Інші завдання дивись тут...

САМОСТІЙНА РОБОТА

Дай відповіді на запитання.

1 Які речі можуть бути на робочому столі під час виконання хімічних дослідів? Зошит, підручник, письмове приладдя, а під час виконання експериментів — ще й реактиви і обладнання.

 

2 Коли можна розпочинати виконання дослідів? Після того, як усвідомите послідовність своїх дій, дізнаєтесь про властивості речовин, які потрібно добути і використовувати.

 

3 Чому за правилами безпеки працювати в кабінеті хімії можна тільки в халаті? Щоб не отримати хімічних опіків шкіри.

 

4 Чи можна пробувати на смак хімічні речовини? Ні в якому випадку не можна.

 

5 Чому не можна нахилятися над посудиною, в яку наливають будь-яку рідину? Бо можна отримати хімічні опіки шкіри та очей від випадкового потрапляння на них бризгів рідини. 

 

6 Що треба робити з посудиною, з якої взяли реактив? Посудину, з якої взяли реактив, відразу закрийте пробкою і поставте на місце.

 

7 Чому пробірку треба спочатку рівномірно прогріти всю, а потім нагрівати лише ту частину, де її вміст?  Щоб скло пробірки випадково не тріснуло.

 

8 Як треба брати рідину з реактивом, щоб не зіпсувати етикетку? Пляшку з рідиною беруть у руку так, щоб закрити етикетку; тоді залишки рідини не потраплятимуть на напис і не псуватимуть його.

 

9 Куди має бути спрямований отвір пробірки під час нагрівання розчину в ній? Спрямовуйте отвір пробірки вбік від себе та інших працюючих.

 

10 Яких заходів треба вжити, якщо на шкіру потрапила будь-яка хімічна речовина? Якщо на шкіру потрапила будь-яка речовина, струсіть її, змийте великою кількістю проточної води й одразу зверніться до вчителя або лаборанта.

 

11 Чи можна виконувати досліди з використанням або утворенням шкідливих речовин, а також газів з різким запахом безпосередньо в кабінеті хімії? Можна в хімічному кабінеті, оснащеному витяжною шафою. 

 

12 На якому з малюнків зображено процес правильного виконання лабораторної дії з дотриманням правил безпеки?

Відповідь: Г

 

13 Що треба зробити після закінчення роботи? Після закінчення роботи треба прибрати своє робоче місце й ретельно вимити руки.

Інші завдання дивись тут...