Інші завдання дивись тут...

Хімус - частково перетравлена в шлунку їжа.

КИШЕЧНИК.

Відділи кишечника:

• Тонкий кишечник складають дванадцятипала кишка (довжина близько товщині 12 складених разом пальців 25 см), порожня кишка (довжина  1,5-2,5 м), клубова кишка (довжина 3 м). Тонкий кишечник є найдовшою ділянкою травного каналу.

• Товстий кишечник довжиною 1,2-1,5 м, діаметр сягає 9 см.

 

Апендикс – невеликий сліпий відросток на межі тонкого й товстого кишечника.

Якщо у предків він брав активну участь у процесах травлення, то в сучасної людини його функція змінилася: зараз він бере участь у роботі імунної системи. 

 

Робота кишечника:

• Перемішується і переміщується хімус завдяки перистальтичним і маятникоподібним рухам кишечнику;

• У дванадцятипалу кишку відкриваються протоки підшлункової залози й жовчного міхура, до якого з печінки рухи стравоходу  надходить жовч. 

За значний час в тонкому кишечнику перетравлення хімусу та всмоктування продуктів розщеплення в основному завершуються, проте виняток становлять лише баластні речовини. 

• У товстому кишечнику частково перетравлюються баластні речовини, такі як клітковина. Неперетравлені рештки ущільнюються, внаслідок усмоктування з них води.

• Пряма кишка накопичує й виводить калові маси назовні через анальний отвір, оточений сфінктером, що скорочується довільно. Тобто виділення калових мас людина контролює.

 

РЕГУЛЯЦІЯ ТРАВЛЕННЯ В КИШЕЧНИКУ.

Регуляція травлення в кишечнику нервовою системою. 

Механічні подразнення нервових закінчень у стінці шлунка запускають через центральну нервову систему рефлекторну роботу  м'язів стінки шлунка, що спричиняє перемішування їжі та просування в кишечник.

Перистальтика кишечнику регулюється так само, як і перистальтика шлунка і стравоходу.

Нервова регуляція здійснюється за рахунок рефлексів за участі головного та спинного мозку, власних нервових сплетіннь (ентеральної нервової системи), що розташовані між шарами м'язів у стінках шлунка й кишечнику.

Регуляція травлення в кишечнику гуморальною системою. 

Під час надходження кислого хімусу зі шлунка до дванадцятипалої кишки, її  клітини починають виділяти два гормони: секретин і холецистокинін. 

Гормони кишечника секретин і холецистокинін діють на:

• печінку (секретин активує вироблення жовчі);

• жовчний міхур (холецистокинін примушує скорочуватися стінки жовчного міхура й у дванадцятипалу кишку викидається порція жовчі);

• підшлункову залозу (залоза відповідає на їхні впливи, синтезуючи підшлунковий сік).

 

Метеоризм (скупчення газів) кишечника.

Склад скупчення газів.

•  Гази заковтуються з їжею (під час ковтання їжі до шлунка потрапляє 2-3 мл повітря).

• Гази, що утворюються в самому кишечнику (водень і метан — результат діяльності бактерій, які мешкають у товстому кишечнику, вуглекислий газ). Уживання бобових, їжі, багатої на целюлозу, збільшують кількість водню і метану.

• Гази, що дифундують із крові (в основному азот, через низьку концентрацію в плазмі крові вуглекислий газ та кисень до нього в такий спосіб не потрапляють). 

Інші завдання дивись тут...