Інші завдання дивись тут...

КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 2.

Варіант 1

ТАЄМНЕ ТОВАРИСТВО БОЯГУЗІВ, АБО ЗАСІБ ВІД ПЕРЕЛЯКУ № 9 ( Скорочено ) Розділ 1. Кактус показує колючки

   Я обережно визирнув з-за рогу будинку й одразу ж відсахнувся: біля мого під'їзду стояв Кактус. На жаль, з Кактусом, якого насправді звуть Сашко Смик, я знайомий майже від народження. Ми живемо в сусідніх квартирах. Не знаю, із чого почалася наша ворожнеча, але скільки себе пам'ятаю, кожна наша зустріч закінчувалась якщо не бійкою, то штурханами.

   Ми із Сашком завжди були однакові на зріст, і сили в нас були рівні. Але після літніх канікул я побачив Кактуса й просто остовпів. Розумієте, раніше Сашко був невеличкий і худий, волосся в нього стирчало на всі боки, як колючки в кактуса - через це його так і прозвали: Кактусом. А тепер він став схожий на гібрид жирафа з орангутангом. Тобто виріс одразу на дві голови й накачав м'язи, як у Шварценеґґера*! І перша ж наша сутичка скінчилася тим, що я зрозумів: ось що відчувають альпіністи, потрапивши під гірську лавину!

   Після цього, коли стикався десь із Сашком, ( то просто тікав, як звичайний боягуз. Ось і зараз Кактус мене помітив, ошкірився й почав підманювати пальцем. При цьому він ще й приказував:

- Киць-киць, не бійся, я тебе трохи поб'ю, по-сусідськи.

  Я відчув, що втягую голову в плечі, як черепаха, і щодуху побіг геть подалі від Сашка і від його нахабного переможного реготу. По (( ногах мене бив футляр від скрипки: я саме повертався з уроку музики, і це, здається, смішило Сашка найдужче. Адже він дражнив мене Поганським Паганіні. Хоча справжнє моє ім'я Клим Джура.

  Серце в мене калатало, як скажене, я задихався й відчував, що Кактус ось-ось схопить мене за шкірки й почне лупцювати. Але тут сталося щось дивне й незрозуміле: люк, на який я наступив, раптом почав м'яко вгинатися під моїми ногами. Я шкереберть полетів у чорну прірву.

Розділ 2. Я стаю піддослідним кроликом

   Навколо панувала темрява. Я почав навпомацки просуватися вперед, усе ще не розуміючи, що сталося. Останнє, що я пам'ятав, було падіння. І ще - я зовсім не злякався. Почувався ((( так, ніби дивлюся кіно, а все, що зі мною відбувається, це якась комп'ютерна гра. Варто натиснути на кнопку - і все закінчиться.

   Світло спалахнуло зненацька. Виявляється, я стояв посеред великої абсолютно порожньої зали. З невеличкого отвору в стіні вискочила таця з бутербродами і склянкою томатного соку.

- Смачного, шановний Климе Миколайовичу! Раді вітати вас у секретній лабораторії ТТБ (388 сл.). (За Лесею Ворониною).

Арндльд Шварценеґґер - американський культурист, актор австрійського походження, бізнесмен, політик.

 

Завдання 1. У частині твору розповідається

А Про ворожнечу й бійки між двома хлопчиками-сусідами.

Б Про те, як ворожнеча між однолітками переросла в нахабство одного і боягузтво іншого.

В Про проблеми у стосунках між двома однолітками та способи вирішення їх.

 

Завдання 2. Клим після літніх канікул почав панічно боятися Кактуса, бо 

А Кактус обігнав Клима за зростом і силою. 

Б Кактус був страшний і зовні схожий на орангутанга.

В Кактус показав свої переваги в силі, тому поводився нахабно.

 

Завдання 3. Пронумеруй у клітинках послідовність змін стану Клима, коли він провалився в чорну прірву. 

4) Усе здавалося йому якоюсь комп'ютерною грою.

1) Він не розумів, що з ним сталося. 

3) Зовсім не злякався.

2) Клим нічого не пам'ятав.

 

Завдання 4. Запиши прізвище, ім'я та по батькові героя твору, від імені якого ведеться розповідь, та повну назву секретної лабораторії ТТБ.

Клим Миколайович Джура.

Таємне товариство боягузів.

 

Завдання 5. Яке продовження визначають заголовок твору, назва та останнє речення другого розділу? Пофантазуй, склади й запиши своє продовження історії, що має такий початок розвитку подій.

     Коли попав у ТТБ, став піддослідним кроликом. Мені дали чудодійну таблетку. Миттю відчув, що почав стрімко рости, мої м'язи стали міцними й пружними. Тепер я покажу Кактусові, де раки зимують.

     На ранок впевнено вийшов на подвір'я. Мій кривдник стояв переді мною. Я  переможно глянув на зіщуленого Кактуса. І зрозумів, що не зможу вдарити меншого та слабшого від себе. Я пішов своєю дорогою. Кактус оторопіло дивився на мене. Його здивуванню не було меж.  

    На ранок я знову став таким, як завжди. Без дії таблетки пропала моя впевненість. Боязко вийшов на подвір'я. До мене підійшов Кактус. Від нього вперше почув щирі слова: «Ображати слабших – це не геройство». Так завдяки втручанню ТТБ ми стали друзями.

----------------------------------------   

    Посередині стояв апарат на зріст дорослої людини. Незнайомці запропонували свою допомогу. У чудернацькій машині згадав свого кривдника. Але що це? У великому дзеркалі я побачив Кактуса зі своїх думок. Він почав швидко зменшуватися нижче мого росту, м'язи його тоншали на очах. Переляканий Кактус побачив себе зі сторони. Раптом усе зникло.

    До мене підійшли незнайомці ТТБ. Вони сказали, що мій кривдник зрозумів усю ганебність своєї поведінки.   

    Я впевнено крокував подвір'ям. Згодом я й Кактус стали друзями. 

 

 

КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 2

Варіант 2

УНІВЕРСАЛЬНІ ЛІКИ ( Скорочено )

   Васько поцупив у мене машинку. Ту, що зробив мені тато.

   Після уроків іду повз чагарі. Бачу - Васько моєю машинкою грається. Дуже свербіли в мене долоні. Я їх навіть потер одна об одну і про всяк випадок у кишені застромив.

- Тато мені іншу зробить, - сказав я Васькові, старанно відводячи погляд від машинки. - А цю... Вважай, що я її тобі подарував.

    Розвернувся і круто пішов геть. Як раптом з-за верби назустріч мені хтось рушив: дві постаті, мовби з густого туману зроблені.

- Не бійся, хлопчику. Ми не заподіємо тобі лиха.

- От іще, чого це я маю вас боятися, - відповідаю їм і міцніше ногами в землю впираюся. - Ви - інопланетяни. А звідки ви прилетіли?

- Ми прилетіли з шістнадцятої планети сузір'я Стрільців. От уже сотні років подорожуємо ми серед зірок, шукаємо, хто б нам допоміг.

   Стільки горя було в його голосі, що мені зробилося шкода незнайомця.

- Чим же вам можна зарадити?

- Ми бачили, як ти вчинив зі своїм ( товаришем. Тож допоможи і нам, нашій планеті.

- Я? Допомогти цілій планеті?

- У нас на планеті спалахнула страшна епідемія, добрий хлопчику. Жителі несповна розуму, накидаються одне на одного і відбирають різні речі. Заводи й фабрики зупинилися, поля занедбані. Лікарі не ходять до хворих... Гинуть тисячі... Як добре, що ми знайшли тебе.

    Він дістав з кишені маленький (( прилад з екраном і попросив:

- Дивися пильно на екран. Думай про тих, кого побачиш на ньому. Прагни їм допомогти!

  На екрані заметушилися тіні, потім з'явилося чиєсь заплакане обличчя. Далі я побачив безліч таких самих істот. Усім їм було погано. Мені стало прикро від того, що я нічим не можу їм зарадити.

- Шкода, - сказав я інопланетянам, - не можу придумати, як вам допомогти...

- Ти вже допоміг! - вигукнув інопланетянин. - Ось уже працює система постачання енергії! Уся наша могутня техніка знову прийде в рух. Урятовані! І все це завдяки тобі, хлопчику!

   Я зніяковів. Я ж нічого для них не зробив!

- Наука і техніка на нашій планеті розвивались ((( мільярди років. Ми досягли небувалих успіхів, але розучилися співчувати одне одному, розучилися жаліти й любити...

- Саме так, любити іншого! - підхопив другий. - Коли ти спостерігав картини лиха, ми передавали твої почуття через підсилювачі на приймачі нашої планети. І ці щирі почуття привели в рух цілу цивілізацію*. Дякуємо тобі, хлопчику (381 сл.).

Цивілізація - ступінь і характер розвитку культури певних епох і народів. (Ігор Росоховатський).

 

Завдання 1. У фантастичному оповіданні розповідається:

А Про зустріч хлопчика з інопланетянами.

Б Про врятування хлопчиком-землянином життя на іншій планеті.

В Про небайдужість, яка здатна врятувати світ.

 

Завдання 2. Познач, чому на далекій планеті сталося лихо.

А На планеті не було ліків і не вистачало лікарів, щоб подолати страшну епідемію.

Б Жителі планети перестали співчувати, жаліти, любити одне одного.

В На далекій планеті через страшну катастрофу зупинилося життя.

 

Завдання 3. Пронумеруй у клітинках послідовність дій інопланетян і хлопчика, які привели в рух цілу цивілізацію.

2. Коли хлопчик побачив, що відбувається з жителями на тій планеті, йому було і жаль їх, і прикро за себе, що не знає, як допомогти.

1. Інопланетяни попросили хлопчика пильно стежити за картинами лиха на їхній планеті, прагнути допомогти тим, кого він буде бачити на екрані приладу.

4. І запрацювала система постачання енергії! Щирі почуття привели в рух цілу цивілізацію.

3. Інопланетяни в цей час передавали його почуття через підсилювачі на приймачі своєї планети.

 

Завдання 4. Поясни, що означає в тексті вислів "свербіли долоні"? 

Хлопчик захотів силою повернути свою річ. Але стримався, щоб не починати  бійку.

 

Завдання 5. Запиши, як ти розумієш назву твору (4-5 речень).

   У творі розповідається про те, що співчуття й доброта хлопчика вилікувала інопланетян від зниклих щирих почуттів. Милосердя, любов до ближнього – це найкращі ліки від усіх негараздів. Бо добрі люди завжди приходять на допомогу. Їм небайдуже чуже лихо. Підтримка їхня не тільки матеріальна, а моральна і духовна. Лікує не тільки тіло, а й душу, підбадьорить у важку хвилину.

Інші завдання дивись тут...