Інші завдання дивись тут...

Контрольна робота № 1.

Варіант 1.

Завдання 1. Значенням виразу 60 000 + 400 + 8 є число

А 6408 

Б 60 408 

В 64 008

Міркуємо так. 60 000 + 400 + 8 = 60 408

 

Завдання 2.  2/7 від 168 дорівнює

А 588 

Б 48 

В 24

Міркуємо так. 

2/7 від 168 = 168 : 7 • 2 = (140 + 28) : 7 • 2 = (140 : 7 + 28 : 7) • 2 =

= (20 + 4) • 2 = 20 • 2 + 4 • 2 = 40 + 8 = 48

 

Завдання 3. Іменовані числа розміщені в порядку зростання у рядку

А 735 см, 736 м, 738 дм 

Б 164 мм, 163 см, 162 дм 

В 86 дм, 860 см, 8600 мм

Міркуємо так. 

А 735 см, 736 м, 738 дм    (736 м ˃ 738 дм)

Б 164 мм, 163 см, 162 дм 

В 86 дм, 860 см, 8600 мм   (86 дм = 86 • 1 дм = 86 • 10 см = 860 см)

  

Завдання 4. Рівняння з його розв'язком одного кольору.

х • (263 + 427) = 69 000

х • 690 = 69 000

х = 69 000 : 690

х = 100

10

(263 + 427) : х = 69

(263 + 427) : х = 69

690 : х = 69

х = 690 : 69

х = 10

1000

х + (263 + 427) = 1690

х + (263 + 427) = 1690

х + 690 = 1690

х = 1690 - 690

х = 1000

100

 

 

Завдання 5. Аліна купила 2 пачки однакового морозива для себе й брата і 3 пачки такого самого морозива для подруг. За всю покупку вона заплатила З0 грн. Скільки грошей витратила Аліна на морозиво для подруг?

2.  Яка ціна однієї пачки морозива?

3.  Скільки гривень коштує 3 пачки морозива для подруг?

1. Скільки всього пачок морозива купила Аліна?

Міркуємо так.

Розв'язання.

1) 2 + 3 = 5 (п.) - всього пачок морозива купила Аліна.

2) 30 : 5 = 6 (грн) - ціна одної пачки морозива.

3) 6 • 3 = 18 (грн) - коштують 3 пачки морозива для подруг.

 

Завдання 6. 209 • (403 - 23 332 : 76) = 20 064

_23332 | 76   

 228        307  

    53

      0

    532

    532

      0 

_ 403

   307

    96

х   209

      96  

   1254

 1881

 20064

 

Завдання 7. Сім'я вирушила на відпочинок на автомобілі. До зупинки їхали 5 год зі швидкістю 72 км/год. Після зупинки подолали відстань у 2 рази меншу, витративши на неї 3 год. З якою швидкістю рухався автомобіль після зупинки?

Розв'язання.

1) 72 • 5 = (70 + 2) • 5 = 350 + 10 = 360 (км) - відстань до зупинки.

2) 360 : 2 = (200 + 160) : 2 = 180 (км) - відстань після зупинки.

3) 180 : 3 = 60 (км/год) - швидкість автомобіля після зупинки.

Відповідь: після зупинки автомобіль рухався зі швидкістю 60 км/год. 

 

Контрольна робота № 1.

Варіант 2.

Завдання 1. Значенням виразу 800 000 + 3 000 + 50 є число

А 83 050 

Б 830 050 

В 803 050

Міркуємо так. 800 000 + 3 000 + 50 = 803 050

 

Завдання 2. 5/8 від 280 дорівнює

А 56 

Б 448 

В 175

Міркуємо так. 

5/8 від 280 = 280 : 8 • 5 = (240 + 40) : 8 • 5 = (240 : 8 + 40 : 8) • 5 =

= (30 + 5) • 5 = 30 • 5 + 5 • 5 = 150 + 25 = 175

 

Завдання 3. Іменовані числа в порядку зростання розміщено у рядку

А 453 см, 456 м, 459 дм 

Б 828 мм, 826 см, 824 дм 

В 35 дм, 350 см, 3500 мм

Міркуємо так.

А 453 см, 456 м, 459 дм     (456 м ˃ 459 дм)

Б 828 мм, 826 см, 824 дм 

В 35 дм, 350 см, 3500 мм   (35 дм = 35 • 1 дм = 35 • 10 см = 350 см)

 

Завдання 4. Рівняння з його розв'язком одного кольору.

х : (1430 - 620) = 0

х : 810 = 0 

х = 0 • 810

х = 0

2000

(1430 - 620) • х = 16 200

810 • х = 16 200

х = 16 200 : 810

х = 20

0

х - (1430 - 620) = 1190

х - (1430 - 620) = 1190

х - 810 = 1190

х = 1190 + 810

х = 2 000

20

 

 

Завдання 5. Для ремонту одягу мама купила 6 синіх ґудзиків і 5 зелених за однаковою ціною. За всі ґудзики вона заплатила 33 грн. Скільки гривень коштують зелені ґудзики?

3. Скільки гривень коштують зелені ґудзики? 

2. Яка ціна одного ґудзика?

1. Скільки всього синіх і зелених ґудзиків купила мама?

Міркуємо так. 

Розв'язання.

1) 6 + 5 = 11 (ґ.) - всього синіх і зелених ґудзиків купила мама.

2) 33 : 11 = 3 (грн) - ціна одного ґудзика. 

3) 3 • 5 = 15 (грн) - коштують зелені ґудзики.

 

Завдання 6. 308 • (505 - 23 606 : 58) = 30 184

_23606 | 58  

 232       407

    40

     0

    406

    406

       0  

_ 505

   407

    98

х   308

      98

   2464

 2772

 30184

 

Завдання 7. Від станції Барвінкова до станції Волошкова поїзд рухався 6 год зі швидкістю 50 км/год. Відстань від станції Волошкова до станції Квітнева в 3 рази довша. Її поїзд подолав за 15 год. З якою швидкістю рухався поїзд від станції Волошкова до станції Квітнева?

Розв'язання.

1) 50 • 6 = 300 (км) - відстань від станції Барвінкова до станції Волошкова.

2) 300 • 3 = 900 (км) - відстань від станції Волошкова до станції Квітнева.

3) 900 : 15 = 900 : (3 • 5) = 900 : 3 : 5 = 300 : 5 = 60 (км/год) - швидкість поїзда від станції Волошкова до станції Квітнева.

Відповідь: від станції Волошкова до станції Квітнева поїзд рухався зі швидкістю 60 км/год. 

Інші завдання дивись тут...

 

  • юля
    Добрий день
    10 квітня 2017 14:00