Інші завдання дивись тут...

Винайдення компаса

Компас — один із найстародавніших винаходів. Є відомості про те, що компас винайшли в Китаї, приблизно 2500 років тому або за 200 років до н. е. Називався він «той, що відає півднем», оскільки стрілка спочатку вказувала на південь. Ім'я винахідника не збереглося. У Європу його привезли в ХІІ ст. На початку XIV ст. він набув форму сучасного компаса.

 

Дія компаса ґрунтується на постійному магнітному полі Землі

Біля Північного географічного полюса знаходиться північний магнітний полюс, а біля Південного географічного — південний магнітний полюс. Магнітні полюси Землі не збігаються з її географічними полюсами, тому для точних вимірювань потрібні додаткові математичні розрахунки. Усі магнітні лінії сходяться біля магнітних полюсів, тому намагнічена стрілка встановлюється вздовж силових ліній, указуючи своїми кінцями на північний і південний магнітні полюси.

 

Будова компаса

Усередині коробочки міститься намагнічена стрілка, спеціальною пружиною її зафіксовано до скла. На дні коробочки літерами позначено сторони горизонту. Коли треба користуватися компасом, пружину відтягують, стрілка опускається на вістря, синій кінець її повертається на північ, а червоний – на південь. Компас встановлюють горизонтально, щоб намагнічена стрілка вільно рухалася. Північний кінець стрілки синього кольору має чітко вказувати на позначку «Північ» (0° або 360°), тоді південний кінець червоного кольору буде вказувати на південь.

Визначення сторін горизонту за компасом

Відтягують пружину, стрілка опускається на вістря, синій кінець її повертається на північ, а червоний – на південь. Тримають компас горизонтально й повертають так, щоб синій кінець стрілки закрив літери Пн. Тоді літери Пд. будуть указувати на південь, літера З. – на захід, С. – на схід.

 

Компасом не можна користуватися:

• якщо поруч є залізні предмети;

• під час грози;

• поблизу ліній електропередач.

Інші завдання дивись тут...