Інші завдання дивись тут...

УРОК 5. ХАРЧУВАННЯ ТА ОБМІН РЕЧОВИН

Завдання 1. Яке походження мають харчові продукти? Рослинне, тваринне, грибне, мікробіологічне, мінеральне, комбіноване.

Завдання 2. Назвіть основні особливості рослинної їжі. Постачає вуглеводи, мінеральні елементи, клітковину, вітаміни, неповноцінний білок. Сприяє нормалізації роботи кишечника.

Завдання 3. Які білки слід вважати повноцінними? Мають незамінні амінокислоти. 

Завдання 4. Назвіть харчові продукти комбінованого походження. Майонез, страви.

Завдання 5. Чому не можна втамувати спрагу морською водою? Надлишок солі порушує водно-сольовий баланс, посилює спрагу.

Завдання 6. Чому за повного голодування або тривалого недоїдання виникають набряки? Запас жирів у підшкірній клітковині розщеплюється з виділенням води. 

 

УРОК 6. ХАРЧОВІ ПОТРЕБИ ЛЮДИНИ. ВІТАМІНИ

Завдання 1. Чому дитині потрібно більше поживних речовин на одиницю маси тіла, ніж дорослому? Дитячий організм інтенсивно росте, посилений пластичний та енергетичний обмін.

Завдання 2. Що таке авітаміноз? Нестача певного вітаміну деякий час.

Завдання 3. До яких наслідків може призвести відсутність у раціоні вітаміну С? Виникає хвороба цинга.

Завдання 4. Яка причина розвитку курячої сліпоти? Нестача вітаміну А.

Завдання 5. Як запобігти розвитку рахіту? Вживати рибні продукти, яйця, перебувати під сонячним промінням.

Завдання 6. У якому органі міститься найбільше вітамінів? Печінці тварин.

 

УРОК 7. ПЕРЕТВОРЕННЯ РЕЧОВИН ТА ЕНЕРГІЇ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ

Завдання 1. Що таке асиміляція? Які процеси її супроводжують? Синтез складних сполук з простих, властивих даному організму, який потребує затрат енергії. 

Завдання 2. Що таке дисиміляція? Які процеси Ті супроводжують? Розщеплення складних сполук на прості, яке супроводжується вивільненням енергії.

Завдання 3. Порівняйте енергетичну цінність вуглеводів і жирів. Жити мають більшу енергоємність, проте спосіб добування енергії з них складніший, тому більшу енергетичну цінність мають вуглеводи.

Завдання 4. Що таке вітаміни? Біологічно активні речовини різного хімічного складу, які майже не утворюються в організмі людини, вони надходять до нього з їжею. 

Завдання 5. Порівняйте поняття «нестача вітамінів» і «авітаміноз». Гіповітаміноз - нестача вітамінів в організмі. Авітаміноз – нестача певного вітаміну протягом певного часу.

Завдання 6. Чому маленьких дітей взимку одягають тепліше, ніж дорослих? Малесенькі діти малорухливі (їх возять в колясках, вони сплять на прогулянці). 

Завдання 7. Чому жителі Середньої Азії у найбільшу спеку ходять у теплих халатах? Коли температура зовнішнього середовища вища від температури тіла, халати завдяки поганій теплопровідності захищають від перегрівання організм.

 

Інші завдання дивись тут...