Інші завдання дивись тут...

ГЛОТКА — це м'язовий, лійкоподібний канал завдовжки від 12 до 14 см, у якому відбувається перехрест травних (стравохід) і дихальних шляхів (гортань). 

 

Зовнішня будова глотки.

Порожнину глотки поділяють на ротову, носову і гортанну.

Ротоглотка – частина глотки, де ротова порожнина сполучається з глоткою через широкий отвір, зів.

Носоглотка – частина глотки, де носова порожнина сполучається з глоткою. 

У стінці носоглотки розташовані скупчення лімфоїдної тканини – мигдалики, які слугують захисним бар'єром дихальних шляхів в імунній системі: захищають організм від бактерій і вірусів, вдихуваних разом із повітрям.

 

Внутрішня будова глотки.

Задня стінка глотки відділена від передньої поверхні хребта прошарком пухкої сполучної тканини, завдяки чому глотка рухлива.

Вкрита слизовим та війчастим епітелієм: рухи війок залозистого епітелію зі слиною й слизом виділяються частинки пилу й бактерії, що потрапили в порожнину глотки. Якщо подразнюється слизова оболонка глотки, виникають кашель і блювання. 

 

ФУНКЦІЇ ГЛОТКИ.

Функція глотки як частини травної системи - бере участь у ковтанні харчової грудки.

КОВТАННЯ – це сукупність рухів м'язів ротової порожнини, глотки і стравоходу, які забезпечують переміщення харчової грудки в стравохід (безумовнорефлекторний акт).

У процесі ковтання беруть участь ротова порожнина, глотка і стравохід.

Процеси під час ковтання:

а) харчова грудка досягає кореня язика;

б) стискаються губи та щелепи;

в) м'яке піднебіння піднімається й закриває носоглотку; 

г) згинається надгортанний хрящ і надгортанник опускається й закриває вхід до гортані; 

д) дихання рефлекторно припиняється; 

е) м'язи глотки й стравоходу послідовно скорочуються, проштовхуючи грудочки в стравохід.

 

 

Регуляція нервовою системою безумовного рефлексу ковтання

Нервова регуляція ковтання має довільну фазу (можна свідомо керувати процесом проштовхування язиком харчової грудки до глотки) та мимовільну фазу (запускається за подразнення рецепторів глотки харчовою грудкою і не може контролюватися свідомістю).

• У тканинах кореня язика містяться закінчення рецепторних нейронів, які розпізнають на дотик грудку, що досягла кінця язика. 

• Виникають нервові імпульси, вони прямують по нейронах у головний мозок до центру ковтання. Центр ковтання пов'язаний з центром дихання, сигнал передається і в центр дихання. Саме тому, якщо одночасно їсти й розмовляти, взаємодія між ковтальним і дихальним центрами порушується і можна поперхнутися.

• Від центру ковтання по відцентрових нейронах передаються команди до ковтальних м'язів язика, глотки, верхньої частини стравоходу, від центру дихання по відцентрових нейронах передаються команди до органів дихання для рефлекторного припинення дихальних рухів. 

 

Функція глотки як частина дихальної системи - повітроносна,  захисна та участь в утворенні звуку (резонатор).

Повітря з носової порожнини або ротової порожнини потрапляє в глотку.

 

Функція глотки для слуху. 

З порожнини глотки через слухову трубу надходить повітря в барабанну порожнину, завдяки чому в ній підтримується однаковий із зовнішнім середовищем тиск. 

Інші завдання дивись тут...