Інші завдання дивись тут...

Клавіатуру можна назвати основним пристроєм введення інформації у комп'ютер (тексту і команд).

Її попередник — друкарська машинка (пристрій для друку тексту на папері) —  подарував комп'ютеру клавіатуру з незвичайним розташуванням клавіш.

На зміну звичайним клавіатурам сірого або чорного кольору з'явилися яскраві різнокольорові клавіатури (розроблена навіть така клавіатура, кожна клавіша якої може набувати одного з 512 кольорів).

Існує клавіатура-невидимка – це віртуальна лазерна клавіатура (коли комп'ютер вмикається, поруч із ним з'являються зображення клавіш, якими можна користуватися так само, як звичайною клавіатурою).

 

Щоб почати вводити текст у комп'ютер, потрібно відкрити програму текстовий редактор Провідник. На екранному аркуші блимає позначка у вигляді вертикальної риски – текстовий курсор, який показує, де з'явиться наступний символ.

 

Положення руки при роботі з клавіатурою.

 

Мова введення.

Перед початком  вводу тексту, треба обрати мову введення (в Україні більшість комп'ютерів мають клавіатуру з літерами української, англійської та російської мов). Спеціальна позначка в нижньому правому куті екрана на Панелі завдань (EN увімкнено англійську мову, UK - українську, RU - російську) показує, яка мова зараз увімкнена для клавіатури.

Для зміни мови введення клавіатури потрібно натиснути на клавіатурі одночасно дві клавіші: CTRL – SHIFT, причому їх можна натискати з правого або з лівого боку клавіатури (з кожним натисненням мова введення буде змінюватися на наступну в списку).

 

Клавіші на клавіатурі розташовані в певному порядку й умовно поділені на групи (кожна група клавіш виконує свою роботу).

Алфавітно-цифрові клавіші призначені для введення букв, цифр, розділових знаків та інших символів.

На клавішах угорі намальовані цифри, причому кожна клавіша із цифрою містить ще й зображення одного або навіть двох символів. 

Нижче розмістилися три ряди клавіш з літерами українського, російського та англійського алфавітів, деякі з цих клавіш містять ще й символи.

 

Якщо увімкнути українську мову, а потім натиснути клавішу s , то на екрані з'явиться літера і.

Якщо увімкнути російську мову, а потім натиснути клавішу s , то на екрані з'явиться літера ы.

Якщо увімкнути англійську мову, а потім натиснути клавішу s , то на екрані з'явиться літера s.

 

Якщо натиснути клавішу з цифрою, утримуючи натисну тою клавішу Shift, то на екрані відобразиться розділовий знак або спеціальний символ.

Наприклад, якщо натиснути клавішу Shift і, не відпускаючи її, натиснути клавішу з цифрою 1, то введеш знак оклику «!».  Якщо натиснути клавішу Shift і, не відпускаючи її, клавішу з цифрою 7, то введеш знак питання «?».

Якщо текст вводять українською мовою, то для введення крапки натискають клавішу, а для введення коми спочатку потрібно натиснути клавішу Shift і, утримуючи її, натиснути клавішу.

 

Символ, зображений у верхньому лівому куті, буде вводитися в тому разі, коли ввімкнено англійську мову введення; символ, зображений у верхньому правому куті, буде вводитися в тому разі, коли ввімкнено російську або українську мову введення.

 

Алгоритм введення великої букви:

1 спосіб.

1. Натиснути й утримувати клавішу Shift.

2. Натиснути й одразу відпустити клавішу з потрібною літерою.

3. Відпустити клавішу Shift.

2 спосіб.

1. На­тиснути клавішу Caps Lock, тоді всі літери будуть вводитися великими і без використання клавіши Shift.

2. Натиснути клавішу з потрібною літерою. 

3. Повторне натискання клавіші Caps Lock знову повертає до введення малих літер.

 

Клавіша Пробіл — найдовша на клавіатурі, вона залишає проміжок між словами в тексті (її зручно натискати великими пальцями обох рук).

 

Порядок розташування букв на клавіатурі не збігається з алфавітним. Букви, які використовуються найчастіше, розташовані в центрі клавіатури, а  букви, які використовуються нечасто, — скраю. Наприклад, голосні звуки А і О зустрічаються в українській мові найчастіше, тому клавіші з буквами А і О розташовані в основному ряді клавіатури, також їх   можна знайти на дотик, бо зазвичай на їх поверхнях є спеціальні рисочки.

Основний ряд клавіатури.

Клавіші з буквами Ф І В А О Л Д Ж утворюють основну позицію пальців на клавіатурі. 

Вказівний палець лівої руки розташовують на букві А. Вказівний палець правої руки — на букві О. Великі пальці рук розташовують на клавіші Пробіл. 

Під час набору тексту кожен пальчик повинен торкатися «своїх» клавіш, кожен палець піднімають і плавно опускають на місце (не можна сильно вдаряти по клавішах!), незадіяні пальці мають залишатися на своїх місцях.

 

Клавіші керування курсором можуть переміщувати курсор у зазначеному напрямі: вгору на один рядок; вниз на один рядок; праворуч на один символ; ліворуч на один символ; на початок Home; на кінець End; перегляд сторінками вперед Page Down; перегляд сторінками назад Page Up.

 

Спеціальні клавіші.

Клавіша Enter розташована на клавіатурі праворуч, над клавішею Shift, вона завершує введення команди, а при набиранні тексту переводить курсор на наступний рядок.

Клавіші Ctrl, Shift, Alt на клавіатурі знаходяться зліва і справа. Можна натискати будь-яку з них, це зроблено для того, щоб швидше натискати потрібні клавіші пальцями обох рук. Вони можуть змінювати призначення інших клавіш, наприклад, за допомогою клавіші Shift вводяться великі букви (Shift і a = А).

Клавіша Esc знаходиться у лівому верхньому куті клавіатури, її натискають, коли треба відмінити команду, яку комп'ютер ще не почав виконувати, або припинити її виконання (для виходу з програм, закриття меню, відміни деяких дій).

Клавіша Caps Lock вмикає і вимикає режим введення великих букв без використання клавіші Shift.

Клавіша Забій (Backspace) вилучає символ ліворуч від курсора.

Клавіша Delete вилучає символ праворуч від курсора. 

Клавіша Вставка (Insert) перемикає режим вставки або заміни символів при введені тексту.

 

Функціональні клавіші – клавіші для команд (сучасні клавіатури мають 12 клавіш). Наприклад, F1 – виклик допомоги у багатьох програмах. Сучасні клавіатури мають 12 функціональних клавіш.

Інші завдання дивись тут...