Інші завдання дивись тут...

Мікроскоп (від грецького «мікрос» — малий та «скопео — дивитись» роздивлятись) — це збільшувальний прилад, який дозволяє розглядати предмети дуже малого розміру.

Світлова мікроскопія - методи досліджень за його допомогою світлового мікроскопу. 

 

ЕЛЕКТРОННІ МІКРОСКОПИ  - дуже складні прилади, їх встановлюють у спеціальних лабораторіях. Розробили на початку 30-х років XX сторіччя, а для наукових досліджень почали застосовувати дещо згодом. Максимальне збільшення об'єктів дослідження до 10 000 000 разів! Вивчають найдрібніші структури клітини.

 

СВІТЛОВИЙ МІКРОСКОП.

Максимальне збільшення об'єктів дослідження до 30 000 разів. Застосовують під час роботи з дрібними прозорими або напівпрозорими об'єктами. 

БУДОВА СВІТЛОВОГО МІКРОСКОПА.

Світловий мікроскоп складається з корпусу (основа, штатив, тубус, предметний столик) та елементів оптичної системи, через які проходить світло (увігнуте дзеркало, діафрагма, револьверна насадка з об'єктивами, окуляр).

 

Елементи оптичної системи

Дзеркало, яке можна повертати, один бік дзеркала плаский, інший - увігнутий

Для вловлювання світла та налаштування найкращого освітлення препарату.

Перед тим як розмістити препарат на предметному столику, за допомогою дзеркала світло спрямовують в отвір столика.

При меншому збільшенні об'єкта дослідження слід використовувати плаский бік дзеркала, при більшому збільшенні або за слабкого освітлення використовують увігнутий бік дзеркала

діафрагма, що знаходиться під предметним столиком, її треба рухати

Регулюють контрастність та яскравість зображення.

Якщо діафрагма закрита, зображення дуже контрастне, але  темне; якщо діафрагма повністю відкрита, то контрастність мала, а світла забагато, тому зображення надто освітлене

револьверна насадка з об'єктивами різного збільшення,  об'єктив (від лат. об'єктум - предмет)

Містить кілька збільшувальних скелець, які обернені до об'єкта вивчення, бо через нього спостерігають об'єкт дослідження. 

Спочатку роботи вмикають об'єктив малого збільшення (10 кратний), після налаштування чіткості , за потреби, вмикають об'єктив великого збільшення.

окуляр (від лат. окулус - око) на верхівці тубуса В оправі окуляра містяться збільшувальні двоопуклі лінзи, через які дослідник розглядає об'єкт дослідження

Корпус мікроскопа

спеціальна трубка, або тубус (від лат. тубус - трубка)

Кріпляться лінзи, окуляр, об'єктив.

Щоб роздивитися предмет, тубус треба розмістити так, аби було видно об'єкт, який вивчають (за допомогою гвинта тубус опускають майже до самого препарату, потім, спостерігаючи в окуляр, тубус піднімають угору поки не стане видно в полі зору об'єкт)

штатив Має змінний кут нахилу та два гвинта (за допомогою великого гвинта - макрогвинта для грубого налаштування чіткості - та малого гвинта - мікрогвинта для точного налаштування чіткості - об'єкт дослідження  наближують до або віддаляють від об'єктива). До штативу кріпиться предметний столик
предметний столик На нього кладуть об'єкт дослідження і закріплюють за допомогою двох гнучких тримачів, у центрі предметного столика є отвір.
основа опорна нижня частина мікроскопа 

 

Опис будови світлового мікроскопа.

• У верхню частину тубуса вставляють окуляр, через його збільшувальні лінзи дослідник розглядає об'єкт дослідження.

• На нижній частині тубуса кріпиться револьверна насадка з об'єктивами, що містить кілька збільшувальних скелець, які обернені до об'єкта вивчення.

• Тубус з'єднаний зі штативом, який має змінний кут нахилу та макрогвинт для грубого налаштування чіткості й малий мікрогвинт для точного налаштування чіткості, наближаючи або віддаляючи об'єкт дослідження від об'єктива. 

• До штатива прикріплюється предметний столик, на який кладуть об'єкт дослідження і закріплюють за допомогою двох гнучких тримачів, у центрі предметного столика є отвір.

• Під отвором предметного столика розміщується діафрагма для регулювання контрастності та яскравості зображення.

• Біля діафрагми розташоване дзеркало, за допомогою якого вловлюють світло і спрямовують на об'єкт дослідження.

• Основа - нижня частина мікроскопа – служить опорою для мікроскопа.

 

ЗБІЛЬШЕННЯ СВІТЛОВОГО МІКРОСКОПА.

Маркування на об'єктивах означає наступне: збільшення об'єктива/роздільна здатність, де роздільна здатність (апертура) — це найменша відстань між двома точками, на якій їх зображення ще розділені й не зливаються в одне.

Маркування 4/0.10 означає збільшення об'єктива 4, роздільну здатність 0.10 

Маркування 10/0.25 означає збільшення об'єктива 10, роздільну здатність 0.25 

Маркування 540/0.60 означає збільшення об'єктива 540, роздільну здатність 0.60 

Об'єкт дослідження за допомогою світлового мікроскопа можна максимально збільшити до 3000 разів.  

Загальне збільшення мікроскопа - добуток збільшення об'єктива та збільшення окуляра.

Збільшення об'єктива Збільшення окуляра Загальне збільшення мікроскопа
4-кратне 10-кратне 40 разів
10-кратне 10-кратне 100 разів
540-кратне 10-кратне 5400 разів

 

ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ СВІТЛОВИМ МІКРОСКОПОМ.

1. Мікроскоп слід встановлювати так, щоб він не хитався і не стояв близько до краю стола.

2. Переносити мікроскоп треба двома руками у вертикальному положенні, тримаючи прилад однією рукою за штатив, а іншою — за його основу.

3. Не нахиляйте оптичні прилади: з них можуть випасти й розбитись окуляри.

4. Після роботи поверхню окулярів та об'єктиви потрібно протерти м'якою чистою серветкою. У жодному разі не торкайтесь їх пальцями!

5. Після закінчення роботи мікроскоп ставлять на постійне місце і закривають його так, щоб до нього не проникав пил.

6. Лінзи окуляра та об'єктивів потрібно оберігати від забруднення та механічних ушкоджень: не торкатись пальцями і твердими предметами, не допускати попадання на них води та інших речовин.

7. Забороняється розкручувати оправи окуляра і об'єктивів, розбирати механічні деталі мікроскопа — їх ремонтують лише у спеціальних майстернях.

8. Обережно поводьтеся з мікропрепаратами. Після завершення роботи їх потрібно перенести на спеціальні лотки. При цьому беріть їх двома пальцями так, щоб не торкатися горизонтальної поверхні.

9. Переносячи мікроскоп, переконайтеся, що на його предметному столику не залишилося мікропрепарату. Інакше він може впасти й розбитись.

10. Не складайте мікропрепарати купками, це може їх пошкодити.

11. Якщо поверхню мікропрепарату забруднено, її слід протерти м'якою чистою серветкою.

12. Під час досліджень за допомогою оптичних приладів дотримуйтеся чистоти і порядку на робочому місці. Приберіть усі зайві предмети: одяг, сумки, їжу тощо.

13. Під час замальовування об'єктів дослідження зошит або альбом для малювання мають бути праворуч від оптичного приладу. Це дає змогу одночасно спостерігати за об'єктом дослідження та замальовувати його. Об'єкт замальовуйте простим олівцем, розфарбуйте кольоровими. Малюнок має бути досить великим, щоб його деталі було чітко видно. Головна вимога до малюнка - правильне відображення форми об'єкта, співвідношення розмірів (довжини, ширини). На малюнку потрібно позначити складові частини об'єкта.

14. Запам'ятайте: оптичні прилади коштують дорого. Пошкодивши їх навіть ненавмисно, ви позбавите можливості вивчати чарівний навколишній світ і себе, і своїх колег.

 

РОБОТА ЗІ СВІТЛОВИМ МІКРОСКОПОМ.

Підготовка мікроскопа до роботи.

• Повторити правила користування мікроскопом.

• Поставити мікроскоп на робочому столі навпроти лівого плеча штативом до себе на відстані 5-10 см від краю стола дзеркальцем від себе.

• Перевірити стан корпусу та дзеркала (очистити, якщо вони запорошені або брудні, м'якою серветкою). Щоб отримати якісне зображення, краєм одноразової м'якої паперової серветки, зволоженої 70 % -м етиловим спиртом або іншою спеціальною рідиною для оптики, можна протерти поверхні лінз об'єктивів та окуляра, потім насухо витерти ці поверхні сухою частиною цієї самої серветки.

• Нахилити штатив на 10-20° та переконатися, що мікроскоп не хитається. 

• На початку роботи вмикають об'єктив малого збільшення (10-кратний), після налаштування чіткості , за потреби, вмикають об'єктив великого збільшення (40-кратний) .

Налаштування мікроскопа.

• Покласти  мікропрепарат для дослідження на предметний столик так, щоб центральна частина покривного скла розташувалася точно лід об'єктивом. Притиснути предметне скло лапками тримачів препарату.

• Спостерігаючи за рухом тубуса збоку, макрогвинтом повільно опустити його так, щоб відстань між об'єктивом та препаратом становила приблизно 2 - 5 мм.

• Налаштувати освітлення: повністю відкрити діафрагму, далі, обертаючи дзеркало в напрямку вікна або яскравої лампи, спрямувати на препарат потік світла, подивитися в окуляр і переконатися, що поле зору освітлено достатньо. Категорично забороняється використовувати прямі сонячні промені для освітлення препаратів!

• При спостереженні в окуляр обидва ока дослідника мають бути відкритими (в  окуляр дивіться одним оком, не закриваючи іншого).

• Дивлячись в окуляр, за допомогою мікрогвинтів повільно піднімайте тубус, доки не з'явиться чітке зображення об'єкта. Спочатку до двох разів можуть з'являтися та зникати чіткі зображення різних дуже дрібних часточок( першими будуть часточки мікробруду, що лежать на нижньому боці предметного скла, другими — мікробруд на верхньому боці предметного скла, лише за ними — тваринні клітини всередині препарату). 

• Спочатку розглянути об'єкт дослідження за малого збільшення мікроскопа. 

• Перейти на велике збільшення, для цього обережно повернути револьверну насадку і ввімкнути 40-кратний об'єктив( у момент увімкнення чути легке клацання пружини фіксатора об'єктива). 

• За допомогою макрогвинта опускайте тубус так, щоб об'єктив майже торкався препарату, при цьому дивіться, як опускається тубус не в окуляр, а збоку. 

• Дивлячись в окуляр, повільно піднімайте тубус за допомогою мікрогвинта гвинта, доки в полі зору мікроскопа не з'явиться зображення об'єкта дослідження (гвинтом налаштовується чіткість під око спостерігача, оскільки люди мають різний зір, при тривалому спостереженні через втомленість тимчасово може понизитись зір).

• За допомогою діафрагми збільшити яскравість освітлення препарату.

Хід роботи.

• Визначте кратність збільшення об'єкта дослідження.

• Замалюйте об'єкт дослідження.

Завершити роботу з мікроскопом.

• Перевести мікроскоп на мале збільшення;

• Зняти препарат;

• Після роботи мікроскоп обережно поставте у футляр.

• Прибрати  робоче місце.

Інші завдання дивись тут...