Інші правила дивись тут... 

Приклад 1. На знаходження відстані.

Відстань між двома човнами 15 км. Яка від­стань буде між ними, якщо перший човен пропливе 17 км проти течії, а другий — 19 км за течією?

Рух у протилежному напрямку.

Схематичний рисунок. 

> течія

<—17км——————15км—————————19км—>

  1—ий човен                              2—ий човен

Розв'язання

1) 17 + 19 = 36 (км) — відстань пропливуть човни.

2) 36 + 15 = 51 (км) — відстань між човнами.

Відповідь: відстань між човнами 51 кілометр.

Рух назустріч.

Схематичний рисунок. 

> течія

   <——17км————1—ий човен

                |———15км——————|

2—ий човен ——————————19км——>

Розв'язання

1 спосіб

1) 17 — 15 = 2 (км) — на стільки віддалився перший човен від початку шляху другого.

2) 19 + 2 = 21 (км) — відстань між човнами.

2 спосіб

1) 19 — 15 = 4 (км) — на стільки віддалився другий човен від початку шляху першого.

2) 17 + 4 = 21 (км) — відстань між човнами.

3 спосіб

1) 17 + 19 = 36 (км) — відстань пропливли човни.

2) 36 — 15 = 21 (км) — відстань між човнами.

Відповідь: відстань між човнами 21 кілометр. 

Інші правила дивись тут...