Інші завдання дивись тут ...

Серія "Вчимось разом" до підручника "Українська література 7 клас Авраменко О.М."

1 Новела як літературний жанр має В динамічний сюжет і незвичайне закінчення

 

2 Поруч із посадженою Фрідріхом нагідкою героїня-оповідачка в кінці листопада побачила Б зв'язаний хрест

 

3 Відповідність

Опис героя

Герої твору

1 ...жаліли їх і роздивлялися картки їхніх дружин і дітей, часом приносили щось з одягу... та ще варену картоплю

Б удови

2 ...подовгу стояли, роздивлялися (прикра­си зі шматочків цегли) і навіть сплакували

Д самотні жінки

3 ... цілу весну й ціле літо топтали та розки­дали його грядку, його маленьку держав­ку в нашому злиденному місті

А діти

4 — Бидлото, тобі що — немає нужника?

Г охоронець

 

4 Новела як літературний жанр відрізняється від оповідання глибоким розкриттям внутрішнього світу та переживань персонажа, несподіваним закінченням. Новела як літературний жанр відрізняється від повісті меншими обсягом, кількістю персонажів та протяжністю в часі, проте глибоким розкриттям внутрішнього світу та переживань персонажа, несподіваним закінченням.

 

5 Історична подія, після завершення якої відбувають­ся події в новелі, називається Другою світовою війною, що закінчилась 1945 року.

 

6 Прокоментували рядки з тексту новели «Ми любили ціляти в ньо­го грудками, любили, коли він саджав нас на коліна та співав своїх дурних німецьких пісеньок» На мою думку, від недостатньої мудрості діти часто намагаються утверджуватися за рахунок слабшого, роблячи збитки («ми любили ціляти в ньо­го грудками»), своє нерозуміння зазвичай сприймають за дивакуватість іншого («співав своїх дурних німецьких пісеньок»). Діти, звичайно, тягнуться до добрих людей («любили, коли він саджав нас на коліна»)

 

7 Німець-нападник викликає в читача співчуття, адже став заручником війни. Життя військовополонених було важким, без належної медичної допомоги. У полоні Фрідріх проявляв сумлінність, працьовитість, любов до людей. Автор намагається переконати читача, що полонені теж люди, а будь-яка війна неприпустима та заслуговує осуд

 

8 Фрідріх любив садити квіти й робити прикраси зі шматочків цегли. Це характеризує його людиною працьовитою, мрійливою, котра уміє бачити прекрасне.

 

9 На мою думку, найяскравіше виписана у творі така рису характеру полоненого німця: сумлінне ставлення до праці («Полонені німці зводили цей квартал з любов'ю і розпачем», «Минуло півстоліття. За цей час у будинку не тріснула жодна стіна, не струхла й не всохла підлога»)

 

10 На мою думку, назву новели можна зрозуміти так. Гер з німецької мови означає пан. Твк зверталися до німецьких солдат. Вони були взяті у полон, тобто переможені. Новела розповідає про полоненого німецького солдата.

 

11 Поділили текст новели на сюжетні елементи дивись аналіз новели «Гер переможений»

 

12.1 Поміркувавши над рядками: «місто давно не сердилося на німців, удови жаліли їх і роздив­лялися картки їхніх дружин і дітей, часом приносили щось з одягу — старий піджак або картуз, та ще варену картоплю, на що ті всміха­лися, дякували, називаючи вдів «фрау», можна прийти до висновку, що люди пробачають жорстокість. По-перше, уміти прощати закликає віра. По-друге, людині властива надія на краще. По-третє, добрий приклад спонукає виправлятися.

 

12.2 План до новели Л. Пономаренко «Гер переможений». Ще один план дивись тут

План

1 Полонені німці – будівничі

2 Грядка, засіяна квітами

3 Виснажлива праця

4 Ставлення містян до німців

5 Діти на фотокартці

6 Хвороба полоненого

7 Прикраси від Фрідріха

8 Самогубство

9 Квітка поруч хреста

10 Згадка через півстоліття

Інші завдання дивись тут ...

  • Милана
    Огромное спасибо, очень помогли
    14 березня 2020 14:22