Інші завдання дивись тут...

ПОВІДОМЛЕННЯ — це звуки, жести, умовні сигнали, показники приладів тощо.

Повідомлення з навколишнього світу людина отримує за допомогою органів чуттів.

Повідомлення за способом сприйняття Дотикові Смакові Слухові Нюхові Зорові
Чуття Дотик Смак Слух Нюх Зір
Орган Шкіра Язик Вухо Ніс Очі

 

Функція повідомлень: 

• отримати інформацію про навколишній світ;

• обмінятися інфор¬мацією між людьми, між людьми і тваринами тощо.

 

Повідомлення за способом сприйняття:

• дотикові (відчуваємо шкірою м'якість іграшки, холодну воду, гарячий пісок, приблизну температуру, гостру поверхню, щільність).

• смакові (відчуваємо язиком солодкий торт, кислий лимон, солону сіль).

• слухові (чуємо вухом гавкіт собаки, слово співрозмовника, музику інструмента, плескіт води, гул мотору, шум вітру).

• нюхові (відчуваємо носом запах квітки, парфумів, свіжовипеченого хліба).

• зорові (визначаємо форму, розміри та кольори предметів, відстань до віддалених об'єктів, бачимо оцінку в щоденнику, текст у підручнику).

 

Повідомлення за способом подання:

• текстові (текст у підручнику, записи у щоденнику, листівки із запрошенням на день народження, афіші в кінотеатрі);

• числові (оцінка, показники термометра та інших вимірювальних приладів);

• графічні (малюнок, дорожні знаки);

• звукові (музика, наказ, слова);

• комбіновані (мультфільм, рекламні щити для покупців).

 

ІНФОРМАЦІЯ — це відомості, новина, знання про навколишній світ, які надходить до нас за допомогою повідомлень.

Всесвітній день інформації, який відзначають 26 листопада.

Отримуючи повідомлення з навколишнього світу, людина отримує інформацію про різноманітні предмети, процеси та явища. За допомогою цих повідомлень людина складає уявлення про якісь предмети та інші речі. 

Приклади.

Лунає дзвоник на урок. Учень отримав слухове повідомлення органом слуху (вухом). Повідомлення передало інформацію про те, що починається урок.

Бачимо сонячне світло. Дитина отримала зорове повідомлення органом зору (очима). Повідомлення передало інформацію про те, що настав ранок.

Відчуваємо запах млинців. Дитина отримала нюхове повідомлення органом нюху (носом). Повідомлення передало інформацію про те, страва готова. 

Вітаємо з Першим вересня! Дитина отримала слухове повідомлення органом слуху (вухом). Повідомлення передало інформацію про те, що цей день святковий для учнів.  

Тече з крану холодна на руки. Мама отримала дотикове повідомлення органом дотику (шкірою). Повідомлення передало інформацію про те, що вода холодна.

Одну і ту саму інформацію можна передати за допомогою різних повідомлень.

Приклад.

Можна переходити вулицю в дозволеному місці. Пішохід побачив напис «Перехід» на спеціальному щиті, або білі смуги на дорозі, або зелений колір на світлофорі. 

Одне і те саме повідомлення для різних людей може нести різну інформацію.

Приклад.

Повідомлення «Настала найкраща пора року» для одних людей може означати весну, для інших — осінь, ще для інших — літо або зиму. Повідомлення «Чудова погода» може для різних людей означати і сонячну погоду, і теплий літній дощ, і морозний зимовий день.

 

ІНФОРМАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ - дії, які можна виконувати з інформацією (отримання, зберігання, опрацювання, передавання інформації), тобто усі процеси, пов'язані з отриманням, зберіганням, опрацюванням та передаванням інформації.

Здійснювати інформаційні процеси людині допомагає комп'ютер з його різноманітними комп'ютерними програмами.

Отримання інформації Спостерігаємо, читаємо книжку, слухаємо вчителя на уроці, спілкуємось з іншими людьми, дивимось телевізор, читаємо лист. 
Зберігання інформації Записуємо в блокнот, фотографуємо, малюємо малюнки, запам'ятовуємо правило, зберігаємо номер телефону в телефонній книзі, записуємо програму в пам'ять комп'ютера, друкуємо книжку, випускаємо фільм.
Опрацювання інформації Визначаємо довжину відрізка, готуємо до¬машнє завдання, вирішуємо, в який записатися гурток чи спортивну секцію, плануємо подорож під час канікул, учені роблять складні розрахунки, проводять досліди.
Передавання інформації розповідаємо знайомим про якісь події, спілкування між людьми, вчитель навчає учня, телефонуємо друзям, надсилаємо SMS-повідомлення.

 

Здійснюється передавання інформації за допомогою повідомлень від джерела (люди, тварини, книжки, різні пристрої тощо) до приймача (об'єкт, який сприймає дану інформацію).

Наприклад. Собака - джерело інформації. Собака гавкає, він погрожує (передає звукове повідомлення). Людина - приймач інформації. Людина отримує інформацію (собака захищає свою територію). 

Інші завдання дивись тут...