заповідники створюються для охорони еталонних ділянок певних природних зон (степ, тундра, дельта великої річки), на яких виявлено типові екосистеми з великою кількістю видів живих організмів.

Біосферні заповідники є природоохоронними територіями міжнародного значення, їх створюють за наказом Президента України. Перед тим, як надати певній території природоохоронний статус, науковці повинні провести багаторічну роботу щодо вивчення особливостей певних екосистем, оцінювання наявності унікальних форм рельєфу, рідкісних видів рослин і тварин.

В Україні створені чотири біосферні заповідники: Карпатський біосферний  заповідник (Закарпатська область), Чорноморський біосферний заповідник (Херсонська і Миколаївська області), Дунайський біосферний заповідник (Одеська область) і Біосферний заповідник Асканія-Нова імені Фрідріха Едуардовича Фальц-Фейна. 

 

 

Природні заповідники — державні установи з найсуворішим охоронним статусом, що включають частину природної території, на якій заборонена будь-яка господарська діяльність, відвідування обмежене, ведуться ретельні спостереження за чисельністю й умовами існування видів. 

Навколо заповідників створюють спеціальні буферні зони, де дозволено проживання людей, але їхня господарська діяльність обмежена (дозволено випасати худобу, але не дозволено розорювати поля та заготовляти деревину в лісах).

Природні заповідники природоохоронними територіями загальнодержавного значення, їх створюють за наказом Президента України. Перед тим, як надати певній території природоохоронний статус, науковці повинні провести багаторічну роботу щодо вивчення особливостей певних екосистем, оцінювання наявності унікальних форм рельєфу, рідкісних видів рослин і тварин.

В Україні створено 19 природних заповідників.

Назва заповідника Регіон розташування
«Медобори» Тернопільська обл.
«Єланецький степ» Миколаївська обл.
Ґоргани Івано-Франківська обл.
Рівненський Рівненська обл.
Черемський Волинська обл.
«Розточчя» Львівська обл.
Поліський та Древлянський Житомирська обл.
Дніпровсько-Орільський Дніпропетровська обл.
Український степовий разом з філіями розташований на території Донецької, Запорізької та Сумської областей
Канівський Черкаська обл.
Луганський Луганська обл.
«Михайлівська цілина» Сумська обл.
Карадазький, Кримський, Ялтинський гірсько-лісовий, «Мис  Мартьян», Казантипський, Опукський Автономна Республіка Крим

В українських заповідниках розводять зубрів, які є вимираючим видом та занесені до Червоної книги.

 

 

Національні парки — це державні установи, що включають територію, на якій з метою охорони навколишнього середовища обмежена господарська діяльність людини, але в певних місцях прокладені туристичні маршрути, проводяться роботи з вивчення природи та популяризації біологічних знань. 

В межах природного парку є як території суворої охорони, так і території, що за своїм статусом схожі на буферні зони навколо заповідників.

Природні заповідники природоохоронними територіями загальнодержавного значення, їх створюють за наказом Президента України.

В Україні створено 23 національні природні парки.

Назва парку Регіон розташування
«Білобережжя Святослава», «Бузький Гард» Миколаївська обл.
«Верховинський»,«Галицький», «Гуцульщина», «Карпатський» Івано-Франківська обл.
«Гетьманський», «Деснянсько-Старогугський  Сумська обл.
«Голосіївський» м. Київ
«Верхнє Побужжя», «Подільські Товтри» Хмельницька обл.
«Азово-Сиваський», «Джарилгацькпй» Херсонська обл.
«Нижньодністровський», «Тузловські лимани» Одеська обл.
«Зачарований край», «Синевир», «Ужанський» Закарпатська обл.
«Білоозерський» Київська та Черкаська області
«Святі гори» Донецька обл.
«Прип'ять-Стохід», «Шацький» Волинська обл.
«Гомільшанські ліси», «Дворічанський», «Слобожанський» Харківська обл.
«Великий Луг», «Приазовський» Запорізька обл.
«Залісся» Київська та Чернігівська області
«Пирятинський» Полтавська обл.
«Вижницький», «Хотинський», «Черемоський»
Чернівецька обл.
«Дермансько-Острозький»
Рівненська обл.
«Нижньосульський» Черкаська та Полтавська області
«Північне Поділля», «Сколівські Бескиди», «Яворівський» Львівська обл.
«Ічнянський», «Мезинський» Чернігівська обл.
«Кременецькі гори», «Дністровський каньйон» Тернопільська обл.
«Чарівна гавань» Автономна Республіка Крим

 

 

Заказники — природна територія, на якій під охороною перебуває не природний комплекс в цілому, а лише деякі його частини (окремий ліс або його ділянка; болото; історико-меморіальні чи геологічні об'єкти) для охорони певних видів тварин або рослин. Рішення про створення інших природоохоронних територій приймають місцеві органи влади.

Гора Аю-Даг в Криму, острів Зміїний в Чорному морі, Савранський ліс на березі Південного Бугу в Одеській області, болото Мох в Чернігівській області, гідрологічний заказник Дідове озеро в Житомирській області).

 

 

Регіональні ландшафтні парки — це природоохоронні установи, що організовуються з метою збереження унікальних природних та історико-культурних комплексів і об'єктів, а також для створення умов для відпочинку людей (є в усіх областях України, регіональний ландшафтний парк Гранітно-Степове Побужжя в Миколаївській області, Міжрічинський регіональний ландшафтний парк в Чернігівській області, регіональний ландшафтний парк «Тилігульський» в Одеській області та інші).

 

Пам'ятка природи — це територія, на якій розташований рідкісний або видатний об'єкт живої або неживої природи (скелі Довбуша в Івано-Франківській області, Урочище Кам'яне Село в Житомирській області).

 

Заповідними урочищами є лісові, степові, болотні та інші цілісні ландшафти, що мають важливе наукове і природоохоронне значення й повинні зберігатися в первозданному вигляді (Дністровські плавні в Одеській області, урочище Холодний яр в Черкаській області). 

 

Зоопарки — державні та приватні установи, які штучно створюють для тварин умови життя, близькі до природних, там проводиться робота з вивчення тварин, їх розведення, акліматизації та популяризації біологічних знань.

 

 

Червона книга МСОП (міжнародна Червона книга) — це основний документ, у якому узагальнено відомості про стан видів організмів, яким загрожує вимирання, охоплює тваринний і рослинний світ всієї планети і містить загальні рекомендації урядам країн, на територіях яких склалася загрозлива ситуація щодо певних видів. Видана Міжнародною спілкою охорони природи (МСОП) у 1963 році.

 

 

Червона книга України - державний документ, який містить дані про сучасний стан видів тварин і рослин України, що перебувають під загрозою зникнення.

Перше однотомне видання вийшло в 1980 році (містило 85 видів хребетних тварин і 151 видів рослин).

Друге двотомне видання побачив світ у 1994 році том «Тваринний світ» (внесено 382 види хребетних і безхребетних тварин), у 1996 році був надрукований другий том «Рослинний світ» (містив дані про 541 видів рослин).

У третьому двотомному виданні кількість видів, що потребують охорони, знову збільшилося (542 види тварин і 826 видів рослин і грибів). 

Про кожну тварину вказані такі відомості: поширення, чисельність у природі та її зміни, розмноження в неволі, заходи з охорони, які вже вжиті, й ті, яких необхідно вжити.

 

Регіональні червоні книги або червоні списки деяких областей, до яких вносять дані про рослини, гриби і тварин, що потребують охорони саме в цьому регіоні.

1. Які українські біосферні заповідники ви знаєте?

В Україні створені чотири біосферні заповідники: Карпатський біосферний  заповідник (Закарпатська область), Чорноморський біосферний заповідник (Херсонська і Миколаївська області), Дунайський біосферний заповідник (Одеська область) і Біосферний заповідник Асканія-Нова імені Фрідріха Едуардовича Фальц-Фейна.

2. Чим заказник відрізняється від заповідника?

У заказнику, на відміну від заповідника, під охороною перебуває частина природного комплексу; має територіальне значення; рішення про створення заказника приймають місцеві органи влади.

Заповідник - територія з найсуворішим охоронним статусом, в межах повністю заборонена господарська діяльність людини; являється природоохоронною та науково-дослідною установою; займає велику територію; має загальнодержавне значення; рішення про створення приймає Президент України.

3. Що таке пам'ятка природи? Наведіть приклади найвідоміших пам'яток природи вашої області.

Пам'ятка природи — це територія, на якій розташований рідкісний або видатний об'єкт живої або неживої природи. 

Пам'ятками природи є скелі Довбуша в Івано-Франківській області, Урочище Кам'яне Село в Житомирській області.

4. Чому книги з даними про живі організми, що перебувають під загрозою зникнення, називають червоними?

У 1963 році всесвітньовідомими вченими вперше був складений список видів тварин, рослин та грибів, що потребують охорони. Дія того щоб підкреслити особливу значимість такого списку, голова комісії Пітер Скотт запропонував назвати його Червоною книгою, бо червоний колір є міжнародним сигналом небезпеки.

5. Як формується Червона книга України?

Формуванням Червоної книги України займається Національна комісія з Червоної книги, до складу якої входять провідні зоологи і ботаніки нашої держави. Для того щоб внести певний вид до Червоної книги, необхідно багато років спостерігати за станом його популяцій, якщо буде встановлено, що даний вид має обмежений (вузький) ареал, а його чисельність стабільно знижується, то виду присвоюється передбачений законом статус (рідкісний або зникаючий), і його вносять до списку видів Червоної книги.

Списки видів, що мають бути внесеш до Червоної книги, затверджуються Кабінетом міністрів України.