СВАРОГ

Сварог був дуже працелюбний, завжди зайнятий ділом бог-коваль. Бачив Сварог із небесної висі, як тяж­ко люди працюють, щоб роздобути собі хліб щоденний. І захотілося йому полегшити їхню працю. Отож і послав він людям на землю кліщі та навчив їх своєму коваль­ському ремеслу.

Насамперед показав, як викувати плуг і як ним орати землю. Хлібороби, які доти дряпали свої нивки дерев'яними мотиками, почали збирати у кілька разів більші врожаї пшениці та ячменю.

А коли на хліборобів напали із диких степів кочові племена, Сварог навчив, як захиститись від загарбників.

Він відкрив ковалям таїну кування мечів і броні. Кочівники, озброєні лише палицями та камінням, зустріли рішучий опір і довгі віки не потикалися в Україну.

Велика всенародна любов і шана прийшли до Сварога після того, як він переміг кровожерного змія-людоїда і тим самим врятував українців від постійної загрози. Адже вогнедихаючий змій раз у раз припо­взав на землі наших предків і вимагав для себе моло­дих хлопців і дівчат, яких тут же пожирав на очах не­щасних батьків. І ніхто не міг збороти змія, бо силу той мав величезну. Сварог викував сорокапудового плуга, ковальськими кліщами вхопив вогнедихаючого людоїда, запряг його в той плуг і почав орати. Доти орав, поки зі змія дух вилетів.

Так не стало людожера.

А велетенські борозни від того плуга лишилися на українській землі, їх і досі усі називають «змієві вали».

Багато добрих справ зробив Сварог. Він став охорон­цем сім'ї, навчив людей легко і просто добувати вогонь кресалом та користуватися ним для своїх потреб. Ось за такі добрі справи і боги, і люди визнали Сварога вер­ховним богом. Так Сварог із бога-коваля перетворився на повелителя всього і всіх, володаря небесного вогню і світла, провісника долі живого й неживого, видимого і невидимого світів.  (За Є. Шморгуном)

1. До якого жанру належить твір?

а) Казка;

б) оповідання;

в) легенда.

2. Що послав на землю Сварог?

а) Сокиру;

б) кліщі;

в) мотику.

3. Як Сварог переміг змія-людожера?

а) Знищив за допомогою меча й броні;

б) задавив сорокапудовим плугом;

в) примусив орати землю.

4. Як і досі називають борозни від сорокапудового плуга?

а) «Змієві вали»;

б) «змієві хвости»;

в) «змієві борозни».

5. Доповни план.

1) Спостереження Сварога із небесної висі.

2) Сварог полегшує працю людям.

3) Нападники з диких степів.

4) Кровожерливий змій.

5) Добрі справи Сварога.

6) Верховний бог.

6. Запиши декілька найголовніших рис характеру Сва­рога.

Сварог був працелюбний, співчутливий, милосердний, безкорисливий, уважний, щедрий, кмітливий, розумний, сміливий, надійний помічник людей.

7. Підкресли в тексті речення, в яких розповідається про те, чим Сварог допоміг людям.

Навчив їх своєму коваль­ському ремеслу. Навчив, як захиститись від загарбників. Він став охорон­цем сім'ї, навчив людей добувати вогонь та користуватися ним.

8. Яка головна думка твору? 

Заклик знати та шанувати традиції, за прикладом Сварога намагатися допомагати іншим, робити добрі справи.