Інші завдання дивись тут...

Інформаційні процеси в давнину.

Отримання інформації З давніх-давен людина спостерігала за навколишнім світом, вивчала його
Зберігання інформації Спочатку люди зберігали повідомлення лише у власній пам'яті, згодом виникли наскельні малюнки, різьблення на кістках тварин, казки, пісні, билини, писанки, вишивки, після виникнення писемності повідомлення почали записувати в Месопотамії на глиняних табличках, у Давньому Єгипті — на папірусах, у середньовічній Європі — на пергаменті, Київській Русі — на бересті. Згодом повідомлення стали зберігати на папері, винайшли книгодрукування.
Опрацювання інформації Рахували на пальцях, на перших пристроях для лічби, складали приказки, прислів'я, загадки.
Передавання інформації
Мімікою, жестами та звуками первісна людина повідомляла про знаходження їжі, місце полювання, небезпеку, потім передавала повідомлення в усній народній творчості, за допомогою голубів,   барабанів, посланців, вогнищ, моряки світловими сигналами ліхтаря, звуковими сигналами або сигнальними прапорцями. 

Цікаво. 

Перша українська друкована книжка була надрукована в 1574 році Іваном Федоровим. 

Завдяки усній народній творчості, писемності, музиці, живопису тощо нащадки дізналися про те, яким був світ у давні часи.

Від часів Давньої Греції збереглася легенда про посланця, який пробіг 42 195 метрів, щоб передати звістку до Афін про перемогу над ворогом у битві, яка відбулася біля міста Марафон. Посланець передав повідомлення про перемогу, впав і відразу ж помер. Відтоді на Олімпійських іграх спортсмени долають марафонську дистанцію завдовжки 42 195 метрів.

Наші славетні предки, українські козаки, в Запорізькій Січі при наближенні ворога запалювали ланцюжки вогнищ на сторожових курганах. Так вони сповіщали людей про наближення ворога.

Тварини також передають повідомлення: рухами бджоли-розвідники «повідомляють» іншим бджолам шлях для збирання нектару; пташки співають, попереджаючи інших птахів про зайняте місце для будівництва гнізда.

 

Перші пристрої для лічби.

Першим «пристосуванням» для лічби були пальці (коли пальців на одній руці не вистачало, використовували пальці на другій руці, а потім — на ногах). Згодом робили зарубки на палиці чи стовпі, зав'язували вузлики на мотузках з рослини агави (маленькі вузлики позначали одиниці, а великі — п'ятірки).

Потім з'явилися стародавні рахівниці. Пристрій для складніших обчислень з камінцями, який називався абак, винайшли фінікійці, потім абак використовували давні греки і римляни. 

Пізніше появились родичі абака: суань-пань у Китаї, соробан — у Японії, «щоти» – на Русі.

Перші механічні машини для знаходження суми чисел.

Розвиток наук (математики, астрономії, географії тощо) потребував складних обчислень, після того, як навчилися письмово виконувати дії з числами (додавати, віднімати, ділити, множити), люди почали створювати різні пристрої для прискорення обчислень.

Перша механічна обчислювальна машина була створена близько 400 років тому французьким винахідником Блезом Паскалем, вона виконувала тільки операції додавання.

Трохи пізніше німцем Ґотфрідом Лейбніцем був винайдений арифмометр, який міг виконувати вже чотири арифметичні дії (суми, різниці, добутку та ділення чисел).

Обчислювальну машину, якою керувала програма, винайшов Чарльз Беббідж.

 

Перші електронні обчислювальні машини (ЕОМ).

Перші комп'ютери відрізняються від сучасних не тільки своїми можливостями, а й розмірами.

Перша ЕОМ, створена в Америці у 1946 році, ENIAC зайняла площу шкільного спортзалу та переважувала шістьох дорослих слонів. Перший персональний комп'ютер мав розміри невеликого холодильника.  Перший переносний комп'ютер (ноутбук) важив 11 кг.

Перша електронна обчислювальна машина (МЕСМ) в Європі була розроблена в Києві у 1950 році під керівництвом академіка Сергія Олексійовича Лебедєва.

У 1965 році в Україні під керівництвом Віктора Михайловича Глушкова була розроблена ЕОМ «МІР» (машина для інженерних розрахунків), яку вважають одним з попередників сучасних персональних комп'ютерів.

Цікаво.

У Стародавньому Римі камінці абака називали кальку лі, саме від цього слова утворилася назва « калькулятор.

Слово комп’ютер в перекладі з англійської мови означає «обчислювач», спочатку так називали людей, котрі проводили арифметичні обчислення, згодом так почали називати електронні обчислювальні машини. Назва збереглася до наших днів, хоча сучасні машини виконують безліч завдань, не пов’язаних з обчисленням.

За допомогою пальців рук можна вивчити таблицю множення на 9. Наприклад, треба помножити 4 на 9. Поклади обидві руки на стіл. Четвертий палець лівої руки дає тобі відповідь: ліворуч від нього 3 пальці, праворуч — 6. Отже, відповідь — 36. Перевіримо: 4 х 9 = 36.

Інші завдання дивись тут...