§ 47. СПОСОБИ ОРІЄНТУВАННЯ ТВАРИН

Під час орієнтування у просторі тварини використовують різноманітні подразники: зорові, звукові, нюхові тощо

1. Що таке таксис? Які бувають види таксису? Наведіть приклади. 

Таксис (від грец. таксис - розташування) – вроджений спрямований рух живого організму стосовно якогось чинника, найпростіша форма просторової орієнтації. 

Позитивний таксис - рух до чинника (евглена рухається до світла, нічний метелик летить на світло, планарія рухається до їжі).

Негативний таксис – рух від чинника (у більшості наземних молюсків спостерігають бажання повзти в напрямку, протилежному від сили тяжіння, відсмикування кінцівки від гарячого чи гострого предмета, при дотику дощовий черв'як скручується).

2. Назвіть тварин, здатних до ехолокації. Чому вони використовують для цього ультразвук? 

Ехолокація – здатність тварини видавати високочастотні звукові сигнали й виявляти предмети за відлунням, що відбивається від них, одна з найдосконаліших навігаційних систем.  

Прості форми ехолокації тварини використовують переважно для орієнтації у просторі: метелики-совки, нічний птах гуахаро на півночі Південної Америки, птах саланган в Австралії. 

Риби-слонихи для орієнтування в просторі, пошуку корму й виявлення хижаків використовують власне електромагнітне поле, яке генерують особливими м'язами.

Досконаліші форми ехолокації використовують зубаті китоподібні й кажанам для орієнтування й полювання. 

Завдяки високій частоті ультразвук не губиться серед звуків природи, котрі мають низьку частоту. 

3. Яке явище називають хомінгом? Чим він зумовлений? 

Хомінг (від англ. хоум - дім) - здатність тварини за певних умов вертатися зі значної відстані на свою ділянку проживання (голуби, альбатроси, мурахи, бджоли). Зумовлений інстинктом  повернення додому (визначення напрямку руху по наземних орієн тирах - якісь особливості ландшафту, поодинокі дерева тощо). 

4. Що таке міграція тварин?

Міграція тварин - періодичне переміщення тварин між середовищами життя, що істотно відрізняються і просторово віддалені одне від одного. 

5. Які є види міграцій у тварин?

Види міграцій: сезонні (перелітають птахи, кажан бразильський складчастогуб, перелітна сарана, метелики данаїда, сонцевик будяковий; переміщуються на  нерест лососеві риби горбуша, сьомга, кета, нерка, прісноводний вугор європейський; до місця розмноження зелена морська черепаха; на сотні й навіть тисячі кілометрів мігрують копитні північний олень, антилопа гну, ластоногі, китоподібні) та добові (вертикальні міграції дрібних ракоподібних у товщі океану: вранці - до освітленої прогрітої сонцем поверхні води, де багато корму, вночі - на глибину). 

6. Користуючися різними джерелами інформації, підготуйте мініпроект на тему «Чому мігрують тварини».

Птахи мігрують в пошуках їжі для себе; риби в пошуках місць для нересту.

Для здійснення активної міграції тварині необхідне біологічне відчуття часу (зменшення тривалості світлового дня, похолодання, нестача корму) та напрямку (птахи під час міграцій орієнтуються за положенням Сонця на небосхилі, зір на нічному небі, деякі з них здатні визначати положення магнітних полюсів; риби орієнтуються за глибинними течіями, температурою, солоністю води та запахами, наприклад, лососеві горбуша, сьомга, кета, нерка та інші повертаються на нерест у місця народження за запахом).