Чи можна Толю, Ігоря й Женю (за оповіданням Всеволода Нестайка "Чи роблять так друзі?") назвати справжніми друзями Мишка? 

 

    На жаль, Толя, Ігор та Женя не замислились до якого лиха може призвести їхня поведінка. Ігор не виявив впевненості, коли відмовляв друга лізти по драбині. Толя знизав плечима і підсадив Мишка. Женя назвала хлопця базікалом. А справжні друзі так не поводяться.

 

***

   На мою думку, Толю, Ігоря та Женю не можна назвати справжніми друзями.

   По-перше, Женя підбурила Мишка до ризикованого вчинку. По-друге, найвищий Толя знизив плечима та підсадив хлопця. По-третє, Ігор намагався зупини його, проте в словах не було рішучості та впевненості, яка личить друзям. Мишко не хотів показатися боягузом в очах друзів, щоб уникнути насмішок з їхнього боку.

   Справжні друзі піклуються один про одного.

 

 

Що повинні були зробити справжні друзі? 

    Справжні друзі переживають один за одного. Не бувають хвальками. Не ображають несправедливо. Але, коли вже Мишко вирішив лізти по драбині, впевнено і дружно повинні були відмовити хлопця від необдуманого ризику. 

 

***

    Справжні друзі не будуть підбурювати до ризикованих дій, що несуть загрозу для життя. Вони переконливо відмовлять друга від небезпечного вчинку. Не насміхатимуться з його невдачі.