§ 49. ТЕРИТОРІАЛЬНА ПОВЕДІНКА

Мітки несуть інформацію про хазяїна території і дають можливість оцінити шанси на перемогу в конфлікті з ним тваринам, що наближаються до території, яку вже зайнято (ведмеді оцінюють розміри хазяїна територїї за висотою подряпин на корі: що більший ведмідь, то вище подряпини).

1. Яку поведінку називають територіальною? Які її функції? 

Територіальною називають поведінку, яка пов'язана з поділом території на окремі ділянки (постійні або тимчасові, індивідуальні або групові). 

Функції: позначити межі та охороняти від інших тварин свого виду, має пристосувальне значення для виживання потомства та регуляції чисельності особин. 

2. Які способи маркування використовують різні тварини, помічаючи межі своєї території? 

Мічення – визначення меж території з ресурсами для життя (птахи співають; гепарди, собаки мітять сечею; ведмеді труться об дерева, дряпають і гризуть кору, риють ями; самці котячого лемура для маркування території дряпають поверхню дерева, помічаючи його секретом пахучих залоз, протоки яких відкриваються на лапах; у шлюбний період самці бабок-красунь обльотами позначають межі ділянок над струмками. 

3. Яке значення демонстрації погроз? 

У територіальних конфліктах «власник» ділянки агресивніший і за рівних умов зазвичай перемагає, але будь-якій тварині вигідно захищати свою ділянку, по можливості не вдаючися до двобою, щоб не отримати поранення. Демонстрація погроз дозволяє уникати бійки в конфліктах. Погрози набагато ефективніші, ніж справжні сутички, бо не заподіюють шкоди жодній стороні конфлікту.

Приклади демонстрації погроз. Шлюбні бої, горили б'ють себе у груди; риби піднімають плавці, погрожуючи супротивнику шипами; плазуни, птахи, ссавці розкривають рот, бо знаряддя нападу й захисту найчастіше містяться на щелепах, крилатка розставляє отруйні плавці; змінюють зовнішній вигляд (розширюються або звужуються очі, притискаються вуха, вигинаються губи); видають звукові ефекти (шипіння плазунів, рев ссавців); демонструють розміри (у багатьох риб, земноводних, плазунів); використовують різноманітні способи тимчасового візуального збільшення (крилатка збільшує свої розміри удвічі, надуваються повітрям ропухи та риби-їжаки, птахи розпушують пір'я, ссавці здиблюють хутро, ведмеді стають на задні ноги, кобри демонстративно піднімають передню частину тіла і розширюють «каптур», піднімають гребінець над головою риби, плазуни, птахи, птахи займають позицію на більшій висоті); кіт притискає вуха, присідає до землі й виляє, або, як ще кажуть, б'є хвостом. 

4. Як заспокійлива поведінка запобігає агресії?

Заспокійлива поведінка підлеглих стримує лідера від непотрібної агресії.

Приклади ритуалів примирення. Тварина, що програла, демонструє свій нижчий статус, ховає  кігті, зуби, роги; падає і перевертається черевом догори, собака притискає вуха, присідає до землі, виляє хвостом ; підставляння найбільш вразливої частини тіла суперникові: сильніший вовк або собака відвертає голову або падає на спину і підставляє шию, ворони підставляють око, галка, мартин підставляють незахищену потилицю; відтворення деяких елементів дитячої поведінки: у собак підпорядкована тварина починає скавчати і прагне лизнути домінантну особину в кути рота.