Інші завдання дивись тут...

§ 7. Травна система.

Сторінка 31.

Перевірте свої знання

Завдання 1. Що таке травлення? Процес розщеплення складних органічних речовин на прості розчинні сполуки, які можуть усмоктуватися і засвоюватися організмом.

Завдання 2. Яку роль у травленні відіграють ферменти? Створюють умови для травлення відповідних речовин, прискорюють біохімічні реакції.

Завдання 3. На які відділи поділена травна трубка? Передній відділ, середній відділ, задній відділ.

Завдання 4. Які функції виконує травна система? Рухова, секреторна, розщеплення, всмоктування, виділення.

Завдання 5. Які переваги дає поділ травної системи на відділи? Розділяють речовини спожитої їжі на фрагменти, які організм зможе використати. 

Завдання 6. Які типи зубів виділяють у людини? Різці, ікла, малі кутні зуби, великі кутні зуби.

Завдання 7. Скільки молочних зубів розвивається в людини? Двадцять зубів.

Завдання 8*. Як особливості харчування людини позначаються на будові її травної системи? Різці та ікла для відкушування, малі та великі кутні зуби для перетирання їжі.

Завдання 9*. Навіщо людині потрібні різні типи зубів? Людина – організм всеїдний.

Завдання 10*. Чому в людини спочатку розвиваються молочні зуби, а потім — постійні? Щелепа має малі розміри, діти не одразу споживають усі види їжі.

 

§ 8. Як працює травна система.

Сторінка 35.

Перевірте свої знання

Завдання 1. Які ферменти виділяються слинними залозами? Лізоцим знезаражує мікроорганізми, загоює рани слизової оболонки рота. Амілаза розщеплює крохмаль на прості вуглеводи. Мальтаза бере участь в останній фазі розщеплення крохмалю.

Завдання 2. Які процеси відбуваються з їжею в ротовій порожнині? Механічне подрібнення, хімічне розщеплення вуглеводів.

Завдання 3. Для чого у шлунку виділяється хлоридна кислота? Ферменти шлунку діють в кислому середовищі.

Завдання 4. Які особливості будови має стінка тонкого кишечника? Стінка тонкого кишечника має багато мікроскопічних ворсинок, вони збільшують площу всмоктування поживних речовин. 

Завдання 5. Яку роль у травленні відіграє жовч? Розділяє нерозчинні у воді краплі жиру на дрібніші крапельки, щоб жири стали доступнішими для дії ліпаз та краще розщеплювалися.

Завдання 6. Як відбувається всмоктування поживних речовин? Найдрібніші молекули проходять крізь стінку ворсинок, далі одностороннім рухом рухаються до капілярів, звідки усмоктуються в кров та лімфу.

Завдання 7. Схарактеризуйте склад шлункового соку. Шлунковий сік містить соляну (хлоридну) кислоту, ферменти пепсин та ренін, слиз, воду.

Завдання 8*. Чи можуть мікроорганізми, які мешкають у товстому кишечнику, приносити користь нашому організму? Мікроорганізми товстого кишечника синтезують корисні для людини речовини: деякі амінокислоти, вітамін К, вітаміни групи В; частково перетравлюють клітковину – целюлозу рослинної їжі; поліпшують травлення та підсилюють засвоєння поживних речовин; запобігають розвиткові хвороботворних мікроорганізмів.

Завдання 9*. Чому шлунок сам себе не перетравлює? Слизовий епітелій шлунку оберігає його.

Завдання 10*. Як відмінності у функціях, що їх виконують тонкий і товстий кишечник, позначилися на їхній будові? Стінка тонкого кишечника має мікроворсинки для всмоктування остаточно  розщеплених поживних речовин, він тонкий, але довгий. Товстий кишечник ширший, але короткий, там живуть бактерії, у ньому  мікроорганізми допомагають частково перетравлювати клітковину, усмоктується вода з неперетравлених решток. 

 

§ 9. Регуляція травлення. Вплив на травну систему алкоголю й тютюнокуріння.

Сторінка 37.

Перевірте свої знання

Завдання 1. Як регулюється робота органів травної системи? З допомогою нервово-гуморальної регуляції та взаємодія між органами травлення.

Завдання 2. Чи можуть органи травної системи взаємодіяти між собою? Органи травної системи взаємодіють між собою у процесі травлення. Вхідний сфінктер на межі між шлунком і стравоходом відкриває прохід для їжі до шлунка тільки після того, як до нього дійдуть скорочення м'язів стравоходу.

Завдання 3. Як впливає на травну систему споживання алкоголю? Веде до захворювань органів травної системи.

Завдання 4*. Які органи травної системи можуть найбільше постраждати через надмірне споживання алкоголю? Печінка, шлунок.

Завдання 5*. Як на травну систему впливає тютюнокуріння? Порушується кровопостачання органів, канцерогенні речовини збільшують ризик появи пухлин в органах ротової порожнини, стравоході та шлунку.

Завдання 6*. Які органи травної системи можуть найбільше постраждати через тютюнокуріння? Шлунок, стравохід.

 

§ 10. Захворювання органів травної системи.

Сторінка 39.

Перевірте свої знання

Завдання 1. Укажіть причини виникнення й характер перебігу дизентерії. Збудник – бактерія дизентерійна паличка, джерела інфекції: інфіковані продукти (особливо молоко й вода), предмети хворого. Симптоми: слабкість, нездужання, нудота, іноді блювота, пронос, підвищення температури.

Завдання 2. Що спричиняє харчові отруєння? Вживання неякісних продуктів, споживання після терміну придатності, відсутня або неправильна кулінарна обробка, недотримання гігієни.   

Завдання 3. Перелічіть заходи профілактики глистяних захворювань. Дотримання правил особистої гігієни, уживання в їжу тільки якісних продуктів, які пройшли кулінарну обробку.

Завдання 4*. Які заходи профілактики є загальними для всіх шлунково-кишкових захворювань? 

1. Повноцінне харчування.

2. Уживання в їжу тільки якісних продуктів і відповідно до терміну їх придатності. 

3. Відмова від уживання незнайомих продуктів.

4. Дотримання правил гігієни зубів та ротової порожнини, особистої гігієни.

5. Миття та правильна кулінарна обробка продуктів харчування.

6. Відмова від шкідливих звичок.

Завдання 5*. Чи можна отруїтися продуктами, які були куплені на ринку або в магазині? Так, якщо були порушені санітарно-гігієнічні вимоги до продуктів харчування.

Інші завдання дивись тут...