Інші завдання дивись тут...

Газообмін — процес обміну газами між організмом і зовнішнім середовищем.

Газообмін у листку зумовлюється законами дифузії.

Дифузія (у перекладі з лат. означає розтікання, поширення) – явище  проникнення (поширення) частинок однієї речовини між частинками іншої (фізичний процес пасивного переміщення молекул будь-якої речовини з ділянки, де їх концентрація більша, до ділянки, де їх концентрація менша, до тих пір, доки концентрація речовини в обох ділянках не стане однаковою).

 

Процеси газообміну в рослині.

ДЕНЬ

НІЧ

Під час дихання рослини поглинають кисень і виділяють вуглекислий газ. Під час фотосинтезу вуглекислий газ витра­чається на утворення вуглеводів, а виділяється кисень.

Під час дихання рослини поглинають кисень і виділяють вуглекислий газ. Фотосинтез припиняється.

 

У клітинах концентрація вуглекислого газу зменшується, а концентрація кисню збільшується порівняно із зовнішнім повітрям.

У клітинах концентрація вуглекислого газу збільшується, а концентрація кисню зменшується порівняно із зовнішнім повітрям.

Тому вуглекислий газ із повітря проникає через продихи до міжклітинників губчастої тканини листків, а звідти – до клітин, а кисень проникає з клітин до міжклітинників губчастої тканини листків, а звідти – звільняється у повітря.  

Тому кисень із повітря проникає через продихи до міжклітинників губчастої тканини листків, а звідти – до клітин, а вуглекислий газ проникає з клітин до міжклітинників губчастої тканини листків, а звідти – звільняється у повітря.  

У приміщенні з рослинами вдень у повітрі збільшується  кількість кисню, а вночі – вуглекислого газу.

 

Схематичне зображення основних процесів газообміну в листку.

 

Порівняння дихання та фотосинтезу.

Дихання

Фотосинтез

Відбувається завжди.

Потрібен кисень.

Виділяється вуглекислий газ.

Дисиміляція.

Виділення енергії.

Відбувається на світлі.

Потрібен вуглекислий газ і світло.

Виділяється кисень.

Асиміляція.

Поглинання енергії.

 

ДОСЛІД підтвердження виділення вільного кисню, що утворюється під час фотосинтезу.

Зібрати в пробірку газ, який виділяє елодея на сонці. Якщо до цієї пробірки внести запаленого сірника, він яскраво спалахне, бо в пробірці зібрався кисень.

 

ДОСЛІД німецького дослідника Т. Енгельман наприкінці XIX сторіччя підтвердження виділення рослинами кисню на світлі.

Дослідник сконструював пристрій, що дозволяв освітлювати окремими порціями ділянки листка, щоб точно знати, де здійснюється фотосинтез. У цей пристрій вміщував аеробні бактерії (організми, які потребують вільного кисню повітря), які скупчувалися саме в тих місцях, де знаходилися освітлені ділянки листка, в яких відбувався фотосинтез.

 

ДОСЛІД демонструє виділення вуглекислого газу при диханні рослини.

У темне місце поставте дві склянки: в одну налийте чисту воду і поставте гілочку елодеї, в другу налийте прозору вапновану воду. Обидві склянки накрийте ковпаком на 2-3 дні. Вапнована вода замутилася, що свідчить про те, що рослина в темряві виділяла вуглекислий газ, тобто дихала. 

Інші завдання дивись тут...