ПТАШКА-ПИСАНКА

Вирішили ми розширити подвір'я. Виходило, що тре­ба зрізати стареньку бабуню-сливу.

Але трапилося так, що коли ми, узявши пилку, соки­ри та лопати, вийшли, щоб викорчовувати сливу, то так і зупинилися вражені біля дверей хати. На самісінькій верхівці сиділа пташка й так співала, що ми боялися поворухнутися, і яка пташка! Писанка!

Вона сиділа грудьми до сонця й ніби саме йому співала свою пісню щастя й радості.

Але це ще не все. Згодом ми побачили, що в листі во­втузиться ще одна пташка, мостить гніздечко.

— Ну, кидайте лопати та сокири, бо сливи чіпати не будемо, — кажу своїм.

А «писанка», ніби почувши це, заспівала ще кра­ще. Я ніколи не чув, щоб щиглики так гарно співали. Цей заливався цілими каскадами переспівів. Одне сло­во, ніхто з нас уже й не думав про те, щоб зрізати ста­ру сливу.

Куди там різати, коли від тих птахів і їхніх пісень вона ніби помолодшала, зазеленіла густіше.

Щиглики прилетіли до неї не випадково. Справа в то­му, що в'ють вони свої гнізда переважно на сливах, при­чому на високих. А наша слива була саме така.

Мене завжди дивувало, що гнізда щиглі роблять на самій верхівці дерева, часто навіть нічим не прикриті. Як же вони оберігають яєчка та дітей від таких хижаків, як сойки, сороки?..

І ось, коли у щиглів появилися дітки, ми стали свід­ками такої сцени. Прилетіла сойка, кинулася до гнізда. І тут щиглики показали себе. Ніби маленькі літачки- винищувачі атакували вони сойку. І як! Таранили вони ненажеру з усіх боків, щосили били її своїми тілами.

Щиглиха згодом повернулася назад, почала клопота­тися біля гнізда, а самчик погнав сойку десь аж до лісу. Відтоді я більше ніколи не бачив сойки в своєму саду.                                                          (Б. Перепелюк)

1. Чому люди вирішили зрізати стару сливу?

а) Вона була стара;

б) потрібно було розширити подвір'я;

в) треба було посадити молоде деревце.

2. Про яку пташку йдеться у творі?

а) Про соловейка;

б) щиглика;

в) жайворонка.

3. Де в'ють гнізда пташки, про яких розповідається в тексті?

а) На високих сливах;

б) маленьких сливах;

в) молоденьких сливах.

4. Хто є ворогами маленьких пташок-писанок?

а) Сороки, дятли;

б) сойки, зозулі;

в) сороки,сойки.

5. Визнач жанр твору.

а) Казка;

б) оповідання;

в) легенда.

6. Чому автор назвав пташку писанкою?

Щиглик дуже гарна пташка. Вона не дуже велика і кругленька. Жовті, червоні, сірі, білі, коричневі барви роблять її схожою на писанку.

7. Про що цікаве ти дізнався з твору?

З твору я дізнався про щигликів. Вони будують свої гнізда на самісіньких вершечках високих слив. Пташки дуже дружні. Гарно співають. Сміливо захищають свої гнізда від хижих птахів.

8. Чому люди не зрізали бабуню-сливу?

   Люди не зрізали бабуню-сливу, адже вона стала прихистком для щигликів. Ці гарні пташки будували гніздечко на її вершечку. Вони будуть захищати сад від шкідників. А їх переливчасті трелі просто зачаровують. Вони звеселятимуть подвір'я. Ось тому не піднялася рука людей, знищити цю красу.