Інші завдання дивись тут...

ГЛОБУС (від латинського globus  «куля») — об'ємна куляста модель Землі.

Зменшена копія планети Земля з нанесеними на ній зображеннями певного кольору з дотриманням масштабу.

На глобусі всі материки, океани, моря показані відповідно до їхнього роз­міщення на земній кулі.

 

Глобуси також поділяють на загальногеографічні та тема­тичні.

Глобус загальногеографічний, або фізичний, демонструє природу, насампе­ред рельєф суходолу та морського дна, зобра­жені гори та рівнини, ліси та пустелі, усі водойми, а також нанесені їхні назви.

На політичному глобусі кожну країну світу по­значено окремим кольором, чітко розмежовано кордони, вказано розташування та назви столиць і великих міст.

 

Глобус краще, ніж інші картогра­фічні зображення, передає форму нашої планети.

Якщо подивитися на глобус зверху, ми побачимо Північ­ну півкулю і Північний полюс, а знизу — Південний полюс і Південну півкулю.

Він демон­струє вигляд нашої планети з космосу, та зазвичай відтворює також кут нахилу земної осі та є чудовим зразком демонстраційного матеріалу.

 

Масштаб звичайного шкільного глобуса — 1 : 50 000 000 (в 1 см 500 км).

Масштаб залишається однаковим на всій поверхні глобуса.

Розмір глобуса визначають відповідно до діаметра:

• малі мають діа­метр до 60 см,

• середні – 60-120 см,

• великі – понад 120 см.

 

Перший глобус Землі у 1492 р. створив німецький купець і мо­ре плавець, картограф Мартін Беґайм на основі карти Птоломея, його названо «Земним яблуком», нині зберігається в німецькому національному музеї міста Нюрнберг. На ньому зо­бражена Європа, майже вся Азія та більша частина Африки, проте Америка ще не була відкрита.

 

 

Найбільший глобус світу Ерта, діаметром майже дванадцять з половиною метрів і масою понад дві тонни, який імітує рух Землі, знаходиться у центральному офісі американської фірми DeLorme, яка виготовляє картографічні товари.

 

Сучасні глобуси найчастіше роблять із пластику, вони можуть мати внутрішнє підсвічування й спеціальні механізми, які моде­люють обертання Землі, роз'ємні глобуси демонструють внутрішню будову Землі. Вони розрізняються за темами зображень (географічні, політичні та ін.), за призначенням (навчальні, наві­гаційні й навіть сувенірні), а також за розмірами (великі кабінетні, настільні, малі й мініатюрні).

 

ПЕРЕВАГИ глобуса:

• демонструє кулястість Землі;

• без спотворення зображує земну поверхню, основні елементи земної кулі та їх взаємне розташування (вісь,  полюси, екватор, паралелі й меридіани);

• дає правильне співвідношення площ і зберігає правильні обриси материків, океанів, островів, морів тощо;

• у будь-якій точці можна вико­ристовувати масштаб для проведення вимірювань.

НЕДОЛІКИ глобуса:

• займає багато місця;

• через дрібний масштаб зображення поверхні Землі дуже узагаль­нене, часто потрібних для вивчення об'єктів на ньому немає;

• неможливо одночасно побачити всю поверхню Землі.

Інші завдання дивись тут...